Vero las: Reinout Sterk – De missie Mali

Ik zag in de folder van Karakter uitgevers het boek ‘De missie Mali’ geschreven door Reinout Sterk staan. Ik vind non-fictie boeken meestal wel interessant en nadat ik gelezen had waar dit boek over ging was ik nieuwsgierig. Nadat ik de uitgever een mailtje gestuurd had, kreeg ik al snel antwoord dat ik dit boek in de brievenbus kon verwachten na verschijning. Hier wil ik Karakter uitgevers dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In 2014 werd besloten bij te dragen aan de door de VN gestuurde inlichtingenmissie in Mali. Het werd de grootste Nederlandse troepeninzet sinds Afghanistan.
Maar waarom sturen we Special Forces en gevechtshelikopters naar een inlichtingenmissie? Die zijn immers bedoeld voor het optreden in het hoogste geweldsspectrum, niet voor een vredesmissie waarbij het de opdracht is om ‘slechts’ te kijken en te rapporteren. Waarom sturen we niet de specifiek tot dat werk opgeleide en uitgeruste verkenners? Die staan te trappelen om op uitzending te mogen, terwijl de Special Forces en de gevechtshelikopters zo veel worden ingezet dat het volgens hun commandanten onverantwoord wordt. En waarom sturen we (voor Nederlandse begrippen) gigantische aantallen militairen naar Mali, en niet naar al die andere brandhaarden in de wereld?
Het zijn vragen waar Reinout Sterk sinds zijn uitzending mee worstelde, maar geen antwoorden op kreeg. Totdat hij, na veel zoeken en graven, inside information kreeg. Dit boek vertelt zijn kritische verhaal. Een boek over de missie naar Mali, de huidige staat van de krijgsmacht en de politici die aan de touwtjes trekken. Geschreven door een militair jurist, aan de hand van eigen ervaringen.

Cover

Op de cover zien we een militaire basis met twee helikopters in de lucht. Op de achtergrond zie je een storm van zand. Dit geeft me echt een gevoel van de woestijn. Dus ik kan me goed voorstellen dat dit een militaire basis in Mali is. Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel vooral ook door de titel van het boek.

De auteur

Reinout J. Sterk is jurist en opgeleid tot officier bij de marine. In die hoedanigheid heeft hij de krijgsmacht, de marine en het Korps Mariniers van binnenuit leren kennen. In 2015 is hij uitgezonden geweest naar Mali, waar hij juridisch adviseur van de Special Forces van het Korps Commandotroepen en van het Korps Mariniers was.

Mijn mening

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet zo heel veel afwist van de Missie Mali voordat ik dit boek ging lezen. Ik wist dat het vreemd was dat Nederland deelnam aan de missie Mali, maar inhoudelijk was ik niet echt op de hoogte. Wellicht doordat het toch een beetje een ver van mijn bed show is als je het bij het nieuws voorbij ziet komen. Wat ik dan ook erg goed vind van Reinout Sterk is dat hij eerst ook wat uitleg geeft over de Marine, hoe alles reilt en zeilt enz. Hierdoor krijg je, als leek een beter beeld en snap je het vervolg ook wat beter. Ik moet wel zeggen, dat dit voor mij wat droge stof was en ik een beetje huiverig was dat dit hele verhaal zo zou gaan. Maar gelukkig was dit niet het geval. Op het moment dat Sterk richting Mali vertrekt wordt het boek een stuk persoonlijker en merk ik dat het boek voor mij ook interessanter wordt. Je krijgt een beter beeld van wat Sterk allemaal meemaakt in Mali, maar ook wat anderen van hem verwachten en dat dit eigenlijk mijlenver van de werkelijkheid afligt. Sterk heeft in dit boek ook kritische tonen in de richting van de overheid. En dit vind ik goed, hierdoor krijgt de gewone burger ook een idee wat er in het leger speelt en waarom bepaalde beslissingen genomen worden. En het ergste vind ik nog wel dat er mensen gewond geraakt zijn in een spelletje om de VN te plezieren. Dit zou naar mijn gevoel niet mogen gebeuren en missies zouden alleen uitgevoerd moeten worden als het echt noodzakelijk is en niet om in een goed blaadje van iemand te komen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden? Lees dan onderstaand leesfragment:

Missie-Mali

Gegevens van dit boek:
Titel: De missie Mali
Auteur: Reinout Sterk
Uitgever: Karakter uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 224
ISBN paperback: 9789045216010
Prijs paperback: € 15,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge