Vero las: Niek van den Adel & Peter Smolders – Crash

Op de website van ‘GrowingStories’ zagen wij o.a. het boek ‘Crash’. Na de korte inhoud gelezen te hebben, was onze interesse gewekt. Dit boek sprak ons ontzettend aan. Na contact opgenomen te hebben met de uitgever, hadden we het boek al vrij snel hierna in de brievenbus liggen. Hier willen we GrowingStories hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Dit is niet het zoveelste verhaal van iemand die na een heftig ongeluk het licht zag. Het is het verhaal van Niek. Over liefde, pijn, dood zaad, kracht, een puppy, gastvrijheid, doorzettingsvermogen, humor en succes.

Op zijn achtentwintigste gaat Niek van den Adel zwaar onderuit met zijn motor. Het gevolg: een dwarslaesie die hem vanaf zijn borst verlamt. Met daarbij een heel zeldzaam extraatje: een syrinx, een holte in zijn ruggenmerg die ook zijn nog werkende lichaamsfuncties voortdurend bedreigt.
Een dwarslaesie en een syrinx: volgens Niek is het de ideale combinatie voor echte bikkels. Zijn idee: zolang er mee te leven valt, moeten we dat vooral doen. En dan ook goed.

Dus is hij vijf jaar later getrouwd met zijn ergotherapeute, is hij vader geworden van een tweeling, laat hij een huis bouwen, spreekt hij als coach en motivator duizenden mensen toe, leert hij topmanagers wat gastvrijheid is en zijn zijn blogs razendpopulair. Zijn motto: geluk zit niet in je benen. Geluk is een keuze.

De cover

Op de cover zit een man op een motor. Achter hem is een soort muur te zien met een barst er doorheen. Onder de motor staat de titel van het boek. Erboven staat een quote van Humerto Tan. De cover zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel en dan zou ik hem opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Als veelgevraagd spreker over leiderschap, klantgerichtheid, inspiratie, zorg en verandering staat Niek (1982) in binnen- en buitenland op (bedrijfs)-evenementen.
In 2015 schreef hij zijn eerste boek. Dit boek ‘Crash’.
Dit boek werd al door meer dan 11.000 Nederlanders gekocht, waarna een Engelse vertaling volgde. De Lamme leidt de Blinde bracht hij samen met Joyce de Ruiter uit tijdens de coronacrisis.

Mijn mening

Hier in huis worden altijd graag waargebeurde verhalen gelezen, dus toen wij het boek ‘Crash’ zagen was onze interesse gewekt en wisten we al snel dat dit weer een echt ‘Koukleum’-boek zou zijn. Dus ik was erg nieuwsgierig om dit boek te gaan lezen en meteen bij de eerste regel was de toon al gezet… Heerlijk, hier houd ik van. Iemand die gewoon doet wat hij zelf denkt dat goed is en die niet zomaar in de maat meeloopt. En dat merk je ook gedurende het verhaal. Niek is iemand die weet wat hij wil, en dit, hoe dan ook, voor elkaar krijgt. Hij lijkt voor zijn ongeluk niet heel gelukkig, maar na zijn ongeluk, lijkt hij vastbesloten te zijn, om gelukkig te worden. En dit lukt hem ook. Je merkt aan zijn schrijfstijl dat hij echt van het leven geniet, ondanks dat zijn start ’s ochtends niet vlekkeloos verloopt, is hij vastbesloten na zijn moeizame start er iedere keer weer een leuke dag van te maken.

Het boek bevat korte hoofdstukken en je merkt dat dit verhaal echt met een positieve instelling geschreven is. Maar ook zelfspot is Niek niet vreemd en daar houd ik echt enorm van. Ik ben zelf ook iemand die regelmatig de draak steekt met mijn gezondheid (of misschien beter gezegd het missen van een goede gezondheid). En in dit boek lees ik dit ook regelmatig en dat kan ik waarderen. Gewoon lekker nuchter doen over wat er met je gebeurd is en niet te veel poeha er om heen maken.

Niek laat met dit boek duidelijk zien dat je ondanks een tegenslag je toch een gelukkig bestaan kunt leiden. Dat je kunt kiezen om gelukkig te zijn. Een mooie uitspraak van Niek is ‘Geluk zit niet in je benen’ en dit is zo waar. Geluk is niet afhankelijk van de dingen die je kunt of doet. Geluk zit in je zelf en hoe je in het leven staat. En dit straalt dit boek ook uit. Deze positieve energie geeft Niek echt door met dit boek. Je hebt, tijdens het lezen, nergens het gevoel dat hij zielig gevonden wil worden, omdat hij een motorongeluk gehad heeft. Nee, hij heeft een motorongeluk gehad en daarmee heel veel geluk gehad en dit ook naderhand ook toegepast.

In dit boek komt Niek op mij over als een positieve inspirerend persoon, die zijn positieve kracht graag doorgeeft aan anderen. En ik denk dat dit met dit boek zeker gebeurd. Ik denk dat velen nog regelmatig naar zijn boek grijpen om even bepaalde stukjes te lezen of deze stukjes voor altijd opgeslagen hebben in hun hoofd om ze op ieder gewenst moment op te roepen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Crash
Auteur: Niek van den Adel & Peter Smolders
Uitgever: GrowingStories
Aantal pagina’s paperback: 256
Aantal pagina’s e-book: 267
ISBN paperback: 9789089759207
ISBN e-book: 9789089753212
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge