
Wij zagen dat bij Kosmos uitgevers een boek zou verschijnen over het Covid-19 virus en wat dit met een persoon kan doen. Aangezien wij graag non-fictie lezen, waren wij meteen nieuwsgierig en hebben we de uitgever meteen een mailtje gestuurd. Hier kregen we al snel een positief antwoord op. Het boek viel dan ook vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier willen we Kosmos uitgevers hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Neemt u maar alvast afscheid is het waargebeurde verhaal van Philip Reedijk, een voorheen gezonde vijftiger die bijna vijf weken in coma lag door het coronavirus. Zijn familieleden, waaronder zijn kinderen van 14, 16 en 18 jaar, keken machteloos toe terwijl het virus zijn lichaam sloopte.
Toen Philip zich in maart 2020 een beetje grieperig begon te voelen, kon hij niet vermoeden dat hij én zijn vrouw nog geen twee weken later met een covidbesmetting in het ziekenhuis zouden worden opgenomen. Hun drie kinderen bleven ontredderd thuis achter. Philip was er zo slecht aan toe, dat hij een dag later al op de ic belandde. De dagboekfragmenten, herinneringen en chatberichten in dit boek maken pijnlijk duidelijk hoe het virus Philip bijna het leven kostte en zijn familie wekenlang in de greep hield.
De cover
Op de cover zie je een zwart-wit foto van een ziekenhuisgang met een aantal lege stoelen. Het gevoel wat ik tegenwoordig inderdaad heb bij het ziekenhuis en Covid-19. De reguliere zorg is afgeschaald waardoor de poli’s waarschijnlijk leeg zijn. De cover vind ik erg krachtig.
De auteur
Philip Reedijk (1963) is journalist en communicatieadviseur. Na het Gymnasium Erasmianum in Rotterdam studeerde hij internationaal recht in Leiden. Na zijn studie ging Reedijk aan de slag in de reclame. Ook schreef hij voor het Rotterdamse Dagblad. In 1992 begon hij als tekstschrijver een communicatie-adviesbureau in Rotterdam, dat nog steeds bestaat. In de afgelopen 30 jaar schreef hij talloze interviews en artikelen voor uiteenlopende bladen en websites, maar dit is zijn eerste boek.
Mijn mening
Ik was erg benieuwd naar dit boek. Doordat heel veel mensen nog steeds denken dat Covid-19 maar een gewoon griepje is, zou dit boek voor deze mensen echt verplichte leeskost moeten zijn. Het boek vertelt het verhaal van de familie Reedijk. Aan de hand van dagboekfragmenten van Tracy, de vrouw van Philip en de kinderen van Philip en Tracy, Whatsapp gesprekken en herinneringen van Philip zelf, wordt het verhaal verteld van de periode dat Philip opgenomen was in het ziekenhuis en de tijd erna met verschillende opnames.
Het boek begint met een voorwoord van Ernst Kuipers, Bestuursvoorzitter Erasmus MC en voorzitter Landelijk Netwerk Acute zorg. Beiden willen ze voorkomen dat het virus nog meer leed veroorzaakt.
Daarna begint het verhaal van Philip en zijn familie. Je leest meteen een stukje waar Philip een herinnering heeft tijdens zijn delier (plotselinge verwardheid) gedurende zijn coma. Hierdoor waant hij zich het ene moment in de kou van Dokkum en is hij het andere moment in een bloedhete kliniek in Indonesië. Ik vraag me dan af of deze verwardheid en deze herinneringen dan ook nog met zijn eigen toestand te maken hebben. Wellicht koorts op het moment dat hij zich in Indonesië waant?
De herinneringen van Philip kwamen echt binnen en laten duidelijk zien hoe ernstig de situatie met Philip is, maar ook de dagboekfragmenten en de whatsapp-gesprekken laten duidelijk zien dat dit niet alleen invloed heeft op Philip maar dat de hele familie geraakt wordt door covid-19. Doordat in eerste instantie beide ouders opgenomen zijn in het ziekenhuis moeten de drie kinderen zich thuis alleen zien te redden, ondertussen zorgen makend om hun ouders.
Ik denk dat dit boek een duidelijk beeld geeft hoe covid-19 ook een gezond persoon volledig in zijn macht kan krijgen en dit impact heeft op het hele gezin. Het is voor Philip een gevecht op leven en dood geweest en zelfs nadat hij uit het ziekenhuis ontslagen is, is hij nog lang niet opgeknapt, wat ook blijkt uit de verschillende opnames kort na zijn ontslag uit het ziekenhuis.
Leesfragment
Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek, dan lees zeker onderstaand leesfragment.
Neemt-u-maar-alvast-afscheidGegevens van dit boek:
Titel: Neemt u maar alvast afscheid
Auteur: Philip Reedijk
Uitgever: Kosmos
Aantal pagina’s paperback: 208
Aantal pagina’s e-book: 114
ISBN paperback: 9789021579917
ISBN e-book: 9789021579924
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 7,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bazarow.