Ik werd via mijn Facebook pagina benaderd door de eigenaar van ISJB Uitgevers. Nadat we een tijdje in gesprek waren kwamen we, natuurlijk ook te spreken over de boeken die reeds verschenen zijn bij ISJB Uitgevers. Nadat we het kort over Gestolen jeugd gehad hadden, gaf ik aan dat ik hier best een recensie over wilde schrijven en ik had vrij snel na dit gesprek het boek al op mijn deurmat liggen. Hier wil ik ISJB Uitgevers dan ook hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: ‘Gestolen jeugd’ is het aangrijpende verhaal van de jonge Belg François en het Duitse meisje Maria. Hun dochter Marielou Uyttenhove (1945) vertelt het verhaal van haar ouders op eerlijke en ontroerende wijze. Een aangrijpend liefdesdrama tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog.
François groeit op in Antwerpen, in een eenvoudig arbeidersgezin. Als hij begin 1942 als 17-jarige jongen in Duitsland te werk wordt gesteld, is zijn jeugd in één klap voorbij. Maria’s jeugd in Stuttgart-Zuffenhausen staat in het teken van de economische crisis, de opkomst van de nazi’s en uiteindelijk een nietsontziende oorlog. Maria en haar familie overleven de vele bombardementen, maar krijgen in 1944 een enorm drama te verwerken als Maria’s tweelingzus Edeltraud in een psychiatrische kliniek belandt en het helse naziregime niet overleeft. Zij wordt niet ouder dan 17 jaar.
De oorlog brengt François en Maria bij elkaar en tussen deze twee jonge mensen bloeit een diepe liefde op. Maar de oorlog rukt hen ook weer uit elkaar. Terwijl François onwetend in een gevangenenkamp verblijft, schenkt Maria eind 1945 het leven aan hun dochter Maria Luise. Pas in 1947 zien zij elkaar terug en proberen zij in België samen een nieuw leven op te bouwen. Maar zal hun liefde bestand zijn tegen alle trauma’s van de oorlog én tegen de anti-Duitse stemming die de Duitse Maria in België continu ervaart…?
Cover
Op de cover zien we in silhouet een klassiek stelletje onder een boom. Op de achtergrond, ook in silhouet, echter in meer grijs tinten, een tank staan. Dit geeft mij meteen een gevoel van liefde tijdens oorlog en daar gaat het verhaal inderdaad over, dus wat dat betreft is dit erg goed uitgebeeld. Wat betreft het stelletje had ik het passender gevonden als het stelletje samen onder de boom gezeten had. Echter ik denk dat de cover me zeker opgevallen zou zijn in de boekhandel.
Auteur
Marielou Uyttenhove (1945) werd geboren in Stuttgart-Zuffenhausen en groeide op in Antwerpen als dochter van een Belgische vader en een Duitse moeder. Na vele jaren besloot zij om het aangrijpende verhaal van haar ouders op te schrijven. ‘Gestolen jeugd’ is haar eerste boek.
Het verhaal
In ‘Gestolen jeugd’ leren we de jonge Belg François en het Duitse meisje Maria kennen. Hij groeit op in Antwerpen. Als zijn broer gedwongen wordt om in Duitsland dwangarbeid te verrichten besluit François zich vrijwillig aan te melden om naar Duitsland te gaan. Hierdoor heeft zijn moeder een iets beter bestaan, want de familie van diegene die vrijwillig naar Duitsland gaan krijgen een vergoeding. Maria groeit op in Stuttgart-Zuffenhausen, in een gezin waar luxe altijd belangrijk was. Echter in de crisis krijgen ze het erg zwaar. De vele bombardementen in de oorlog overleven ze, echter de familie krijgt een gigantisch drama te verwerken. De tweelingzus van Maria komt door toedoen van anderen in een psychiatrische kliniek terecht en sterft op 17-jarige leeftijd.
François is in de buurt van Zuffenhausen te werk gesteld en zo leert hij de mooie Maria kennen. Ondanks de roerige tijd worden ze verliefd. Hun tijd samen wordt abrupt afgebroken als François verder weg te werk wordt gesteld. In 1945 blijkt Maria zwanger te zijn en eind 1945 bevalt ze van een dochter, Maria Luise. François is niet op de hoogte van de zwangerschap. In 1947 gaat Maria op zoek naar een adres waar François gewoond heeft voor de oorlog. En zijn ouders blijken hier nog steeds te wonen. Na een briefwisseling besluit Maria samen met haar dochter naar België af te reizen in de hoop François daar aan te treffen. Een aantal weken later komt hij toch thuis. Hij is blij verrast om Maria te zien en te horen dat hij vader geworden is. Maria en François proberen een leven op te bouwen in België, echter dit blijkt vooral voor Maria erg moeilijk en onaangenaam. Haar schoonfamilie neemt haar niet op in de familie en ze voelt zich een echte vreemdeling in België. Kan hun liefde deze obstakels overwinnen?
Mijn mening
Ik heb al vaker oorlogsboeken gelezen en ik heb soms bij een oorlogsboek zo’n gevoel dat boek moet ik lezen. Dat had ik bij dit boek ook. En dan vooral omdat ik het gevoel had dat dit boek eens de andere kant zou belichten. Hoe een gewone Duitse inwoonster zich voelt in de oorlog. Dit vind ik vooral interessant in dit boek.
Ik moest in het begin even wennen aan de schrijfstijl. Je leest eerst het verhaal van François en hoe hij opgroeit. Daarna over Maria en hoe zij opgroeit en daarna pas hoe zij elkaar leren kennen. Dit was voor mij erg wennen want ik had het idee dat ik op een bepaald moment een ander verhaal ging lezen. Echter dit gevoel was weer vrij snel weg. En toen zat ik ook meteen weer ik het verhaal. Wat een boek voor mij altijd extra speciaal maakt, is als een boek foto’s bevat. En dat is bij dit boek ook het geval. En wat ik dan nog eens extra mooi vind, is dat de foto’s verspreid door het boek zitten. Niet in het midden katern verzameld, maar de foto’s bij de tekst waar de foto’s ook bij horen. Hierdoor krijg je een nog beter beeld van het verhaal. Erg interessant.

Ook worden sommige stukken extra uitgelegd. Dit gebeurt in een apart informatieblok. Deze stukken herken je aan een grijze achtergrond waarop de tekst staat. Dit is erg prettig, zeker voor lezers die iets minder kennis hebben van de gebeurtenissen tijdens de oorlog. En doordat deze stukken gedrukt zijn op een grijze achtergrond wordt het verhaal niet onderbroken en kun je eventueel eerst een stuk van je verhaal aflezen, voordat je de achtergrondinformatie leest.
Wat ik zelf erg goed vind, is dat de schrijfster duidelijk gemaakt heeft dat tijdens de oorlog niet alles zo zwart wit is als altijd gedacht wordt. Zo beschrijft ze duidelijk dat er ook goede Duitsers waren en ook foute geallieerden. Hierdoor wordt meteen duidelijk dat het in de oorlog voor velen overleven is. En dat het voor velen niet eens een kwestie van haat is, maar gewoon iets waartoe ze gedwongen zijn door hun vaderland. Hierdoor krijg je een heel ander beeld van de oorlog dan hoe het altijd geschetst wordt. De oorlog is ook voor veel soldaten een hel geweest en niet iets waar ze bewust voor gekozen hebben.
Leesfragment
Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.
Gestolen-jeugdGegevens van dit boek:
Titel: Gestolen jeugd
Auteur: Marielou Uyttenhove
Uitgever: ISJB Uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 342
ISBN paperback: 9789081935210
Prijs paperback: € 18,95
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.