Vero las: Marianne Swinkels – Loslaten doet pijn *Blogtour* + Instagram-only winactie

Ik werd door Marianne Swinkels benaderd of ik interesse had in de blogtour rond haar boek ‘Loslaten doet pijn’. Aangezien waargebeurde verhalen mij meestal wel aanspreken, hoefde ik dan ook niet lang na te denken en wist ik al snel dat ik dit boek wilde lezen. Ik wil Marianne Swinkels dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Achter Bryans vrolijke glimlach gaat veel pijn en verdriet schuil. Vanaf dag één vecht hij voor zijn leven. Tijdens haar zwangerschap voelt Marianne dat er iets niet in orde is. Uit de echo’s blijkt dat haar nog ongeboren zoon een zeldzame afwijking heeft ontwikkeld. De artsen kunnen niet zeggen wat dit voor invloed zal hebben op zijn leven. Al snel na de geboorte van Bryan blijkt dat de aandoening voor een opeenstapeling van problemen zorgt. Een zoektocht naar een diagnose volgt, waarbij sommige artsen het welbevinden van Bryan uit het oog lijken te verliezen. Marianne en haar man zien de gezondheid van hun zoon snel verslechteren. En realiseren zich dat dit een gevecht wordt zonder winnaars.

De cover

Op de cover staat een foto van Bryan. Hij ziet er uit als een vrolijk lachend kereltje die iedereen om zij vingers kan winden. En nu ik het boek gelezen heb, blijkt hij zo ook altijd naar de buitenwereld uit gezien te hebben. Dus ik vind de cover erg goed gekozen. Door de foto wordt het boek meteen persoonlijker gemaakt en trekt het bij mij meteen mijn aandacht.

De auteur

Marianne Swinkels (1976) is geboren en getogen in Stadskanaal. Ze is de trotse moeder van twee kinderen. Marianne is werkzaam als autofotograaf. In 2018 debuteerde ze met de literaire thriller ‘Wrede onschuld’.

Gesigneerd

Wat ik altijd extra leuk vind, is als een boek gesigneerd is. Dit maakt een boek toch altijd persoonlijker door de boodschap die er in geschreven staat. Marianne heeft dit boek ook voor ons gesigneerd. Wat het voor haar wellicht raar maakt is dat Bryan precies op dezelfde manier geschreven is als haar zoontje Bryan. Dit merkte ik dat ik soms wel apart vond tijdens het lezen. En de boodschap die Marianne in het boek geschreven heeft, is zo waar en wordt vaak toch vergeten.

Mijn mening

Ik lees graag waargebeurde verhalen, en ik had al van anderen gehoord dat dit boek erg mooi geschreven was, dus mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Het boek gaat over de kleine Bryan, waarbij Marianne al voor de geboorte voelde dat er wat mis was. Dit was nog niet bevestigd door artsen, echter de zwangerschap voelde zo anders dan de zwangerschap bij hun dochter Sidney. Ze wordt niet echt geloofd, tot een arts inderdaad op een echo wat vreemds ziet. Bryan bleek een teratoom aan zijn stuitje te hebben. Dit moet snel na zijn geboorte verwijderd worden, echter dan zijn de problemen nog niet voorbij. Bryan blijkt een onbekende ziekte te hebben.

En het is niet alleen een gevecht tegen de ziekte, maar ook tegen het onbegrip en onkunde van de artsen. Gelukkig vinden ze een kinderarts die met hun meedenkt en ook eerlijk aangeeft wanneer zijn kennis op houdt.
Wat tijdens het lezen vooral opvalt is de positieve manier waarop Marianne dit boek geschreven heeft. Ondanks dat ze heel vaak samen met haar man Marty heeft moeten knokken om door te dringen bij artsen wijst ze nergens beschuldigend naar artsen en beschrijft ze iedere arts respectvol. Zelfs over de arts die de zogenaamde tekortkomingen van Bryan opsomt, blijft ze nog respectvol. Ik denk dat ik niet zo positief over deze persoon geschreven zou hebben. En mooi hoe ze op dat moment ook Bryan aanspreekt om te zeggen dat hij een mooi kereltje is. Want één ding is zeker. Dat is hij. Hij weet iedereen om zijn vinger te winden door zijn geweldige lach die hij voor iedereen te voorschijn tovert. Ook al is hij ellendig, heeft hij pijn of heeft hij net overgegeven. Hij blijft zelf ook positief.

Het is hartverscheurend om te lezen hoe duidelijk wordt dat er hoe dan ook alleen maar verliezers zullen zijn. Dit is een open en eerlijk verhaal hoe een klein jochie ondanks zijn ziekte altijd positief bleef en dit naar mijn gevoel ook Marianne en Marty altijd op de been gehouden heeft. In dit intieme boek, maakt Marianne ons deelgenoot van een van de intiemste periodes van hun leven, het leven met Bryan.

Gegevens van dit boek:
Titel: Loslaten doet pijn
Auteur: Marianne Swinkels
Uitgever: Marianne Swinkels
Aantal pagina’s paperback: 297
ISBN paperback: 9789090325590
Prijs paperback: € 19,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Omdat Marianne 10 april jarig is, mogen wij één fysiek gesigneerd exemplaar van ‘Loslaten doet pijn’ verloten. Hier willen wij Marianne Swinkels hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

Deze winactie loopt tot en met 9 april 2020. Op 10 april, op de verjaardag van Marianne, zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

4 thoughts on “Vero las: Marianne Swinkels – Loslaten doet pijn *Blogtour* + Instagram-only winactie

  1. Wat een bijzonder verhaal, uit het leven gegrepen. Biografieën doen ook altijd veel met mij. Gewoon omdat het echt is, oprecht en vaak ook de ruwe kant van leven belicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge