Vero las: Margje Woodrow – Buitenspel

Ondanks dat de boeken van Margje Woodrow als Jeugdthriller betiteld worden kijk ik altijd uit naar haar boeken. Ik, als volwassene, lees deze boeken altijd erg graag. Dus toen ik zag dat er een nieuw boek van Woodrow uit zou komen heb ik een mailtje naar de uitgever gestuurd. En een paar dagen nadat het boek uit gekomen was, had ik het boek in de bus liggen. Hier wil ik uitgeverij De Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Nynke en Jimmy gaan met hun voetbalteams op trainingsweekend. De pranks zijn voorbereid. Er wordt van alles meegesmokkeld in de tassen. Maar tijdens de eerste nacht gaat het gruwelijk mis: in het bos vindt Jimmy het dode lichaam van zijn vriend Mattias. De politie tast in het duister.
Dan blijkt ook Soraya, Nynkes vriendin, spoorloos. Waar is ze? Volgen er nog meer slachtoffers?
Nynke en Jimmy ontdekken dat niet iedereen de waarheid spreekt. Was de teamspirit wel zo goed? Kunnen ze elkaar eigenlijk wel vertrouwen?

Cover

Op de cover zien we een oog van een jong meisje. Het gezicht van haar loopt over in een bospad, waarop een jongen staat. Deze staat met de rug naar ons toe. Ik stel me voor dat die jongen Mattias is. De cover roept allerlei vragen op. Waarom staat deze jongen daar en wat heeft dat meisje ermee te maken? Allerlei vragen die me nieuwsgierig maken naar het boek. Hierdoor zou ik het boek zeker opgepakt hebben om te lezen waar het boek over gaat.

Auteur

Margje Woodrow (1975) was jarenlang juf van groep 8. Tegenwoordig heeft ze haar handen vol aan het schrijven van spannende jeugdthrillers als ‘Buitenspel’, en aan het geven van lezingen en workshops op middelbare scholen. Als ze hier niet mee bezig is, loopt ze hard met haar hond, kijkt ze films op Netflix of struint ze kringloopwinkels af, op zoek naar mooie en bijzondere spullen. Maar wát ze ook doet: ze houdt haar ogen en oren open voor ideeën voor nieuwe boeken!

Het verhaal 

Nynke en Jimmy gaan met hun voetbalteams op trainingsweekend. Nynke verheugt zich er erg op, maar maakt zich ook zorgen om haar broertje. Omdat haar ouders steeds vaker ruzie hebben. Ze zegt tegen hem dat hij altijd een berichtje kan sturen.
In hun tassen zitten niet alleen de noodzakelijke spullen, maar ook allerlei spullen zodat de nodige pranks voorbereid kunnen worden. Maar al tijdens de eerste nacht gaat het gruwelijk mis. Jimmy vindt in het bos het dode lichaam van zijn vriend Mattias. Eerst denkt hij nog aan een grap, maar het is echt. De politie tast in het duister.

Was Soraya, Nynke’s beste vriendin, niet bij hem? En waar is Soraya? Ze is spoorloos! Volgen er nog meer slachtoffers?

Nynke en Jimmy gaan zelf op onderzoek uit en merken dat niet iedereen de waarheid spreekt. Kunnen ze hun team eigenlijk wel vertrouwen?

Trailer

Mijn mening

Dit boek komt weer met een ‘Politie niet betreden’ band zoals we al meer boeken van Uitgeverij De Fontein kennen. En de boeken uit deze serie hebben eigenlijk allemaal één ding gemeen. Ze zijn vlot geschreven en goed opgebouwd. Dit is met ‘Buitenspel’ van Margje Woodrow ook het geval. De vaart zit al snel in het verhaal. Bovenaan de hoofdstukken staat steeds een voetballer met naam op zijn shirt. Hieruit kun je afleiden van uit wie het verhaal verteld wordt. Dit is Jimmy of Nynke. Ook zitten er enkele blauw gekleurde pagina’s in, dit zijn de pagina’s geschreven vanuit de dader. Ik werd een tijdje op het verkeerde spoor gezet en dacht echt zeker te weten wie het gedaan had, maar op een bepaald moment had ik door dat het verhaal toch anders in elkaar zat. Dit vind ik goed gedaan. Naast de moord op Mattias, spelen ook nog andere onderwerpen een belangrijke rol in het boek. Zo komt een eetprobleem, echtscheiding/ruzie in de familie voor en de dader heeft in het verleden wat meegemaakt wat voor een trigger zorgt.

Woodrow laat voor mijn gevoel onder het lezen duidelijk merken dat praten over problemen belangrijk is. En ik denk dat dit inderdaad een belangrijke boodschap is, niet alleen voor jongeren.

Het boek leest als een trein en ik vond het dan ook jammer toen ik het boek dichtsloeg omdat het uit was. Ik denk dat het boek ook zo aanspreekt omdat het dingen zijn die iedereen kan gebeuren. Het kan zo je buurjongen of meisje zijn die dit meemaakt. Ik zeg lezen!

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Buitenspel

Gegevens van dit boek:
Titel: Buitenspel
Auteur: Margje Woodrow
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s hardcover: 232
ISBN hardcover: 9789026147807
ISBN E-book: 9789026147814
Prijs hardcover: € 14,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge