Vero las: Rebecca Fleet – De huizenruil

Ik zag in de folder van uitgeverij Boekerij het boek ‘De huizenruil’ staan. Dit verhaal sprak mij erg aan. Na een mailtje naar de uitgever, kreeg ik al snel te horen dat ik het boek direct na verschijning in de bus zou krijgen. Hier wil ik uitgeverij Boekerij dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Als Caroline en Francis een aanbod krijgen om voor een week van huis te ruilen – van hun stadsappartement naar een groot herenhuis in een groene, chique Londense buitenwijk – hoeven ze geen twee keer na te denken. Ze willen maar wat graag even ontsnappen aan hun huis, hun drukke jonge zoontje, en de spanningen die hun huwelijk naar het randje van de afgrond hebben gebracht.

Maar terwijl ze hun relatie proberen te redden toont de buurvrouw wel erg veel interesse in hun activiteiten. Ook ontdekt Caroline steeds meer aanwijzingen in het huis: aanwijzingen dat iemand haar goed kent. De bloemen in de badkamer, haar lievelingsmuziek. Het lijkt erop dat degene met wie ze hebben geruild veel van haar weet, en misschien zelfs de geheimen kent die ze zo wanhopig probeert te vergeten.

Cover

Op de cover zie je een deel van een zwarte en een deel van een witte deur. De witte deur loopt aan de onder- en bovenkant over in een donkerdere kleur. Dit contrast vind ik wel goed uitgedacht en past wel bij het verhaal. De cover zou mij waarschijnlijk wel opgevallen zijn in de boekhandel, vooral door de quote ‘ Bij de meeste mensen gaat het goed…’ Dit geeft eigenlijk aan dat het in dit boek niet goed gaat, en dan vraag ik me af waarom dit niet goed gaat.

Auteur

Rebecca Fleet studeerde Engelse literatuur in Oxford en werkt nu als marketeer in Londen. De huizenruil is haar debuut.

Het verhaal

Caroline heeft een account aangemaakt op een website voor huizenruil. Als ze dan een aanbod krijgen om een week van huis te ruilen hoeven Caroline en haar man Francis niet lang na te denken. Ze willen even weg uit de situatie. Weg van hun huis, hun drukke zoontje en ze hopen dat deze huizenruil de spanning uit hun huwelijk haalt.

Maar de buurvrouw van hun ruilwoning toont wel erg veel interesse in hun doen en laten. Ook ontdekt Caroline allerlei aanwijzingen in het huis dat iemand haar wel heel goed kent. De bloemen waar ze van houdt, haar lievelingsmuziek, een bepaald geurtje, enz. Het ziet er naar uit dat ze van woning geruild hebben met iemand die veel van haar weet. Maar weet zij ook van de geheimen die ze zelf zo wanhopig probeert te verbergen?

Mijn mening

Ik was, zoals al gezegd, erg nieuwsgierig naar dit boek, vooral door de quote ‘Bij de meeste mensen gaat het goed…’ die op de cover staat. Hierdoor ga ik me afvragen wat er dan niet goed gegaan is. Dus ik begon vol enthousiasme te lezen. Het karakter van Caroline is erg goed uitgewerkt en dit is ook echt de hoofdpersoon in het verhaal. Het verhaal wordt verteld vanuit ‘Weg’, Thuis’ en een cursief gedrukte tekst. Waarbij ’thuis’ het verleden is en ‘weg’ het heden. Het cursief geschreven stuk zijn de gedachten van de persoon in hun woning. Hierdoor is het altijd duidelijk wie het verhaal verteld en in welke tijd het afspeelt.

Het verhaal is niet extreem spannend maar dit is vaker bij een psychologische thriller, maar je voelt wel een onderhuidse spanning in het boek. Je voelt dat er steeds iets op het punt staat te gebeuren. Fleet heeft het voor elkaar gekregen dat ik een aantal keer verkeerd zat met mijn gedachten, maar op een bepaald moment had ik toch redelijk door hoe het in elkaar zat en dat bleek ook te kloppen. Voor mij had wel de rol van Francis wat verder uitgewerkt mogen worden. In het verhaal wordt duidelijk dat hij verslaafd is aan pillen maar hoe en wat wordt niet echt duidelijk en ook de uitstapjes van hem blijven een beetje vaag. Dit maakte dat ik me soms wat irriteerde aan het boek en ik niet echt goed in het verhaal kwam. Ook vond ik sommige dingen ietwat vergezocht en hierdoor kwamen sommige stukken een beetje ongeloofwaardig op mij over. De schrijfstijl van Fleet is daarentegen erg aangenaam en hierdoor las het boek toch erg snel en is dit debuut erg veel belovend voor de toekomst.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-huizenruil-leesfragment

Gegevens van dit boek:
Titel: De huizenruil
Auteur: Rebecca Fleet
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 336
Aantal pagina’s E-book: 253
ISBN paperback: 9789022585665
ISBN E-book: 9789402312102
Prijs paperback: € 15,99
Prijs E-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge