Vero las: Mariska Overman – Noorderlicht

We kregen van De Crime Compagnie een persmail over het nieuwe boek van Mariska Overman. Nadat we eerder de Isabel Dieudonné-serie met veel plezier gelezen hadden, waren we, nadat we de persmail gelezen hadden, nieuwsgierig naar haar nieuwste boek. Dus nadat we gereageerd hadden op de persmail, kregen we het boek rond de verschijningsdatum in de brievenbus. Hier willen we De Crime Compagnie hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Vier mensen zoeken een slachtoffer. Iemand moet dood. Dat hebben ze afgesproken.

Noor, Frode, Magnus en Katja hebben elkaar ontmoet op een online literair forum. Een van hen had een idee. Nu bevinden ze zich op een zeilschip in de ijzige winterkou van Noorwegen. Net als de andere passagiers zijn ze op zoek naar het befaamde noorderlicht. Maar ze zijn ook op zoek naar een slachtoffer: iemand moet dood. Dat is wat ze hebben afgesproken. Maar zo simpel blijkt het niet te zijn.

De cover

Op de cover staan vier huisjes in een baai. De kleur van de lucht doet je meteen aan het noorderlicht denken. Dit komt waarschijnlijk ook door de titel dat je de lucht hiermee associeert. Ik zou het boek zeker opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Mariska Overman (1970) studeerde theologie en heeft met haar man een communicatiebureau om de dood bespreekbaar te maken. Ze schreef eerder een serie rondom ex-rechercheur Isabel Dieudonné, waarvan het tweede deel ‘Voltooid’ maar liefst vier sterren kreeg in de VN Thrillergids. In februari 2020 maakte ze zelf de zeiltocht uit dit boek.

Het verhaal

Noor, Frode, Magnus en Katja leren elkaar kennen op een literair forum. Door het boek ‘Schuld en boete’ (ook wel bekend als ‘Misdaad en Straf’) van Dostojevski ontstaat het idee om op reis te gaan en één medereiziger gaat de reis niet overleven. Wie dat wordt zullen ze samen op dat moment beslissen. Ze besluiten om een zeiltocht langs de Noorse kust in de winterse kou te maken met een klein gezelschap van 9 andere reizigers en de bemanning. Tijdens deze tocht zijn ze op zoek naar het beroemde noorderlicht. Maar deze vier passagiers zijn daarnaast ook nog op zoek naar een slachtoffer. Iemand moet dood, zo is het namelijk afgesproken, maar of dit ook zo simpel is?

Mijn mening

Ik heb eerder de ‘Isabel Dieudonné’-serie met erg veel plezier, dus ik was erg benieuwd naar deze standalone die Mariska geschreven had. Vooral omdat ze zelf aangaf in ons interview ‘In gesprek met… Mariska Overman‘ dat ze zelf net zo’n reis gemaakt heeft en dat die exact zo verlopen is als beschreven is in het boek. Dus wat is waar en wat is niet waar. Dit houdt mij ook tijdens het lezen regelmatig bezig. Het verhaal wordt verteld vanuit Noor, maar ook lezen we enkele chatgesprekken die voor de reis plaatsvonden en enkele gesprekken tijdens een talkshow na afloop van de reis. Zo leren we Noor het beste kennen inclusief haar denkwijze en handelswijzes.

Het is vooraf duidelijk dat er iemand dood gaat, maar de vraag blijft heel lang wie gaat er dood. Diegene moet dood om te kijken hoe het is om met dit schuldgevoel te leven en te ervaren wanneer je je schuldig voelt en wanneer je schuldig bent. Twee verschillende dingen weet Noor al uit haar verleden.

Het verhaal bestaat uit korte hoofdstukken en hierdoor zit er behoorlijke vaart in het verhaal. Het is geen standaard thriller waarbij je op het puntje van je stoel zit, maar het verhaal staat wel bol van de onderhuidse spanning en vooral door de talkshow fragmenten werd ik erg benieuwd en steeds getriggerd om weer verder te lezen.

Je leert vooral de hoofdpersonages Noor, Frode, Magnus en Katja goed kennen. De overige personages blijven wat oppervlakkig en dat is ook geen probleem, aangezien je de belangrijkste personages goed genoeg leert kennen. Het boek eindigt op een manier die ik absoluut niet aan zag komen en de vraag blijft nog steeds… Wat is er nu echt gebeurd en wat is verzonnen? Deze vraag kunnen alleen de aanwezigen tijdens de reis beantwoorden…

Met deze thriller laat Overman duidelijk zien dat ze ook steengoed is in een psychologische thriller schrijven en je aan het verhaal gekluisterd weet te houden zonder dat de echte moord al gebeurd is. Subliem!

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Noorderlicht

Gegevens van dit boek:
Titel: Noorderlicht
Auteur: Mariska Overman
Uitgever: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s paperback: 300
Aantal pagina’s e-book: 302
Verteller luisterboek: Barbara Sloesen
Duur luisterboek: 8:54:38
ISBN paperback: 9789461094766
ISBN e-book: 9789461094810
ISBN luisterboek: 9789046175484
Prijs paperback: € 18,95
Prijs e-book: € 6,99
Prijs luisterboek: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge