Vero las: Max van Olden – Het zwarte dossier

Ik zag het boek ‘Het zwarte dossier’ geschreven door Max van Olden toevallig op Bol.com en nadat ik de korte inhoud gelezen had, was ik toch wel nieuwsgierig geworden naar dit boek. De quote op de cover zorgde er voor dat ik wist dat ik dit boek moest lezen. Nadat ik een mailtje naar de uitgever gestuurd had, kreeg ik al snel antwoord terug dat ik het boek bij verschijning zou ontvangen. En zo was het ook. Hij viel rond die datum op de deurmat. Hier willen we Ambo Anthos hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van het boek: Riemke staat er alleen voor met haar zoontje Nils. Nadat haar relatie op de klippen was gelopen bleef ze achter met schulden. Bij een advocatenkantoor op de Zuidas krijgt ze de mogelijkheid haar carrière nieuw leven in te blazen, maar ze stapelt fout op fout en haar toekomst bij het kantoor is onzeker. Toch krijgt ze een laatste kans met het zwarte dossier: een loodzware zaak tegen een onderwereldfiguur die al een straf uitzit. De pers kijkt met argusogen toe en de tijd dringt. Als Riemke aan de klus begint kan ze nog niet vermoeden dat behalve haar carrière ook haar leven op het spel staat.

De cover

Op de cover staat een jongetje die met de rug naar ons toestaat. Hij kijkt naar een rode hemel. Het jongetje is naar mijn gevoel Nils. De quote op de voorkant maakt mij erg nieuwsgierig en ik zou deze zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te lezen. En nu ik het boek gelezen heb, vind ik de cover ook erg goed bij het verhaal passen.

De auteur

Max van Olden (1973) is advocaat. Met zijn debuut ‘Lieve edelachtbare’ won hij de Schaduwprijs 2016 en werd hij genomineerd voor de Hebban Thriller Debuutprijs. In 2017 verscheen ‘De juiste man’, een psychologische en gelaagde thriller die lovend werd ontvangen en op de longlist van De Gouden Strop belandde.

Het verhaal

Riemke werkt als stagiaire bij Lewis Legal. Ze hoopt dat ze hier kan blijven werken als advocaat, maar ze weet dat er waarschijnlijk eerst nog een zwart dossier zal komen om te kijken of ze bij Lewis Legal thuishoort. Dit vindt ze op een maandag dan ook op haar bureau. Het gewraakte zwarte dossier bevat een zaak tegen een veroordeelde crimineel. Ze doet normaal familierecht en strafzaken is ze dus niet echt in thuis. Deze zaak heeft ook nog veel aandacht van de pers, deze bekijkt de zaak met argusogen. Er is ook nog haast geboden bij deze zaak. En zodra Riemke aan deze zaak begint kan ze niet vermoeden dat niet alleen haar carrière op het spel staat, maar ook haar leven.

Mijn mening

Het zwarte dossier is voor mij de eerste kennismaking met Max van Olden. Zijn eerdere boeken heb ik op de een of andere manier gemist. Het verhaal begint met een spannende proloog, waarbij je meteen afvraagt wie dit is, en hoe dit in het verhaal gaat passen. Dit maakt mij meteen nieuwsgierig genoeg om snel verder te lezen. Het verhaal begint met een rustige kennismaking met Riemke. Ze werkt bij een prestigieus advocatenkantoor als stagiair en de band met haar patroon is niet al te best, o.a. doordat ze enkele steken heeft laten vallen. Om te laten zien dat ze toch echt vecht voor een zaak krijgt ze ‘het zwarte dossier’, waarin een zaak zit die ze tot een goed einde moet brengen. En vanaf dat moment is de spanning eigenlijk continue aanwezig in het boek. Riemke moet zich echt in zetten voor die zaak en moet daar haar andere zaken zelfs voor aan de kant schuiven. Als dan de dag van de zitting aanbreekt, blijkt dat zowel Riemke als haar klant niet aanwezig zijn.

Vanaf dat moment komt het verhaal in een stroomversnelling en kun je het boek echt niet meer aan de kant leggen. De personen van wie je als lezer denkt dat ze te vertrouwen zijn, blijken dit absoluut niet te zijn en hierdoor begin je aan je eigen vertrouwen te twijfelen. Dit vind ik geweldig als een boek dat voor elkaar krijgt.

Hierdoor moest ik het boek gewoon in één ruk uitlezen. En dat is geen enkel probleem. De hoofdstukken zijn kort, en het einde van de meeste hoofdstukken nodigt hierdoor uit om snel verder te lezen.

De personages zijn niet echt diep uitgewerkt. Alleen van Riemke krijg je wat meer van de achtergrond te weten en een klein beetje van de achtergrond van Robert. Echter dat de andere personages niet echt diep uitgewerkt zijn, is voor dit verhaal niet erg, want je hebt de noodzakelijke informatie.

Enige minpunt was, vond ik persoonlijk, dat sommige dingen ietwat overdreven waren, maar doordat erg goed in het verhaal past, was het niet heel storend en kon ik hier vrij makkelijk overheen lezen.

Wat van Olden erg goed heeft gedaan is Nils als een vertederend kind neergezet, die je in je hart sluit en waarbij je heel hard hoopt dat voor hem alles goed komt.

Door ‘Het zwarte dossier’ ben ik ook erg benieuwd naar de andere boeken van Max van Olden en deze gaan dan ook zeker op mijn verlanglijstje. De schrijfstijl van van Olden is boeiend en houd je aan het boek gekluisterd.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het zwarte dossier
Auteur: Max van Olden
Uitgever: Ambo Anthos
Aantal pagina’s paperback: 288
ISBN paperback: 9789026342288
ISBN e-book: 9789026342295
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Ben je benieuwd wat er verder nog verschijnt bij Ambo Anthos uitgevers? Schrijf je dan direct in voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge