Vero las: Mariette Zweers – Mama is hier

In de catalogus van Ambo|Anthos zag ik de cover van het boek ‘Mama is hier’ en mijn aandacht werd hier gelijk naar toe getrokken. Dus ik ben meteen gaan lezen waar het boek over ging en toen wist ik… Dit boek wil ik graag lezen. Ik ontving van de uitgever vlak na verschijning het boek dan ook in de brievenbus. Hier wil ik Ambo|Anthos dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Voor de buitenwereld vormen Olga en Matthijs een ideaal paar. Matthijs heeft een succesvolle carrière, Olga zorgt ervoor dat thuis alles op rolletjes loopt. Maar langzaam komen er barstjes in het geluk. Matthijs staat onder druk op zijn werk en sluit zich steeds meer van Olga af. Wat houdt hij voor haar achter? Als hij alles wat ze hebben op het spel dreigt te zetten, ziet ze zich genoodzaakt in te grijpen. Maar is ze zelf wel zo onschuldig?

Cover

Op de cover zien we een blonde vrouw in een auto aan het stuur. De vrouw kijkt wanhopig. Ik stel me voor dat dit Olga is. En ik vind de cover goed bij het boek passen. Ik kan me zo voorstellen welke scene uit het boek dit is. De cover viel me in de catalogus al meteen op dus zou me zeker ook in de boekhandel opgevallen zijn.

Auteur

Mariette Zweers werd met haar debuut ‘Maakbaar‘ genomineerd voor de Schaduwprijs 2017. Met ‘Mama is hier‘ heeft ze haar stem gevonden. Mariette Zweers is van huis uit manager en werkt als docent bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het verhaal

Olga en Matthijs hebben voor de buitenwereld een perfect huwelijk. Matthijs heeft een goede baan en Olga runt het huishouden en zorgt voor hun dochter Juliette. Zij is ‘het project’ van Olga. Matthijs wordt onder druk gezet en Juliette krijgt een ongeluk waarbij ze een langere tijd in het ziekenhuis ligt. Olga gaat op onderzoek uit wie haar man onder druk zet en waarom. Op een bepaald moment meent ze te weten wie dit is en ze neemt het heft in eigen handen om haar levensstijl te kunnen behouden. Hier bij komen instincten uit het ver verleden naar boven…

Mijn mening

‘Mama is hier’ is voor mij de eerste kennismaking met de schrijfstijl van Mariette Zweers. Haar schrijfstijl is makkelijk leesbaar en ze gebruikt nergens moeilijke woorden. Het verhaal is vanuit Olga geschreven. Olga is de ik-persoon in het verhaal. En als een verhaal in de eerste persoon geschreven is heb ik altijd het gevoel alsof het verhaal korter bij staat dan wanneer het vanuit de derde persoon verteld wordt. De hoofdpersonen Olga en Matthijs zijn beiden niet echt sympathiek en ik had bij beiden regelmatig zoiets van ‘Tjee doe niet zo moeilijk’ of ‘Doe eens normaal’ en als een boek dit bij me los kan maken dan zit het goed. De onderhuidse spanning bleef ook continue aanwezig en ik had dan ook moeite om het boek weg te leggen. Ook werd ik regelmatig op het verkeerde been gezet. Ik had het idee dat ik wist hoe het nu in elkaar zat, maar dan toch, bleek het net weer even anders te zitten…

De epiloog had wat mij betreft wel weggelaten mogen worden. Ik had liever het onheilspellende einde gehouden van het laatste hoofdstuk waarbij je nog zelf verder kon fantaseren, dan de niet veel toevoegende epiloog. Maar na ‘Mama is hier’ is Zweers zeker een auteur die ik in de gaten ga houden en een volgend boek komt zeker weer op mijn leeslijst.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Mama-is-hier

Gegevens van dit boek:
Titel: Mama is hier
Auteur: Mariette Zweers
Uitgever: Ambo|Anthos
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s E-book: 192
ISBN paperback: 9789026346736
ISBN E-book: 9789026346743
Prijs paperback: € 20,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge