Vero las: Pascalle Wetzels – De allerliefste ben jij

Mijn vader stuurde mij een bericht dat Bert Verberkt een eigen boek had. Bert heeft als kind bij mij in de straat gewoond. Bert heeft het syndroom van Down maar zijn ouders streefden er naar om hem een opvoeding te geven zoals ieder kind zonder aandoening. En dat dit gelukt is kun je nu lezen in ‘De allerliefste ben jij’.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Bert. Mijn Bert.
Een korte uitleg. Ik ben niet de ouder van Bert, niet zijn zus, zelfs geen familie. Wel heb ik het geluk gehad om met Bert kennis te mogen maken toen hij als vijfjarige kleuter vanuit kinderdagcentrum het Knoevelhöfke in groep 1 van basisschool de Speurneus te Landgraaf startte. Ik was er leerkracht en intern begeleider. Helaas ben ik nooit zijn leerkracht geweest, maar in Berts laatste schooljaar kreeg ik wel de kans om hem een aantal keren per week buiten de groep te begeleiden als voorbereiding op het voortgezet onderwijs.

Nadat Bert de Speurneus verliet, hebben we altijd contact gehouden en kon ik hem vanuit onze vriendschap blijven volgen. Door die blijvende betrokkenheid schrijven we nu, 30 jaar later, samen een boek.

Een belangrijk deel van het boek gaat over betekenisvolle ervaringen uit Berts leven; met name hoe hij ze ervaart. Ook zijn persoonlijke groei wordt zichtbaar. Van nabij mocht ik meemaken hoe Bert denkt, voelt en beleeft.

Geen boek óver Bert, maar vooral een boek ván Bert. Al lezende groei en leef je met hem mee en als het goed is, leer je van hem. Bert aan het woord!

Bert inspireerde mij om na te denken over hoe ik hem communicatief zou kunnen ondersteunen. Zijn spiegelend vermogen leidde ook bij mij tot nieuwe leerervaringen en inzichten. Vandaar de ondertitel: ‘Relatie als basis voor inspiratie, stimulatie en ontwikkeling.’De titel impliceert wederkerigheid.

Ik hoop dat dit boek een eyeopener is in je denken, je een nadere kijk geeft op communicatie en persoonlijke groet, je in je hart raakt. Samen onderweg, met en van elkaar leren.

Bert en ik zijn samen ver gekomen en onze ontdekkingsreis is nog lang niet beëindigd.

Reis met ons mee!

De cover

Op de cover staat een foto van Pascalle met Bert samen. De foto straalt genegenheid uit. Doordat ik Bert ken, zou ik dit boek zeker opgepakt hebben, maar ik denk dat het ook een interessant boek kan zijn voor mensen die Bert niet kennen.

De auteur

Pascalle Wetzels werkt al 35 jaar met veel passie in het onderwijs. Ze heeft diverse functies vervuld. Ze heeft het geluk gehad dat ze Bert heeft mogen leren kennen op basisschool de Speurneus en daar is een vriendschap uit ontstaan.

Mijn mening

Ik heb Bert leren kennen als peuter/kleuter en hij zorgde er iedere keer voor dat ik om hem moest lachen. Hij had een handje eraan om steeds door te vragen. Was het niet met ‘Waarom?’ dan vroeg hij wel ‘En dan?’ Hij zorgde er dus regelmatig voor dat ik hem een antwoord schuldig moest blijven. En dan had hij het grootste plezier. De ouders van Bert wilden dat Bert er ‘gewoon’ bij zou horen. En dat was voor ons niet meer als normaal. We hadden de grootste lol dus dan is het niet meer als normaal dat je er gewoon bij hoort. Op een bepaald moment zijn ze verhuisd en was het contact ook voorbij, maar ik heb nog regelmatig aan Bert gedacht en aan zijn humor en zijn denkwijze. Ik denk dat heel veel mensen nog iets van zijn denkwijze kunnen leren. Hij heeft een logische denkwijze waar wij vaak gewoon veel te ver over nadenken. En ook dat lees je in het boek en wordt mooi uitgebeeld in de verschillende duidelijke mindmaps die aan het boek zijn toegevoegd. Bert is van mening ‘Dat je het gewoon moet doen, en als het mislukt is het niet erg, je kunt het toch opnieuw doen.’ Geweldig toch. Waarom overal zo moeilijk over doen.

Ook is duidelijk te lezen dat je soms toch echt van bepaalde regels af moet wijken om een werkend geheel te krijgen. Als Bert in een leefgroep woont blijkt dat hij verder ontwikkelt is als vaak gedacht wordt bij iemand met het syndroom van down. En ik denk persoonlijk dat dit ook is doordat Bert de mogelijkheid heeft gekregen om zoveel mogelijk in de maatschappij mee te draaien zonder afgeschermd te worden. Ik denk dat hier een heel grote pluim is voor zijn ouders en begeleiders op de basisschool, die zijn mogelijkheden zagen.

Ik vond het erg leuk om dit boek te lezen en te zien hoe goed het nu met Bert gaat. En ook om te zien hoeveel mogelijk is door de Downacademy. En het mooie is dat alle opbrengsten van dit boek ook naar de Downacademy gaan. Zodat meer kinderen met het syndroom van Down de mogelijkheid krijgen om zolang mogelijk te kunnen laten meedoen en leren op het reguliere basisonderwijs. En ik denk dat Bert toch echt het levende bewijs is dat dit zijn vruchten afwerpt. Hij heeft een mooie baan, is communicatief vaardig en heeft een druk sociaal leven.

Wil je zelf dit boek lezen, of ken je iemand die hier ook interesse in heeft? Dit boek is te bestellen op de website Deallerliefstebenjij.nl voor € 19,50 excl. verzendkosten. En ik kan je zeggen, het is een erg interessant boek, ook zeker als je Bert niet persoonlijk kent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge