Vero las: Marie-Cecile van Hintum – Lokerman

Ik zag online dat bij uitgeverij Balans het boek ‘Lokerman’ geschreven door Marie-Cecile van Hintum zou verschijnen. Nadat ik de informatie gelezen had waar het boek over ging was ik nieuwsgierig geworden en wilde ik het boek graag lezen. Na een mailtje aan de uitgever, ontving ik het boek al snel in de bus. Hier wil ik uitgeverij Balans hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op een avond in mei 1944 wordt Jo Lokerman in Maastricht door de Duitsers gearresteerd. De voorman van een Maastrichtse verzetsgroep en helper van vele onderduikers valt in handen van Richard Nitsch, ‘de beul van de Sicherheitsdienst’. Tientallen leden van Lokermans groep wacht die nacht hetzelfde lot. Ze zijn verraden door een gewiekste spionne, het liefje van SD-chef Max Strobel. Wekenlang worden de arrestanten verhoord en gruwelijk mishandeld. Vijf van hen zullen de oorlog niet overleven.
Lokerman is de aangrijpende reconstructie van de lotgevallen van een Limburgse verzetsleider, die in mei 1940 een van de eerste verzetsdaden van Maastricht pleegt. Hij weet velen uit handen van de bezetter te houden, maar vindt zelf in concentratiekamp Neuengamme de dood.

Cover

Op de cover zien we een zwart-wit foto van een man. Dit is Lokerman zelf. Je ziet dat de foto lang geleden gemaakt is. Onder aan de cover staat de titel en er onder staat de quote ‘ Het tragische oorlogsverhaal van de Limburgse verzetsleider die verraden werd’. Deze zin maakt mij nieuwsgierig. Aan de ene kant omdat het een oorlogsboek is en aan de andere kant omdat het over Limburg gaat. Aangezien ik zelf ook uit Limburg kom.

Mijn mening

Zoals ik al aangaf was ik erg nieuwsgierig naar dit boek. Het boek speelt zich hier in de regio af en dat maakt een boek voor mij altijd extra interessant. Hoe ging het er in de tweede wereldoorlog hier in Limburg er aan toe? Hoe was het verzet geregeld hier in Limburg. Dat zijn dingen waar ik toch wel nieuwsgierig naar blijf. Normaal zijn boeken over de tweede wereldoorlog niet snel over het gebied hier in de regio.

Wat ik zelf ook altijd erg waardeer, is als in een non-fictie boek foto’s zitten. Hierdoor krijg je een nog beter beeld van de personen en hoe ze geleefd hebben. Dit maakt het plaatje voor mij completer.

Onder het lezen kwam ik dan ook heel vaak wijken of straten tegen die me bekend voorkwamen in Maastricht of Heerlen, waar het boek grotendeels afspeelt.

Echter, wat ik persoonlijk heel erg jammer vind, is dat je het verhaal onder het lezen niet beleefd, maar het word je echt verteld. Hierdoor kreeg ik geen band met de belangrijkste personen in het boek en had ik echt moeite om door het boek heen te komen. Ik had tijdens het lezen, helaas, meer het gevoel alsof ik een geschiedenisboek aan het lezen was, terwijl ik echt verwacht had dat ik het verhaal door de ogen van Lokerman zou lezen. Echter dit verhaal is meer een boek wat onderzocht heeft wat met de verzetsgroep van Lokerman gebeurd is. En dit boek heeft zeer zeker een hoop historische waarde, maar voor mij was het boek niet wat ik er van verwacht had.

Gegevens van dit boek:
Titel: Lokerman
Auteur: Marie-Cecile van Hintum
Uitgever: Balans
Aantal pagina’s paperback: 272
Aantal pagina’s e-book: 201
ISBN paperback: 9789460039225
ISBN e-book: 9789460039485
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge