Vero las: Ragnar Jónasson – Sneeuwblind

Ik zag in de folder van A.W. Bruna dat er een boek zou verschijnen met de titel ‘Sneeuwblind’. De auteur Ragnar Jónasson kende ik nog niet, maar nadat ik gelezen had waar het boek over ging, was mijn interesse gewekt. Nadat ik een mailtje gestuurd had naar de uitgever, kreeg ik al snel antwoord terug dat ik het boek zou ontvangen. Na verschijning ontvingen wij het boek dan ook. Hier willen we A.W.Bruna uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Siglufjörður: een idyllisch vissersplaatsje in het onherbergzame noorden van IJsland, dat alleen bereikbaar is via een smalle bergtunnel. Waar niemand zijn huis op slot doet en waar iedereen elkaar kent.

Ari Thor, een jonge politieagent, begint er aan zijn eerste baan, ver van zijn vriendin in Reykjavík en ver van de demonen uit zijn verleden.

Wanneer een jonge vrouw halfnaakt in de sneeuw wordt aangetroffen, bloedend en bewusteloos, en een gerespecteerd schrijver zijn dood tegemoet valt in het plaatselijke theater, ontdekt Ari dat hij niemand in de kleine gemeenschap echt kan vertrouwen, en dat geheimen en leugens er een levenswijze zijn.

De cover

De cover doet me koud aan. De cover geeft me een winters gevoel. Ik heb het gevoel alsof het sneeuwt. Er staan 3 kale dennenbomen. De middelste boom gaat door de I van Blind. Dit vind ik erg goed gedaan. Er loopt een eenzaam figuur door dit tafereel. Ik stel me voor dat dit Ari Thór is, de politieagent die naar het vissersplaatsje gaat. Ik zou de cover zeker opgepakt hebben in de boekhandel. Hij geeft me een verlaten en eenzaam gevoel en ik zou graag meer willen weten over die eenzame persoon op de cover.

De auteur

Ragnar Jónasson is de bekroonde internationale bestsellerauteur van een tiental thrillers. Wereldwijd verkocht hij tot dusver meer dan 1 miljoen boeken in 21 talen. Zijn werk werd bekroond met onder meer de Mörda Dead Good Reader Award en ontving wereldwijd lovende kritieken. Ragnar woont in Reykjavík en geeft daar les aan de rechtenfaculteit van de universiteit. In Nederland verscheen onlangs zijn debuutthriller ‘Sneeuwblind’, en deze zomer volgt ‘Inktzwart’.

Het verhaal

Het kleine plaatsje Siglufjörður ligt in het noorden van IJsland en was ooit een welvarend vissersplaatsje. Echter nu wordt de bevolking steeds dunner gezaaid en omdat het dorpje alleen bereikbaar is via een smalle bergtunnel is het ook in de winter regelmatig slecht of niet bereikbaar. Het is een dorpje waar iedereen elkaar kent en waar niemand zijn deur afsluit.

Ari Thór, is na verschillende onafgeronde studies, bezig met de opleiding tot politieagent. Hij heeft de studie bijna afgerond en is gaan solliciteren. Hij heeft ook gesolliciteerd in het kleine plaatsje Siglufjörður en hij kan daar beginnen. Hij besluit deze kans aan te nemen en vertrekt naar het onherbergzame noorden, ver weg van zijn vriendin in Reykjavik en zijn demonen uit het verleden.

Maar dan wordt er een jonge vrouw halfnaakt in de sneeuw aangetroffen, bloedend en bewusteloos. Ook valt een gerespecteerd schrijver zijn dood tegemoet in het plaatselijke theater. Ari ontdekt dat hij niemand in deze kleine gemeenschap kan vertrouwen. Dit dorp zit vol geheimen en leugens en blijkt een echte levenswijze te zijn. Kan Ari deze geheimen ontrafelen?

Mijn mening

Ik was natuurlijk erg benieuwd naar dit boek en toen het in de bus viel werd ik helemaal nieuwsgierig. Wat bleek. In de begeleidende brief schreef Susan Sandérus (Acquirend redacteur Fictie bij A.W.Bruna) dat ze zelf in IJsland was geweest en ook de plek uit het boek bezocht heeft. Hierdoor werd voor mij het boek nog levendiger. Je weet gewoon dat er in IJsland echt zo’n dorpje is dat met veel sneeuwval van de buitenwereld afgesloten is en ze dus echt op elkaar aangewezen zijn. Dit zorgde bij mij toch voor een extra dimensie tijdens het lezen.

Het verhaal speelt zich af in 2009. Dit komt natuurlijk doordat Jónasson dit boek al in 2010 schreef. Hij heeft ondertussen al meerdere boeken geschreven. Sneeuwblind is zijn eerste boek en ook het eerste boek wat in Nederland vertaald is.

De hoofdpersoon Ari Thór heeft al twee studies afgebroken en besluit drastisch zijn leven om te gooien zonder dit met zijn vriendin te overleggen, als hij zijn nieuwe baan aanvaard in Siglufjörður. Hierbij vroeg ik me wel af hoe geloofwaardig dit is. Ik kan me tenminste niet voorstellen, dat ik zoiets zonder overleg zou doen, terwijl ik samenwoon.

Als buitenstaander in deze kleine gemeenschap heeft hij het moeilijk om aansluiting te vinden en als er dan ook opeens nog twee verdachte lijken opduiken in dit normaal zo vreedzame dorpje is het plaatje natuurlijk compleet.

Je merkt dat Ari Thór meteen aan de slag wilt als speurder, echter lichtelijk tegengewerkt wordt door de ingedutte politie die daar al lang aan zet is. Tómas kan zich in eerste instantie niet voorstellen dat er in hun gemeenschap een ernstige misdaad gepleegd wordt, en een beetje vastgeroest zit. Ari Thór wordt niet echt serieus genomen, maar weet zich toch vast te bijten in de zaak waardoor de geheimen langzaam duidelijk worden.

Jónasson heeft een beeldende schrijfstijl waardoor ik de sneeuwstormen en alle sneeuwbergen die in het verhaal voorbijkomen ook echt voorbij zag komen. Ik las het boek toevallig op het moment dat hier een millimeter sneeuw gevallen was, waardoor ik me nog meer in die ijskoude sferen kon verplaatsen.

Dit debuut belooft erg veel goeds voor de toekomst en het is dan natuurlijk één geluk dat Jónasson in zijn eigen taal al veel meer boeken geschreven heeft en het dus een kwestie is van vertalen. En ook hier wil ik een compliment geven. De vertaling heeft de mooie omschrijvingen van de omgeving behouden en dat is wel eens anders geweest.

Enige waar ik in het begin een beetje moeite mee had, waren de verschillende namen, echter dat is vaker met Scandinavische thrillers en dat is in het begin even vastpinnen op die namen en als die er eenmaal inzitten dan is dat ook geen probleem meer.

Ik zag op de website van A.W.Bruna dat er ook al een nieuw boek van Jónasson aangekondigd staat. In juli kunnen we ‘Inktzwart’ verwachten. En ik ben nu al benieuwd naar de inhoud hiervan. Ik ga deze auteur volgen en ook zijn volgende boek lezen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Sneeuwblind

Gegevens van dit boek:
Titel: Sneeuwblind
Auteur: Ragnar Jónasson
Uitgever: A.W. Bruna
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s e-book: 240
Verteller luisterboek: Sander de Heer
Duur luisterboek: 08:30:41
ISBN paperback: 9789400511576
ISBN e-book: 789044978506
ISBN luisterboek: 9789046173121
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs luisterboek: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge