Vero las: Natasja Weber & Sharon van Rouwendaal – Bruut + Winactie

Wij zagen op Bol.com dat er een boek uit zou komen over de zwemster Sharon van Rouwendaal. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, was onze interesse gewekt en hoefden we niet lang te twijfelen. Dit was een boek voor ons. Dus toevallig kwam Bryan in contact met de schrijfster en zij heeft er voor gezorgd dat de uitgever contact met ons opnam. Hier willen we Natasja Weber en Uitgever Edicola hartelijk bedanken voor het recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Olympisch kampioene Sharon van Rouwendaal (1993) zwemt vanaf haar jonge tienerjaren negentig (!) kilometer per week. De ultieme beloning volgt in 2016 met de Olympische titel in Rio de Janeiro op de tien kilometer openwaterzwemmen.
Op haar route naar Olympisch goud neemt Sharon nooit de makkelijkste afslagen. Ze verlaat op 13-jarige leeftijd haar ouderlijk huis in Frankrijk waar ze een groot deel van haar jeugd woonde. Ver weg van haar familie trekt ze in bij haar Franse zwemcoach om haar dromen na te jagen. Tot verbijstering van Sharon wordt haar coach voor haar ogen aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van een andere zwemster.
In 2013 sluit Sharon zich in Zuid-Frankrijk aan bij topcoach Philippe Lucas die bekendstaat om zijn meedogenloze trainingsregime. Moederziel alleen leeft ze haar leven dat enkel bestaat uit zwemmen en slapen. Met de onvoorspelbare Lucas aan de badrand moet Sharon iedere dag zien te overleven. De topzwemster wordt door haar coach afgepeigerd én afgeblaft. Dankzij haar vele successen weet ze waar ze het allemaal voor doet.
Op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio wil Sharon de eerste zwemster worden die haar olympische openwatertitel prolongeert. In “Bruut’ geeft Sharon van Rouwendaal een indringende inkijk in een wreed topsportbestaan. Een biografie over opofferingen, eenzaamheid, pijn lijden en psychologische spelletjes.

De cover

Op de cover zien we Sharon van Rouwendaal in het water. Haar ogen komen net boven het water uit en hierdoor worden de ogen en het voorhoofd weerspiegelt in het water. De cover zorgt er voor dat ik blijf kijken. Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Natasja Weber is sportjournalist bij het Eindhovens Dagblad. Namens de regionale dagbladen en AD Sportwereld volgt ze alle grote zwemtoernooien.

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit boek. Ik vind de discipline die sporters hebben om hun sport op zo’n hoog niveau vol te houden altijd bijzonder interessant om over te lezen. Net zoals dat sporters altijd een hoop laten voor hun sport, dat vind ik altijd bijzonder om te lezen.

Dit is bij Rouwendaal helemaal bijzonder. Zij is op zeer jonge leeftijd al erg geïnteresseerd in sport en niet alleen in zwemmen maar ook in hardlopen. Beide sporten voert ze op hoog niveau uit en hier zet ze alles voor aan de kant. Als ze op een bepaald moment moet gaan kiezen met welke sport ze verder wilt gaan kiest ze toch voor het zwemmen, omdat ze bij atletiek altijd erg zenuwachtig is voor een wedstrijd en ze niet het goede gevoel overhoudt wat ze bij het zwemmen heeft. Hiervoor kiest ze zelfs op 13 jarige leeftijd om alleen naar Frankrijk terug te keren en bij haar trainer te gaan wonen. Deze trainer heeft onder andere zijn stiefdochter in zijn huis en als deze trainer beschuldigd wordt van misbruik en hier voor gearresteerd wordt voor de ogen van Sharon, gelooft zij niet dat dit waar is. Zij blijft hier ook bij.

Het is erg interessant om te lezen over de keuzes die Sharon maakt. Op een bepaald moment kiest ze er voor om in Nederland te gaan trainen, echter na een tijd merkt ze dat de trainingen hier niet heftig genoeg zijn. En dat zij toch een heftigere training nodig heeft om tot topprestaties te komen. Daarom vind ik ook de titel Bruut zo goed gekozen. Haar trainingen zijn inderdaad bruut te noemen. Veel kilometers zwemmen horen bij de training van Sharon. Zonder dit voelt Sharon zich niet voldaan en dit uit zich ook bij haar in de resultaten in de wedstrijden. Vooral als je leest dat Sharon een boei langs de verkeerde kant neemt, een heel stuk verkeerd zwemt, dan achter in het deelnemersveld terug komt en alsnog als tweede over de finish komt. Hieruit blijkt echt wat voor doorzetter van Rouwendaal is. Dit heeft Natasja Weber erg goed weten te vangen in haar tekst.

Je merkt tijdens het lezen dat Natasja Weber weet waar ze over schrijft. Wat ik soms wel verwarrend vond tijdens het lezen, is dat het verhaal niet chronologisch loopt. Hierdoor moest ik soms even schakelen over welke periode het ging en had ik soms wat moeite om het verhaal te volgen. Echter dit boek geeft je een uniek inkijkje in het leven van een topatleet. Ik hoop voor Sharon dat ze tijdens de Olympische Spelen 2021 in Tokio wederom zo succesvol is en ze haar titel met succes kan verdedigen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek, lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: BRUUT
Auteurs: Sharon van Rouwendaal & Natasja Weber
Uitgever: Edicola
Aantal pagina’s paperback: 256
ISBN paperback: 9789493160408
Prijs paperback: € 21,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Bruut’ (ISBN: 9789493160408) verloten. Hier willen wij Edicola uitgeverij hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

Wil je extra kans maken of heb je geen Facebook en wil je toch kans maken?

  • Deel het bericht op Facebook openbaar op je Facebook profiel.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Laat een reactie achter onder dit bericht welke stappen je gevolgd hebt.

Deze winactie loopt tot en met 27 april 2020. Hierna zullen wij zo snel mogelijk de winnaar bekend maken.

Succes!

5 thoughts on “Vero las: Natasja Weber & Sharon van Rouwendaal – Bruut + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge