Vero las: O.G. Wilkins – De man met zwarte laarzen

Een tijdje terug zagen we dat er een boek verschenen was met de titel ‘De man met zwarte laarzen’. De titel maakte me zo nieuwsgierig dat ik meteen de korte inhoud ben gaan lezen. En toevallig stond er ook een inkijkexemplaar op bol.com. Deze heb ik meteen gelezen en toen had ik zoiets ‘Ik wil weten hoe het verder gaat’. En als een boek dat voor elkaar krijgt wil ik het lezen… Dus nadat ik contact gezocht had met de auteur kreeg ik het boek al snel toegestuurd. Hier wil ik O.G. Wilkins hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Duitsland 1943. De nazi-moordfabrieken draaien op volle toeren. De zesjarige Nina leidt samen met haar grote Joodse gezin een teruggetrokken bestaan op een afgelegen boerderij nabij Berlijn. Hun toekomst lijkt veilig totdat op een koude winternacht de auto van een naziofficier vlak bij hun huis uitvalt.

Frankrijk 1967. Nina is de enige van haar gezin die Auschwitz overleefd heeft. Ze is dertig en getrouwd, maar wanneer haar man erachter komt dat ze geen kinderen kan krijgen, valt het huwelijk uit elkaar. Nina tuimelt in een zware depressie. Een poging om eruit te klauteren, brengt haar in het plaatselijke rusthuis, waar ze als verpleegster wordt aangenomen. Al snel ontmoet ze daar een geheimzinnige oude man in een rolstoel. Wie is hij en wat probeert hij te verbergen?

De cover

De cover is naar mijn gevoel een beetje mistroostig. Maar wel erg sprekend. Een mistige ochtend met een eenzame legertruck op de weg tegen een bosachtig berglandschap. Door de titel was het boek mij opgevallen. En daarna pas door de cover zelf. Dus ik denk dat de cover zijn doel wel bereikt heeft. Opvallen zodat mensen de achterflap (of korte inhoud) gaan lezen).

De auteur

O.G. Wilkins werkt als Business Analyst in de IT-sector en is fictie schrijfster.

Het verhaal

Duitsland 1943. De zesjarige Nina woont met haar familie in een afgelegen boerderij in de buurt van Berlijn. Ze leiden een redelijk veilig bestaan, ondanks dat ze Joods zijn. Maar op een koude winternacht wordt hun toekomst bruut verstoord als de auto van een naziofficier in de buurt van hun huis uitvalt.

Frankrijk 1967. Nina is de enige van haar gezin die Auschwitz en haar naweeën overleefd heeft. Ze is ondertussen 30 en getrouwd, maar haar man gaat bij haar weg als hij er achter komt dat ze geen kinderen kan krijgen. Hierdoor krijgt Nina een zware depressie. Haar vrienden zorgen dat ze aan het werk kan in het plaatselijk rusthuis als verpleegster. Dit helpt haar enigszins om uit de depressie te komen. Ze komt daar snel met een geheimzinnige oude man in contact. Deze man zit in een rolstoel en de andere verpleegsters krijgen bijna geen contact met haar. Maar wie is deze geheimzinnige man en wat heeft hij te verbergen?

Mijn mening

Doordat ik het inkijkexemplaar al gelezen had op bol.com, had ik het begin van het boek al gelezen en dat had mij meteen nieuwsgierig gemaakt naar de rest van het verhaal.
Het verhaal kent twee verhaallijnen. Aan de ene kant het verhaal van Nina op het moment dat ze 6 jaar is en net buiten Berlijn woont. En de verhaallijn uit 1967, het moment dat Nina in Frankrijk woont en probeert te overleven met de herinneringen uit de oorlog.
Dit is eigenlijk al heel uniek. Meestal gaan oorlogsboeken over de tijd in de oorlog en dan zijn het meestal volwassenen die de hoofdrol hebben. Nu heeft een meisje van 6 jaar de hoofdrol. Maar vaak wordt er niet verder gekeken dan de oorlogsperiode. Nu wordt er ook naar een periode gekeken waarin Nina volwassen is en hoe zij verder moet met de trauma’s uit de oorlog.

Het boek heeft maar 157 pagina’s dus je hebt het boek zo uit. Maar dat is niet alleen omdat het boek niet dik is, maar ook door de aangename schrijfstijl van Wilkins. Van mij had het boek dubbel zo dik mogen zijn en had ze wat mij betreft nog verder mogen ingaan op de tijd die de kinderen door moesten maken in de oorlogstijd. Ik ben bijvoorbeeld wel nieuwsgierig hoe het was voor Nina om als 6-jarig meisje meegenomen te worden, gescheiden te worden van haar familie. Dit wordt kort aangestipt, maar ik had hier nog graag wat meer emotie in willen lezen.

Met dit boek heeft Wilkins duidelijk laten zien dat ze het in zich heeft om een groot auteur te worden. Ik zou graag meer van haar willen lezen. En dan ook meer in één boek van haar hand. Ik hoop dat Wilkins deze uitdaging ook aangaat en dikkere boeken gaat schrijven, want dan denk ik dat het boek nog meer tot zijn recht komt en je het gevoel krijgt alsof je over de schouder van Nina meekijkt.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: De man met zwarte laarzen
Auteur: O.G. Wilkins
Uitgever: Brave New Books
Aantal pagina’s paperback: 157
Aantal pagina’s e-book: 157
ISBN paperback: 9789464057720
ISBN e-book: 9789464054255
Prijs paperback: € 16,50
Prijs e-book: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

2 thoughts on “Vero las: O.G. Wilkins – De man met zwarte laarzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge