Vero las: Marjan Gorissen – De verdwijning van Robin

Toen we hoorden dat er een boek zou verschijnen over de verdwijning van een 3 jarig meisje in 1996 en een vrouw die hier een behoorlijke tijd onschuldig voor vast gezeten had, was onze interesse gewekt. Hier wilden we meer over lezen. Wij ontvingen dan ook een recensie-exemplaar van Just Publishers. Die wij hier dan ook hartelijk voor willen bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In dit boek vertelt Marjan Gorissen het schokkende verhaal van de verdwijning van de driejarige Robin Bogers en de enorme gevolgen die deze gebeurtenis voor haarzelf zal hebben.

Het is 24 april 1996. De vrolijke peuter Robin gaat bij overbuurvrouw Trudy pannenkoeken eten. Als het meisje daarna niet thuiskomt, worden haar ouders ongerust en slaan alarm. Robin lijkt te zijn verdwenen!

Nog diezelfde middag komt een grootscheepse zoekactie op gang. Vrijwilligers en professionals, kinderen en volwassenen, iedereen zoekt mee naar Robin. Paragnosten dienen zich aan. Heel Nederland leeft mee. Uiteindelijk blijkt het meisje te zijn vermoord. Het enige dat wordt teruggevonden is een schoen met daarin een voetje.


Tot haar verbijstering wordt Marjan Gorissen, een vriendin van overbuurvrouw Trudy, gearresteerd. Trudy blijkt belastende verklaringen tegen haar te hebben afgelegd. Als hoofdverdachte zit Marjan 103 dagen vast in de vrouwenvleugel van PI Maastricht. Ze is op dat moment hoogzwanger. In het huis van bewaring moet ze bevallen van haar baby.

Over de verdwijning van Robin en haar belevenissen – een grote traumatische nachtmerrie – schreef Marjan Gorissen een zeer indringend boek. Wat haar is overkomen, kan in haar ogen iedereen overkomen.

De cover

De cover is in zwart/wit. Je ziet een beertje eenzaam op straat liggen. Dit geeft mij een verlaten indruk. De titel staat er in dikke rode letters op. Deze valt hierdoor goed op. Onder de titel staat nog de ondertitel ‘En de dwaling die daarop volgde’. Daaronder staat nog een quote van Peter R. de Vries en de stempel True Crime. De meeste true crime boeken passen wel in mijn straatje dus als ik die stempel op een boek zie staan, moet ik het boek al oppakken om de achterflap te gaan lezen, maar dit heb ik bij deze cover helemaal door de verlaten indruk die deze cover geeft.

De auteur

Na haar detentie lag het leven van Marjan Gorissen (1975) in puin. Pas sinds een paar jaar heeft ze het gevoel dat haar echte leven is begonnen. Samen met haar gezin woont ze in Gilze-Rijen.

Mijn mening

Dit boek stond al om mijn nog-te-lezen-lijst, maar nadat Bryan er erg enthousiast over was, wist ik dat ik hem sneller wilde lezen. Ik was te nieuwsgierig naar het boek. Dus ondanks een aardige boekenstapel met recensie-boeken besloot ik dit boek te gaan lezen. En daar heb ik zeker geen spijt van.

Het boek vertelt het verhaal van Marjan. Je weet dat het waargebeurd is, maar toch vraag je je soms af hoe kan dit? Hoe kunnen agenten zolang een persoon geloven die iedere keer een ander verhaal vertelt? Dit verbaasde me wellicht nog het meeste van alles in het verhaal.

Wat Marjan ook heel mooi in het verhaal laat zien is dat zij wel als enige vast zit, maar dat hierdoor veel meer mensen gestraft worden. Ze heeft een hechte familie en doordat zij in beperking zit wordt de hele familie gestraft. Dit vond ik wel interessant om te lezen en hier sta je vaak niet bij stil.

Marjan brengt het verhaal gedetailleerd, hierdoor heb je het gevoel dat je zelf erbij aanwezig bent en je het zelf samen met Marjan meemaakt. Dit heeft ze op een mooie manier gedaan. Je voelt de emoties die ze heeft ontzettend goed en kunt je hierdoor ook erg goed in Marjan verplaatsen. Ook de periodes nadat ze vrij gesproken was en er op los leefde kun je heel goed begrijpen. Op mij kwam dit over alsof ze de tijd wilde inhalen. Ook dit is een erg aangrijpende periode en dit merk je ook tijdens het lezen.

Dit boek is een boek wat iedereen zou moeten lezen. Het is een verhaal waarvan je denkt dat het je nooit zal gebeuren, maar voordat je het weet zit je er midden in, zoals Marjan ook gehad heeft.

Moedig van Marjan dat ze besloten heeft om uit de anonimiteit te treden en haar verhaal te vertellen. Hierdoor maakt ze nog eens extra duidelijk dat dit iets is wat jou of mij ook kan gebeuren. Marjan komt 3 november ook naar het ‘Koukleum meets auteurs 2.0‘ evenement om over haar boek te vertellen. Dus mocht je nog geen plannen hebben. Dan voel je zeker welkom en kom rustig langs op ons evenement.

Gegevens van dit boek:
Titel: De verdwijning van Robin
Auteur: Marjan Gorissen
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 256
ISBN paperback: 9789089750990
Prijs paperback: € 18,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge