Vero las: Monica Haak – Voor verdriet heeft niemand tijd *Blogtour*

Bij Hamley Books krijgen we steeds de mogelijkheid om ons voor een aantal blogtours op te geven. Nadat ik de korte inhoud van deze young adult gelezen had, wist ik dat ik dit boek graag zou willen lezen. We kregen ook al snel te horen dat we deel mochten nemen aan deze blogtour. We willen Hamley Books dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Liv en Emerald zijn twee tienermeisjes die elk een groot verlies hebben geleden. Ze ontmoeten elkaar als Liv naar de andere kant van het land verhuist. Ze worden meteen de beste vriendinnen, wat hun beiden hoop geeft op een positieve toekomst.

De cover

Op de cover zie je twee jonge meiden die elkaar vasthouden. Ze zitten samen op een bankje. Er spreekt een hoop emotie uit, vind ik. De cover past erg goed bij het boek. En ik zou het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Monica Haak is in het dagelijkse leven orthopedagoog. Ze onderzoekt in het basisonderwijs kinderen met leer- en sociaal-emotionele problematiek. Ze behandelt ook dyslexie. ‘Voor Verdriet heeft Niemand tijd’ is haar debuut.

Het verhaal

Omdat de vader van Liv pas gestorven is, is ze samen met haar moeder verhuisd naar de andere kant van het land. Haar eerste schooldag op de nieuwe school dreigt een fiasco te worden. Als ze dan besluit om bij Emerald aan tafel te gaan zitten, flapt ze van de zenuwen van alles over haar vader eruit. Er blijkt meteen een klik tussen Emerald en Liv te zijn. Later blijkt waardoor dit komt. Ze worden beste vriendinnen, maar als Liv, Emeralds grootste geheim ontdekt wordt hun vriendschap danig op de proef gesteld.

Boektrailer

Mijn mening

Dit boek heeft Monica eerder in eigen beheer uitgegeven als ‘Fatale beloftes’. Toen kreeg het boek al veel positieve recensies en was ik al nieuwsgierig naar het boek, maar kwam ik er niet aan toe om hem te lezen. Nu heeft ze gedeeltes herschreven en heeft ze hem bij Hamley books opnieuw uitgebracht en dat was voor mij natuurlijk de gelegenheid om dit boek ook echt te gaan lezen. En ik moet zeggen, ik ben absoluut niet teleurgesteld. Want één ding is zeker. Monica Haak weet wat schrijven is.

Het boek wordt verteld vanuit de twee hoofdpersonen Emerald en Liv. Ook lees je soms stukjes van de website van Emerald. Hierdoor krijg je soms wat herhaling, maar dat vind ik absoluut niet vervelend.

Aan het begin van het boek staat een waarschuwing over de gevoelige informatie in het boek over depressie en zelfpijniging (Automutilatie) bij jongeren. Ik denk wel dat het goed is dat deze melding vooraf gegeven wordt, want mocht je hier zelf als jonge lezer(es) gevoelig voor zijn, of iemand in hun omgeving kennen die hier mee te maken heeft of heeft gehad, kan dit boek natuurlijk extra hard binnen komen.

Het boek leest heerlijk vlot weg en ik heb het boek echt in één ruk uitgelezen. Ik kon het echt met geen mogelijkheid wegleggen. Ik moest weten hoe het verder ging. Ik merkte tijdens het lezen dat ik echt met de beide personages meeleefde. Ondanks dat het boek over depressie en zelfpijniging gaat heeft het ook genoeg vrolijke momenten. Het besteed ook genoeg aandacht aan vriendschap, liefde en eigen keuzes maken. En dit zorgt dat het boek goed in balans is en geloofwaardig overkomt.

Monica Haak heeft er voor gekozen om ook redelijk wat boek- en filmtitels in het boek te gebruiken. Net zoals ze regelmatig op verschillende liedjes terug valt. Ik denk dat dit vooral veel jongeren zal aanspreken. Ik had vooral zoiets, de boeken die ze benoemd zijn niks voor mij. Om over de films maar helemaal te zwijgen (daar ben ik tegenwoordig helemaal niet meer in thuis.) Maar dit is verder niet storend. En is maar een klein detail in het boek.

Monica Haak weet wel de verschillende emoties van de hoofdpersonen erg goed onder woorden te brengen, zodat je ze als lezer ook echt ervaart. Je merkt dat Monica echt gevoel in haar boek gelegd heeft.

Dit debuut belooft erg veel goeds voor de toekomst en ik zal Monica Haak zeker blijven volgen, want ik was echt verbaasd over de uitzonderlijke kwaliteit van dit verhaal, en dat, zie je, vooral bij een debuut, niet zo heel snel.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Blogtour

Zoals jullie ondertussen wel gewend zullen zijn met de boeken van Hamley Books, hoort dit boek ook weer bij een Blogtour. Neem zeker ook eens een kijkje op de websites van de andere deelnemers aan deze blogtour, om hun mening over dit boek te lezen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Voor verdriet heeft niemand tijd
Auteur: Monica Haak
Uitgever: Hamley Books
Aantal pagina’s Hardcover: 300
Aantal pagina’s e-book: 300
ISBN hardcover: 9789463967280
ISBN e-book: 9789463967358
Prijs hardcover: € 18,99
Prijs e-book: € 10,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge