Vero las: Nanda Roep – Leugens in de lente

Via Facebook Messenger stuurde Nanda mij een berichtje of ik interesse had om haar nieuwe boek ‘Leugens in de lente’ te recenseren. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging was mijn interesse gewekt en was ik al snel overtuigd en heb ik ‘Ja’ gezegd op de vraag of ik het boek wilde recenseren. 🙂 Ik ontving het boek dan ook na verschijning in de brievenbus. Hier wil ik Nanda Roep dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Drie vrouwen, één ongeluk.
Manja is vroeg weduwe geworden en keert terug naar haar roots met haar jonge zoon.
Ilya’s huwelijk blijkt niet te zijn wat ze dacht en die schok komt ze nauwelijks te boven…
Ineke wil het liefste van alles de relatie met haar zoon en kleindochter herstellen.
Op het eerste oog delen de vrouwen niets met elkaar, en toch delen ze álles.

De cover

De cover laat onderin enkele witte bloemen zien en voor de rest, naar mijn gevoel, water… De cover is eenvoudig en toch houdt hij mijn aandacht vast. Ik zou het boek opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Nanda Roep is schrijfster en selfpublisher van romans en de kinderboekenserie Plaza Patatta. Met de kinderboeken beoogt zij leesplezier te stimuleren en te versterken bij kinderen vanaf 8 jaar. In mei 2019 heeft zij Stichting Leesplezier opgericht waarvan ze tevens voorzitter is. Met haar romans richt Nanda Roep zich op vrouwen die houden van lékker; ook hier staat leesplezier voorop. Inhoudelijk stipt ze soms pijnlijke onderwerpen aan, zoals in ‘Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook’.

Het verhaal

Drie verhalen van drie verschillende vrouwen, Manja, Ilya en Ineke. De verhalen gaan over hun leven en hun gezin. De verhalen spelen zich af in het kleine plaatsje Driestenen. Manja komt terug naar Driestenen, de plek waar ze opgegroeid is. Ze wil een nieuwe start maken samen met haar zoontje Rayan, nadat haar man gestorven is. Ilya is getrouwd met Danny, de vader van haar twee dochters. En door een mededeling van haar dochters vindt ze het tijd worden dat ze hier iets aan gaat doen. Ineke woont haar hele leven al in Driestenen en voelt zich schuldig over de scheiding van haar zoon. Ze wil het liefst dat haar relatie met haar zoon weer als vanouds wordt. Dan gebeurt er iets in Driestenen waar uit blijkt dat ze in Driestenen altijd voor elkaar klaarstaan.

Mijn mening

Ik had al eerder van Nanda het boek ‘Sable‘ gelezen en haar schrijfstijl beviel me toen al erg goed. Al was ‘Sable’ natuurlijk een heel ander genre om te lezen. Maar dit vind ik net leuk als een schrijver zo veelzijdig is. Want veelzijdig is Nanda zeer zeker.

Met ‘Leugens in de lente’ heeft Nanda een feelgood geschreven, maar voor mijn gevoel is het meer dan dit. Ze schuwt ook bepaalde onderwerpen niet. Zo brengt ze onder andere onderwerpen ter sprake als sterfgevallen, verlies van een ouder en mishandeling.

Wat ik erg handig vond is dat voor in het boek een overzicht staat van hoe de verhoudingen van de belangrijke personages zijn. Hierdoor kon je tussendoor makkelijk even terug kijken hoe de verhoudingen ook alweer zaten zonder een echte lijst te krijgen met namen.

De schrijfstijl van Nanda is vlot en ze weet de personages zo te omschrijven dat je ze echt voor je ziet en ik me ook voor kon stellen dat deze personages echt zouden kunnen bestaan. Het zou zomaar de buurvrouw of de buurjongen van je kunnen zijn. Dit vind ik persoonlijk altijd erg leuk als personages dicht bij je staan.

Ondanks dat er drie verhaallijnen zijn, is het nergens verwarrend en blijft het overal duidelijk over welke personages het nu gaat. Wat ik ook erg leuk gedaan vond is dat de verschillende personages samen komen. Nanda geeft hiermee ook aan dat je in een kleine gemeenschap nog echt de samenhorigheid hebt, die je in de grote stad mist. En toevallig waren we deze week bij een vriendin die ook in een dorpje woont en zij had ook zoiets van hier hoef je de fiets niet af te sluiten want hier is het nog te vertrouwen. Ik denk dat dit vooral in kleine gemeenschappen nog is, zoals ook in het boek omschreven wordt.

In het boek vind je redelijk vaak wat schuingedrukte stukjes tekst. En lange tijd blijft eigenlijk onduidelijk waar toe deze moeten lijden. Deze stukjes waren mysterieus maar zorgden ook voor extra spanning, want ze hadden met het ongeluk te maken. Dit zorgde ervoor dat je wist dat dit ongeluk belangrijk was, maar naar mijn gevoel bleef dit iets te lang onduidelijk.

Ik hoop dat Nanda vaker Feelgood boeken gaat schrijven, want ze heeft duidelijk de feeling ervoor, om dit genre boeken te schrijven. Het zijn boeken die heerlijk lezen, maar ook inhoud hebben. Mocht je van dit genre houden, dan kan ik dit boek echt aanbevelen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Leugens in de lente
Auteur: Nanda Roep
Uitgever: Uitgeverij Nanda
Aantal pagina’s paperback: 294
ISBN paperback: 9789490983871
Prijs paperback: € 21,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge