Vero las: Mariska Overman – Verdoemd

Na de boeken ‘Hoofdzaak‘ en ‘Voltooid‘ kan ik zeggen dat ik de schrijfstijl van Mariska Overman kan waarderen. Dus toen ik een persmail kreeg over haar nieuwste boek ‘Verdoemd’ hoefde ik niet lang te twijfelen. Ik heb meteen geantwoord dat ik graag een recensie-exemplaar wilde ontvangen. Dit had ik dan ook vrij snel na verschijning in de bus. Hier wil ik De Crime Compagnie dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Drie jonge mensen. Drie zelfdodingen. Klopt dat wel? Of is er meer aan de hand?
Isabel Dieudonné, specialist postmortale zorg en ex-rechercheur ontrafelt beetje bij beetje een duistere waarheid. Ze bijt zich vast in de zaak maar verliest daarbij zichzelf uit het oog.

Cover

Op de cover zien we een jonge vrouw, die naar mijn gevoel onder het ijs ligt of onder een raam ligt. Ze veegt het ijs of het raam schoon. Hier bovenop liggen ijsklontjes. De cover is in dezelfde stijl opgemaakt als de boeken ‘Hoofdzaak’ en ‘Voltooid’. Maar ik vind de cover erg weinig met het boek te maken hebben en dat vind ik op zich wel jammer. Ik had het mooier gevonden als de cover ook iets met het boek te maken had gehad.

Auteur

Mariska Overman schreef eerder ‘Hoofdzaak’ en ‘Voltooid’. Die laatste ontving 4 sterren in de VN thrillergids. ‘Verdoemd’ is de derde thriller waarin Isabel Dieudonné een hoofdrol speelt. Mariska is samen met haar man eigenaar van Bureau MORBidee dat de dood bespreekbaar maakt.

Het verhaal

In een korte tijd vinden er drie zelfmoorden plaats. Ze vinden allemaal plaats op dezelfde plek, op dezelfde manier en in een kort tijdsbestek. Isabel Dieudonné vraagt zich af of deze zelfmoorden wel echt zelfmoorden waren of dat er meer aan de hand was. Ze besluit zich hierin vast te bijten en beetje bij beetje ontrafelt ze een duistere waarheid waarbij ze zelf gevaar loopt.

Mijn mening

Verdoemd is opgedeeld in hoofdstukken ‘Toen’ en ‘Nu’. Waarbij ‘Toen’ loopt van het jaar 2015 tot half februari 2016 en ‘Nu’ loopt van januari 2016 tot eind april 2016. In ‘Toen’ lezen we het verhaal van Daan, Sara en Jelte, in de hoofdstukken ‘Nu’ lezen we over Isabel en het onderzoek wat ze doet naar de drie zelfdodingen. Deze verschillende tijdlijnen zorgt er voor dat het verhaal mooi uitgediept wordt. Doordat je het verhaal van Daan, Sara en Jelte ook leest, leer je hun ook echt kennen en krijg je begrip voor hun. Je begrijpt uiteindelijk bepaalde keuzes die zij maken. Overman heeft de drie jongeren realistisch neer weten te zetten en ik denk dat er steeds meer jongeren zich herkennen in deze drie, die toch allen om persoonlijke redenen een beetje buiten de boot vallen. Doordat dit het derde boek is met Isabel in de hoofdrol leren we Isabel steeds beter kennen en begrijp je ook steeds beter waarom ze zich zo vastbijt in deze zaak. Ik had op een bepaald moment wel redelijk in de gaten hoe het verhaal in elkaar zat, maar zat toch nog verkeerd wat de daders betreft en dat vind ik zelf altijd fijn als ik wat de daders betreft toch nog steeds verrast wordt. Het boek laat gelukkig nog ruimte voor een vervolg, want ik wil nog geen afscheid nemen van Isabel Dieudonné.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Verdoemd
Auteur: Mariska Overman
Uitgever: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s paperback: 380
Aantal pagina’s E-book: 350
ISBN paperback: 9789461093387
ISBN E-book: 9789461093776
Prijs paperback: € 15,00
Prijs E-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

One thought on “Vero las: Mariska Overman – Verdoemd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge