Vero las: Ragnar Jónasson – Inktzwart

Nadat ik eerder ‘Sneeuwblind’ met veel plezier gelezen had, wist ik dat ik het vervolg hierop zeer zeker zou willen lezen. Dus toen ik in de catalogus ‘Inktzwart’ zag staan, hoefde ik niet lang te twijfelen. Ik heb de uitgever een mailtje gestuurd en wij ontvingen het boek dan ook na verschijning in de brievenbus. Hier willen we A.W. Bruna uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op een heldere zomeravond, aan de oever van een stille fjord in Noord-IJsland, wordt een man op brute wijze doodgeslagen. Als een vulkaanuitbarsting een aswolk veroorzaakt die het heldere midzomerlicht verduistert, verlaat een jonge verslaggever Reykjavik om op onderzoek uit te gaan. Ze is zich er niet van bewust dat het leven van een onschuldig persoon op het spel staat.

Ari Thór Arason en zijn collega’s van het piepkleine politieteam van Siglufjördur worstelen met de complexe zaak, terwijl ze ook kampen met hun eigen sores. Welke geheimen had de dode man? En wat verbergt de jonge verslaggever? Onuitgesproken verschrikkingen uit het verleden hangen als een donkere wolk boven alle betrokkenen en intussen moet Ari Thór alles op alles zetten om de zaak op te lossen voordat er nog meer doden vallen.

De cover

De cover is in dezelfde stijl als ‘Sneeuwblind‘. Dit vind ik bij series altijd fijn. Hierdoor herken je een boek eerder en krijg je ook een eenheid. Doordat het in dezelfde kille sfeer is, zou het boek mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Ragnar Jónasson is de bekroonde internationale bestsellerauteur van een tiental thrillers. Wereldwijd verkocht hij meer dan 1 miljoen boeken in 21 talen. Zijn werk werd bekroond met onder andere de Mörda Dead Good Reader en ontving wereldwijd lovende kritieken. Ragnar woont in Reykjavik en geeft les aan de rechtenfaculteit van de universiteit. ‘Inktzwart’ is het tweede deel van Jónassons serie over Ari Thór.

Het verhaal

Er is een man doodgeslagen aan de oever van een stille fjord. Dit blijkt de aannemer Elías te zijn. Hij is op brute wijze vermoord. Er dreigt een vulkaanuitbarsting die een aswolk veroorzaakt. Deze zorgt ervoor dat het heldere midzomerlicht wordt verduistert. Een jonge verslaggever verlaat Reykjavik om op onderzoek uit te gaan. Maar zij is zich niet bewust dat het leven van een onschuldig persoon op het spel staat.

Ari Thór en zijn collega’s Tómas en Hlydun vormen het piepkleine politieteam van Siglufjördur. Zij worstelen met deze complexe zaak, en hebben daarnaast ook genoeg eigen problemen. Wat had de dode man voor geheimen? Waarom is hij vermoord? En wat verbergt de jonge verslaggever? Er hangen een aantal onuitgesproken dingen uit het verleden boven hun hoofd en ondertussen moet Ari Thór er voor zorgen dat er niet nog meer doden vallen.

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit tweede deel in de ‘Donker IJsland’-reeks. Het eerste deel smaakte naar meer. Echter toen ik begon te lezen, merkte ik al snel dat ik door het slaapprobleem wat ik heb, ik wat problemen had met de concentratie. Echter gelukkig zag ik dat ‘Inktzwart’ ook als luisterboek te downloaden was in Kobo Plus. En daar heb ik momenteel een drie maanden proefabonnement van. Dus ik heb het luisterboek gedownload en ik ben het boek gaan luisteren terwijl ik ondertussen ook zelf het boek las. En dit werkte voor mijn concentratie perfect. Terwijl ik normaal absoluut niks met luisterboeken heb, vond ik deze combinatie nu echt super ideaal.

Nu natuurlijk naar het boek. Het speelt zich een tijd na ‘Sneeuwblind’ af. Ondertussen is er niet zo heel veel veranderd in Siglufjörður. Er wordt momenteel wel een tunnel aangelegd waar niet iedereen het mee eens, waardoor het dorpje makkelijker bereikbaar zou zijn. In het begin had je allerlei losse fragmenten, waar ik me afvroeg wat ze te betekenen hadden en ik had een tijdje het gevoel dat dit te maken had met mijn concentratie, maar des te verder het verhaal vorderde vielen die losse fragmenten op zijn plek en wist ik dat dit gewoon zo hoorde en dit niet aan mij lag. Vooral in het tweede helft van het boek merkte ik dat het boek mij in zijn greep hield en ik door wilde lezen.

De titel van het boek ‘Inktzwart’ verwijst naar mijn gevoel niet alleen naar het donker van de dreigende vulkaanuitbarsting, maar ook doordat de verschillende personages allerlei donkere gevoelens hebben. Echter ondanks deze donkere gevoelens (wraakgevoel, spijt, jaloersheid en zelfmedelijden) blijft het verhaal redelijk luchtig en krijg je geen zwaar gevoel tijdens het lezen.

Het boek is niet razend spannend, maar door de mooie schrijfstijl en de ontwikkeling van de personages blijf je doorlezen en is deze ontwikkeling van de personages bijna net zo interessant als de speurtocht naar de dader.

Gelukkig hoeven we niet meer al te lang te wachten op het volgende deel. In April verschijnt ‘Poolnacht‘ het derde deel van de Duistere IJsland reeks.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig naar het boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Inktzwart

Gegevens van dit boek:
Titel: Inktzwart
Auteur: Ragnar Jónasson
Uitgever: A.W. Bruna
Vertaald door: Willemien Werkman
Aantal pagina’s paperback: 280
Aantal pagina’s e-book: 280
Verteller luisterboek: Paul de Munnik
Duur luisterboek: 05:25:30
ISBN paperback: 9789400511583
ISBN e-book: 9789044979695
ISBN luisterboek: 9789046174012
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 7,99
Prijs luisterboek: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge