Vero las: Renee Knight – De secretaresse

Ik ontving van Ambo|Anthos een persmail van het boek ‘De secretaresse’ geschreven door Renee Knight. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging, leek dit mij echt een heerlijke psychologische thriller. Dus ik mailde snel terug dat ik deze zeker graag wilde lezen. Ik ontving het boek dan ook ver voor de verschijningsdatum in huis. Hier wil ik Ambo|Anthos dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: ‘De secretaresse’ van Renee Knight, auteur van de bestseller “Disclaimer’, is een beklemmende thriller over obsessie, verraad en ultieme wraak. In de psychologische triller “De secretaresse’ stelt Renee Knight de vraag: wie heeft de meeste macht op kantoor? Degene die het hardst praat, er het beste uitziet, het rijkst is, degene die het meeste respect afdwingt? Of is het iemand als Christine Butcher: een bescheiden vrouw die in stilte getuige is van alles wat besproken wordt, elk geheim en elk gerucht? Iemand die onopvallend informatie inwint bij degenen voor wie ze werkt, degenen die enkel zichzelf zien? Er is een slechts een dunne lijn tussen loyaliteit en verraad, en als iemand als Christine Butcher tot het uiterste gedreven wordt, kan zij zomaar de gevaarlijkste vrouw op kantoor blijken…

Cover

Op de cover zien we een vrouw op de rug. Ze draagt een nette blouse en rok. Ter hoogte van de rok staat de quote ‘Ze zou weleens de gevaarlijkste vrouw van kantoor kunnen zijn’. Deze quote maakt me nieuwsgierig. Aan de ene kant vraag ik me dan af hoe gevaarlijk kan een secretaresse zijn. Aan de andere kant denk ik… Ze krijgen natuurlijk alles mee wat op hoog niveau binnen een bedrijf gebeurd. Dit boek zou ik zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Renée Knight werkte als scenarioschrijfster voor de BBC en schreef daarnaast scenario’s voor onder andere Channel Four totdat ze zich toelegde op het schrijven van boeken. In 2013 rondde ze de Faber Writing Academy af, die eerder auteurs als SJ Watson voortbracht. Haar debuut Disclaimer werd een Sunday Times Bestseller #1. Ze woont met haar man en kinderen in Londen.

Het verhaal

Wie heeft er op kantoor de meeste macht? Is dat diegene met het meeste geld? Die er het beste uitziet, of diegene die het meeste lawaai maakt? Of is het iemand zoals Christine Butcher: Bescheiden, rustig en die in stilte getuige is van elk geheim en elk gerucht en dus alles meekrijgt. Iemand die onopvallend is en zo informatie inwint over diegene waar ze voor werkt. En diegene ziet meestal alleen zichzelf. Hoe dun is de lijn tussen loyaliteit en verraad? En wat gebeurt er als daar over heen gegaan wordt? Wordt deze bescheiden vrouw dan opeens een gevaarlijke tegenstander?

Mijn mening

Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm. Je leest het verhaal vanuit Christine Butcher. Ze begint haar verhaal te vertellen vanuit De Lauwershof. Het blijft lange tijd onduidelijk wat De Lauwershof is en ik dacht dat dit een heel ander huis was. Maar omdat ik niet wil spoileren vertel ik niet wat De Lauwershof is. Daarvoor moet je toch gewoon dit boek lezen. 🙂 Je leest dat ze in De Lauwershof zit omdat er iets gebeurd is, waardoor haar leven ingestort is, maar wat er gebeurd is blijft lange tijd onduidelijk. Christine begint haar verhaal te vertellen aan de hand van een plakboek en ze begint vanaf het moment dat ze solliciteert bij Mina. Hierdoor leer je goed de band kennen die Christina en Mina hebben. Echter doordat Christina ook soms berichten uit het heden verteld weet je al veel meer over de verhoudingen tussen Christina en Mina waardoor je weet dat bepaalde zaken anders zijn dan ze op dat moment voor Christina uitzagen.

Door de vertelwijze van Christina komt het verhaal heel geloofwaardig over en is het heel logisch dat Christina de ware aard van Mina niet ziet. Je merkt onder het lezen dat Christina worstelt met wat er gebeurd is maar als lezer weet je niet wat er gebeurd is en daar kom je pas laat in het boek achter, naar mijn gevoel iets te laat. Want op dat moment wordt het boek pas echt spannend en had ik pas het idee dat ik door wilde lezen, wat ik lange tijd mistte tijdens het lezen. Het einde van het boek is dan ook geraffineerd in elkaar gezet en hier weet je als lezer absoluut niet wat er gaat gebeuren. Als deze spanning al eerder in het boek opgebouwd was dan weet ik zeker dat dit een geweldig goed boek was geweest. Nu kwam de spanning iets te laat en had ik meer het gevoel dat ik een roman aan het lezen was.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-secretaresse-leesfragment

Gegevens van dit boek:
Titel: De secretaresse
Auteur: Renee Knight
Uitgever: Ambo|Anthos
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s dwarsligger: 320
Aantal pagina’s E-book: 284
ISBN paperback: 9789026329531
ISBN dwarsligger: 9789049807276
ISBN E-book: 9789026329548
Prijs paperback: € 20,99
Prijs dwarsligger: € 18,99
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge