Vero las: Nicolette Giampetro – Niemand weet dat jij hier bent + Winactie

Ik zag dat bij The House of Books het boek ‘Niemand weet dat jij hier bent’ geschreven door Nicolette Giampetro zou verschijnen. Dus nadat ik een mailtje gestuurd had, kreeg ik vrij snel antwoord terug dat ik het boek zou ontvangen en deze had ik dan ook vrij snel na verschijning in de bus. Hier willen wij The House of Books dan natuurlijk ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Siena, 1942. De twaalfjarige Lorenzo wordt door zijn moeder om veiligheidsredenen naar zijn grootvader en tante in het dan nog rustige Toscane gestuurd. Via school en zijn buurjongen Franco komt hij in aanraking met bewonderaars van Mussolini, de Duce. Maar zijn naïeve enthousiasme houdt geen stand wanneer hij Daniele ontmoet. Daniele is joods. Wanneer de Duitsers de stad bezetten en de joden worden gedeporteerd kan Lorenzo niet langer toekijken. Helemaal in zijn eentje besluit hij Daniele te verstoppen, maar brengt daarmee ook zichzelf en zijn familie in levensgevaar.

De cover

Op de cover zien we een jongen en een meisje met een schooltas lopen. Door de kleding moet je meteen aan de tijd rond de 2e wereldoorlog denken. Na het boek gelezen te hebben had ik het passender gevonden als hier één jongen alleen over straat gelopen had, of twee jongens eventueel. De cover maakt me nieuwsgierig naar het verhaal en ik zou het boek zeker opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Nicoletta Giampietro (1960) groeide op in Milaan in een Italiaans-Franse familie. Ze studeerde in Milaan en Tübingen en verhuisde in 1986 naar Duitsland. Woonde in Keulen en zelfs Rotterdam, maar woont nu al jaren in Mainz met haar familie. Niemand weet dat jij hier bent is haar debuutroman.

Het verhaal

Lorenzo wordt door zijn moeder vanuit Tripoli naar Siena gestuurd. Hij denkt dat zijn moeder hem snel volgt, maar hij is naar Siena gestuurd vanwege veiligheidsoverwegingen. In de Toscane bij zijn tante en grootvader is het dan nog rustig. Hij gaat ook in Siena naar school en via zijn buurjongen Franco en de school komt hij in aanraking met aanhangers van Mussolini, de Duce. Hij wordt ook een enthousiaste aanhanger. Maar dan ontmoet hij Daniele, en van zijn enthousiasme blijft nog maar weinig over. Daniele is Joods. En als de Duitsers de stad bezetten worden de joden gedeporteerd en Lorenzo kan op dat moment niet alleen maar toekijken. Hij besluit Daniele te verstoppen, zonder dat zijn familie er vanaf weet. Maar hiermee brengt hij niet alleen zichzelf in gevaar maar ook zijn familie.

Mijn mening

Het boek is opgedeeld in drie delen. In deze drie delen merk je echt dat er in ieder afzonderlijk deel iets groots gebeurd. In het eerste deel is Lorenzo net vanuit Tripoli in Siena aangekomen. In dit gedeelte had ik zelf het gevoel dat het verhaal ietwat traag op gang komt. Er gebeurt erg weinig in dit eerste gedeelte en het blijft een beetje hangen in de bewondering voor Mussolini. In deel 2 begint het verhaal eigenlijk meteen dat de Duitsers Italië binnenvallen en hierdoor wordt de oorlog serieus en verandert er een hoop in het land. Mussolini wordt gevangen genomen en de joden worden opgepakt en gedeporteerd. Hierdoor merk je meteen een verandering in het verhaal. Lorenzo wordt zich bewust van de dingen die om hem heen gebeuren en wil niet meer nutteloos toezien. Hierdoor komt er ook meer vaart in het verhaal en had ik het gevoel dat ik steeds verder moest lezen om te weten of het goed ging komen. Dit lees je uit eindelijk natuurlijk pas in het derde en laatste deel van het boek. Dit tweede en derde deel zorgde er voor dat het eerste deel meer dan goed gemaakt werd, want bij het eerste deel vond ik het boek soms wat langdradig en vroeg ik me soms af waar het verhaal heen moest gaan.

Wat ik wel erg fijn vond, is dat dit verhaal eens een andere kant van de tweede wereldoorlog belicht. Meestal wordt er een verhaal verteld vanuit het oogpunt van de joden die moeten vluchten, ondergedoken zitten of opgepakt en gedeporteerd zijn. In dit boek zie je de verandering bij een jongen die eerst enthousiast over Mussolini is en zijn denkwijzen is. Maar ook zelf na durft te denken over de dingen en hierdoor inziet dat bepaalde dingen niet kloppen en hierdoor durft hij ook zijn mening te wijzigen en dingen te doen waar hij zich beter bij voelt. Ook durft hij fouten te maken en zich daar schuldig over te voelen.

Dit boek laat duidelijk zien hoe mensen kunnen veranderen in oorlogstijd en hoe de buurman die altijd behulpzaam was opeens kan veranderen of diegene waarvan je het nooit verwachtte toch onverwachts geholpen heeft.

Ondanks dat het boek moeilijk op gang kwam werd dit later in het boek meer dan goed gemaakt en ben ik blij dat ik dit boek gelezen heb.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Niemand weet dat jij hier bent
Auteur: Nicoletta Giempietro
Uitgever: The House of Books
Aantal pagina’s paperback: 400
Speelduur luisterboek: 12:27:53
ISBN paperback: 9789044355840
ISBN e-book: 9789044355857
ISBN luisterboek: 9789044357516
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

In samenwerking met The House of Books hebben we weer een leuke winactie voor jullie. We mogen één fysiek exemplaar van ‘Niemand weet dat jij hier bent’ geschreven door Nicoletta Giampietro, verloten. Hier willen we The House of Books hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

Wil je extra kans maken of heb je geen Facebook en wil je toch kans maken?

 • Deel het bericht op Facebook openbaar op je Facebook profiel.
 • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
 • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
 • Laat een reactie achter onder dit bericht welke stappen je gevolgd hebt.

Deze winactie loopt tot en met 14 oktober 2019. Hierna zullen wij zo snel mogelijk de winnaar bekend maken.

Succes!

13 thoughts on “Vero las: Nicolette Giampetro – Niemand weet dat jij hier bent + Winactie

 1. Hoi
  Dit boek staat om mijn wil ik lezen lijst. Ik schrijf mijn Hebban-blog vol over oorlogsboeken Ik volg jullie op facebook en pinterest en heb me net aangemeld voor de mail. Leuk om jullie recensie te lezen.

 2. Heel graag maak ik kans op dit boek. Liked en shared op Facebook, twitter en op bloglovin liked en shared. Ook je mail krijg ik.

 3. Ik doe erg graag mee, zou het boek heel graag willen lezen, ben erg benieuwd naar het boek !! 🙂 🙂 Groetjes Anneliese

 4. Wat een fijne winactie. Ik heb het bericht gedeeld via Twitter. Ik probeer jullie ook te volgen via mail maar bij inschrijving kreeg ik een aantal keer een foutmelding.

 5. Via deze kant de oorlog eens belichten lijkt me ook zeer de moeite waard. Zal zeker een fantastisch boek zijn, ik word er wel nieuwsgierig naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge