Vero las: Marlies Slegers – Vijftien

Op mijn verjaardag ontving ik een mail van LS Amsterdam waarbij ik een ebook gratis kon uitzoeken uit aantal boeken. Dit is natuurlijk altijd extra leuk. Ik zag dat een van de boeken waar ik uit kon kiezen het boek ‘Vijftien’ van Marlies Slegers was. Dit boek stond nog steeds op mijn “nog te lezen” lijstje. Dus mijn keuze was snel gemaakt. Hier wil ik LS Amsterdam dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De 15-jarige Elena voelt zich na de dood van haar vader eenzaam en onbegrepen. Dan leert ze Tim via een chatsite kennen. Ze wordt verliefd op hem en besluit hem te ontmoeten. Niet lang daarna is ze spoorloos…
De 17-jarige Job probeert zijn verleden met drugs en drank – en de reden dat hij zo ontspoorde – te vergeten. Zijn dominante vader maakt het hem niet gemakkelijk. Gelukkig kan hij zijn frustraties kwijt op de kickboksschool, waar hij Daan leert kennen. Maar waarom zegt Daan toch dat hij Job kent?
Dan doet Job een schokkende ontdekking en Elena heeft al haar moed nodig om niet als prooi te eindigen in de handen van een geslepen jager…

De cover

Op de cover zien we een jong meisje aan een laptop zitten. Ik stel me voor dat dit Elena is. Ze zit met de handen voor haar gezicht. Alsof ze net iets schokkends gehoord of gelezen heeft. De cover vind ik aan de ene kant wel goed gekozen. Echter de schokkende berichtjes krijgt Elena vooral via haar telefoon of in het echt. Dus zou het beter gepast hebben als ze een telefoon in de handen had gehad, denk ik. Maar ondanks dit kleine dingetje vind ik de cover goed passen en zou ik hem zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Marlies Slegers groeide op in Indonesië. Tijdens haar jeugd hield ze dagboeken bij en schreef ze verhalen en gedichten. Op haar achttiende verhuisde ze naar Nederland, waar ze ging studeren en werken. Een schrijfcarrière bleef echter lonken en ze besloot schrijfworkshops te volgen. Met haar korte verhalen won ze diverse prijzen. Inmiddels heeft ze meer dan vijfentwintig boeken op haar naam staan, waaronder de serie over de grappige Liv, en de eigentijdse 13+-romans Onder mijn huid, Vijftien en Verdrinken. Marlies Slegers bezoekt regelmatig scholen en weet als geen ander wat er onder jongeren leeft.

Het verhaal

De 15-jarige Elena gebruikt net als bijna al haar leeftijdsgenoten Facebook en Instagram. Via Instagram krijgt ze al een tijdje leuke reacties op haar foto’s van een zekere Tim. Op een bepaald moment krijgt ze een vriendschapsverzoek op Facebook. Na even gekeken te hebben wie het is, blijkt het die leuke jongen van Instagram te zijn. Dus ze accepteert het vriendschapsverzoek. Ze kan met hem over alles praten, over het eenzame gevoel dat ze heeft na de dood van haar vader, maar ook kan ze gewoon lol met hem maken. Elena voelt kriebels in de buik als ze met Tim contact heeft. Ze besluit met hem af te spreken…
De 17-jarige Job heeft door omstandigheden een verleden waarin hij heftig geëxperimenteerd heeft met drank en drugs, om bepaalde dingen te vergeten. Hierdoor ontspoorde hij echter. Zijn strenge vader zorgt daarnaast ook nog voor genoeg frustraties. Sinds een tijdje kan hij zich uitleven op de kickboksschool. Hier leert hij ook Daan kennen. Daan blijkt Job eerder gezien te hebben op een foto. Maar dat kan helemaal niet volgens Job.
Dan doet Job een ontdekking en moet Elena alles op alles zetten om uit de handen van een geslepen jager te komen… Is Elena nog te redden?

Mijn mening

Ik heb eerder van Marlies Slegers de boeken ‘Verdrinken‘ en ‘#Sweetsixteen‘ gelezen en deze boeken smaakten naar meer. Haar schrijfstijl beviel erg goed. Dus ‘Vijftien’ stond al een tijdje op mijn “nog te lezen lijstje”. Marlies Slegers heeft ook altijd wel een maatschappelijk onderwerp in haar boeken. Dit merk je ook weer in Vijftien. Hier staat grooming centraal en laat duidelijk zien dat de doelgroep (jongeren) voorzichtig moeten zijn met wat ze delen en doen in de online wereld. Dat ze al snel gechanteerd kunnen worden.

Het verhaal heeft meerdere verhaallijnen. Deze zijn allemaal in de ik-vorm, waardoor je je makkelijk in de hoofdpersonen kunt verplaatsen. Je zit meteen vanaf de eerste pagina in het verhaal en kunt eigenlijk maar één ding doen en dat is verder lezen.

Wat mij wel opviel is hoe eenvoudig het voor Tim was om heel veel contact met Elena te hebben, terwijl hij ook een eigen leven er op na houdt met een gezin. Ik vraag me dan vaak af, leeft zo’n gezin dan zover langs elkaar heen als iemand dit zo onopgemerkt kan doen? Echter dit is zo’n klein detail dat dit absoluut niet storend is in het verhaal.

De karakters van de verschillende hoofdpersonen worden ook goed neergezet. Ze komen geloofwaardig over en ook de paniek bij bijvoorbeeld Elena als haar zusje waarschijnlijk in gevaar is kwam levensecht op mij over. Dit vind ik erg goed gedaan. Ik denk dat dit een boek is wat graag gelezen wordt, ook door de doelgroep en wat een goede en duidelijke waarschuwing afgeeft.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

vijftien

Gegevens van dit boek:
Titel: Vijftien
Auteur: Marlies Slegers
Uitgever: LS Amsterdam
Aantal pagina’s hardcover: 224
Aantal pagina’s paperback: 180
Aantal pagina’s E-book: 185
ISBN hardcover: 9789024573073
ISBN paperback: 9789463241915 (dyslexie uitgave)
ISBN E-book: 9789024573080
Prijs hardcover: € 5,99
Prijs paperback: € 19,95
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Wist je dat de meeste boeken ook te reserveren zijn bij jouw lokale bibliotheek.

One thought on “Vero las: Marlies Slegers – Vijftien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge