Vero las: Marissa Stapley – De laatste toevlucht

In de catalogus van Karakter uitgevers zag ik dat er een thriller uit zou komen met een zomers karakter. Nadat ik de korte inhoud gelezen had, was mijn interesse gewekt. Ik heb dus ook gemaild naar de uitgever en we kregen al vrij snel antwoord terug dat we dit boek zouden ontvangen bij verschijning. Dit boek viel dan ook een tijdje terug op onze deurmat. Hier willen we Karakter uitgevers dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Aan de prachtige Riviera Maya in Mexico is het exclusieve resort gevestigd van artsenechtpaar Miles en Grace Markell. Hier wordt relatietherapie gegeven aan echtparen die het zich kunnen veroorloven. Voor de meeste is dit de laatste kans om hun huwelijk te redden. Tijdens het intensieve programma blijkt al snel dat Miles en Grace minder perfect zijn dan ze doen voorkomen. En dan slaat het noodlot toe. De therapeuten en hun gasten worden plotseling door het noodlot geïsoleerd van de buitenwereld. Niemand neemt het meer zo nauw, onzekere uren volgen en gevoeligheden worden geopenbaard. Geen huwelijk blijft gespaard. En dan verdwijnt Miles Markell. Wie is er nog loyaal aan wie?

De cover

Op de cover staat een vrouw aan de rand van het zwembad. Ze kijkt uit over de zee. Doordat het zwembad hoger ligt lijkt het net alsof het zwembad over gaat in de zee. Hierdoor krijg je al meteen een vakantiegevoel. Dit moet een plek met goed weer zijn en een heerlijk vakantie gevoel. Onder aan de cover zit een rode cirkel met de tekst ‘Genomineerd voor het beste strandboek door Oprah Magazine en New York Post’. Hierdoor krijg ik echt het gevoel dat ik een vakantiethriller in handen heb en ik zou hierdoor meteen de achterflap zijn gaan lezen.

De auteur

Marissa Stapley is bestellerauteur en heeft diverse boeken in verschillende talen gepubliceerd. Daarnaast is zij journalist voor kranten en tijdschriften in Amerika waaronder ‘ The Globe and Mail’, ‘Toronto Star’, ‘Elle’, ‘Hazlitt’,’Today’s Parent’ en ‘Reader’s Digest’.

Het verhaal

In Mexico aan de Riviera Maya heeft het echtpaar Miles en Grace Markell een exclusief resort, waar relatietherapie gegeven wordt aan echtparen die zich dit kunnen veroorloven. Voor velen lijkt hun huwelijk uitzichtloos en is dit resort hun laatste strohalm.
Maar tijdens het intensieve programma valt de deelnemers al snel op dat het huwelijk van Miles en Grace niet zo perfect is als ze naar de buitenwereld willen doen voorkomen. Er gaat van alles mis en dan komt er ook nog een orkaan richting het resort. De therapeuten en de gasten worden geïsoleerd door de buitenwereld. Niemand houdt zich meer aan de regels. Er volgen enkele onzekere uren en de spanningen lopen op. En dan verdwijnt Miles Markell ook nog. Waar is hij gebleven en wat is hier aan de hand?

Mijn mening

Door de cover en de korte inhoud had ik het gevoel dat ik een soort Suzanne Vermeer zou gaan lezen. Eenvoudig te lezen, en enkele vermakelijke uurtjes leesplezier. Maar dit boek bleek toch even wat anders dan een ‘Suzanne Vermeer’-thriller. Dit boek is veel meer een psychologische thriller. Hier wordt niet iemand vermoord en dan op zoek gegaan naar de dader. Hier speelt veel meer onderhuids. En ik denk dat velen hierdoor een beetje verrast zullen zijn, want door de opdruk ‘Genomineerd voor het beste strandboek…. ‘ verwacht je een boek wat eenvoudig te lezen is… Maar hier moet je toch echt wel je gedachten er bij houden. Wie hoort bij wie. Wie doet wat, enz…

Het verhaal draait vooral om de echtparen Shell en Colin en Johanna en Ben en natuurlijk om het psychologen koppel Miles en Grace en hun hulp Ruth. Daarnaast lees je aan het begin van iedere nieuwe dag een gesprek van iemand met een psycholoog. Het blijft lang onduidelijk wie met een psycholoog praat.

De beiden echtparen hebben geheimen die tijdens de therapie in dit exclusieve resort naar buiten komen en hierdoor zijn ze mijlen ver van elkaar verwijderd. Het resort is hun laatste redmiddel. Echter tijdens het lezen vraag je je regelmatig af hoe ze hieruit moeten komen en waar de therapeuten hun opleiding gevolgd hebben. Echter tijdens het lezen vallen ook deze puzzelstukjes steeds meer op zijn plek. En worden de dingen die je je tijdens het lezen afvraagt aan het einde toch allemaal ingevuld.

Het boek is zeer zeker een goed uitgewerkt verhaal en naar het einde toe wordt het ook nog goed spannend, en bleef ik door lezen, maar het had niet het ‘puntje-op-je-stoel’-effect, wat ik eigenlijk verwacht had.

De personages zijn erg goed uitgewerkt en ook de problemen zijn goed uitgewerkt zodat ze geloofwaardig zijn.

Ik ga Stapley zeker in de gaten houden, want ik ben benieuwd hoe ze een volgend boek schrijft, want ik denk dat ze het wel in zich heeft om mij dat ‘puntje-op je stoel’-gevoel te geven.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-laatste-toevlucht

Gegevens van dit boek:
Titel: De laatste toevlucht
Auteur: Marissa Stapley
Uitgever: Karakter uitgevers
Vertaald door: Kees van der Weele
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s e-book: 304
ISBN paperback: 9789045216997
ISBN e-book: 9789045217093
Prijs paperback: € 15,00
Prijs e-book: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge