Vero las: Melissa Daley – Molly & het kattencafé

Joyce kwam op het bezoek en had enkele boeken bij zich. Toen ik zag dat één van deze boeken ‘Molly & het kattencafe’ geschreven door Melissa Daley was, was ik verkocht, deze stond op mijn verlanglijstje, want deze wilde ik graag lezen. Dus ik wil Joyce dan ook hartelijk bedanken voor het lenen van dit boek.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wanneer de jonge cypers Molly haar baasje verliest, wordt ze herplaatst in een huis met drie katten-hatende honden. Ze besluit het heft in eigen poot te nemen en een nieuw thuis te vinden. Maar als ze na een lange tocht door de hobbelige straten van Stourton loopt, lijkt een nieuw huis verder weg dan ooit…

Tot op een dag café-eigenaresse Debbie haar vindt. Net als Molly is ook Debbie zoekende. Pas gescheiden en met een dochter om voor te zorgen, doet ze alles wat ze kan om haar kwakkelende café draaiende te houden. Maar niet alleen financieel is het lastig, Debbie wordt ook tegengewerkt uit onverwachte hoek. Is de oplossing misschien dichterbij dan ze denkt? Zal het Debbie en Molly lukken om het tij te keren en het eerste kattencafé van de Cotswolds te openen?

Cover

Op de cover zien we een kat met een sjaal om en een kop thee en een donut naast zich. De titel is een handlettering lettertype geschreven. De achtergrond is zwart, hierdoor krijg ik een beetje het gevoel alsof de titel op een krijtbord geschreven is, wat je normaal vaak bij een café buiten ziet staan. Het boek nodigt uit om op te pakken.

Auteur

Melissa Daley woont in Hertforshire met haar man, twee kinderen en twee katten. Een van haar katten Nancy is te vinden op Facebook als Nancy Harpenden-Cat. Melissa raakte geïnspireerd door het Cotswolds stadje Stow-on-the-wold en gebruikte die locatie voor haar roman ‘Molly en het kattencafé’ (Molly and the Cat café).

Het verhaal

Doordat het baasje van Molly dementerend is, kan ze hier niet meer blijven wonen en wordt ze herplaatst naar een nieuw baasje. Hier moet ze het huis delen met drie katten-hatende honden. Op een bepaald moment is ze hier helemaal klaar mee en besluit het heft in eigen poot te nemen en op zoek te gaan naar een nieuw thuis. Dit betekent dat ze eerst door het leven moet als straatkat.

Op een dag leert ze café-eigenaresse Debbie kennen en zij besluit om Molly in huis te halen. Debbie is ook nog op zoek naar een eigen plekje. Ze is pas gescheiden en ze doet alles om haar café draaiende te houden. Daarnaast heeft ze nog een puberende dochter waar ze voor zorgt. Ze moet haar best doen om haar hoofd boven water te houden en dan wordt ze ook nog tegengewerkt uit onverwachte hoek. Zullen Debbie en Molly het voor elkaar krijgen om het slechtlopende café te veranderen in een goed lopend kattencafé?

Mijn mening

Ik had deze al even op mijn verlanglijstje staan, dus toen Joyce deze voor mij meegenomen had was ik erg blij. Dit leek me echt weer een leuke feelgood. Wat natuurlijk meteen opvalt, is dat het boek geschreven is vanuit kat Molly. Hierdoor is het perspectief waaruit je leest meteen anders. In het begin moest ik hier even aan wennen, maar na een paar hoofdstukken was ik er aan gewend en vond ik dit net origineel en leuk om een boek te lezen wat vanuit de kat geschreven is.

Wij hebben zelf twee katten dus dan is het natuurlijk helemaal leuk om dit boek te lezen. Natuurlijk is het duidelijk dat een kat niet zo eenvoudig denkt als in het boek geschreven is, tenminste als ik onze katten bekijk denk ik dat ze soms toch echt wel veel ingewikkelder denken. 🙂

Het verhaal leest echter heerlijk weg. Molly is een slimme kat en ze beleeft hierdoor ook allerlei leuke avonturen. Doordat ze altijd een huiskat is geweest zijn de ontmoetingen met andere katten leuk omschreven en ook zo omschreven dat ik deze scenes meteen voor me zie.

De menselijke hoofdpersonen blijven redelijk oppervlakkig, maar ik zag dat in het Engels een tweede deel verschijnt, en ik hoop dat hierin ook deze wat verder uitgewerkt worden. Het boek is redelijk oppervlakkig maar doordat het een hoog aaibaarheidsgehalte heeft en je op een eenvoudige manier in het leven van een kat kunt verdwijnen, is dit boek, voor mij als kattenliefhebber, een heerlijk boek om te lezen.

Ik kijk dan ook uit naar het vervolg. En ben benieuwd hoe de hoofdpersonen zich verder ontwikkelen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Molly-en-het-kattencafe

Gegevens van dit boek:
Titel: Molly & het kattencafé
Auteur: Melissa Daley
Uitgever: A.W. Bruna
Aantal pagina’s paperback: 302
Aantal pagina’s E-book: 302
ISBN paperback: 9789400511002
ISBN E-book: 9789044977820
Prijs paperback: € 15,99
Prijs E-book: € 6,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge