Vero las: Margareth Hillebrandt – Dames op de Herengracht

Wij ontvingen van uitgeverij LetterRijn een persmail over het boek ‘Dames op de Herengracht’ met de vraag of wij aandacht wilden besteden aan dit boek. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging en de cover gezien had, was mijn nieuwsgierigheid gewekt en kon ik alleen nog maar ja zeggen. 🙂 Niet veel later ontvingen wij het boek dan ook. Hier willen we uitgeverij LetterRijn dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het is eind jaren zeventig als drie jonge vrouwen – Dorine, Julia en Lily – elkaar ontmoeten tijdens een schildercursus in Griekenland. Daar ontwikkelt zich een hechte vriendschap. Veertig jaar later besluiten ze met elkaar te gaan samenwonen in een monumentaal pand op de Herengracht in Leiden. Ze doen elkaar een belofte: We gaan hier verticaal in en er pas horizontaal weer uit. Dolf, een flamboyante zeventiger, hospiteert als nieuwe bewoner. Vanaf dat moment is het gedaan met de rust. De geschiedenis lijkt zich te herhalen, met al haar pijnlijke details.
Als bij Julia de ziekte dementie wordt geconstateerd maakt dat de situatie voor Dorine, die een constante innerlijke strijd voert tussen vriendschap en eigenbelang, niet makkelijker.
Dames op de Herengracht is een roman die gaat over vriendschap, loyaliteit, en schuldgevoel.

De cover

Op de cover staat de Herengracht met op de voorgrond een grote boom in de vorm van een hoofd. Op de plek van de hersenen heeft de boom minder bladeren en zie je ook blaadjes weg zweven. Dit vind ik erg goed uitgebeeld. Hierdoor wordt het thema van het boek al goed weergegeven. Het boek gaat over dementie en de boom geeft eigenlijk weer hoe het bij een patiënt met dementie eraan toe gaat. Steeds meer herinneringen en functies verdwijnen. Dit zie je goed door de gaten die in het bladerdek van de boom zitten.

De auteur

Margareth Hillebrandt groeide op in Leiden. Haar inspiratie voor de roman Dames op de Herengracht verkreeg ze door haar jarenlange ervaring in de ouderenzorg, waar ze werkte als projectmedewerker voor een aantal grote innovatieve projecten.
Van Margareth verschenen eerder onder andere de thriller Jeugdzonde en de roman Obsessie.

Het verhaal

De drie jonge vrouwen, Dorine, Julia en Lily ontmoeten elkaar eind jaren zeventig tijdens een schildercursus in Griekenland. Ze zijn alle drie om uiteenlopende redenen naar Griekenland gekomen. Er ontstaat al snel een hechte vriendschap. Veertig jaar later besluiten ze samen te gaan wonen in een monumentaal pand aan de Herengracht. Hier doen ze elkaar de belofte dat ze ‘horizontaal’ pas weer uit het huis gaan. Aangezien het huis groot genoeg is besluiten ze een appartement te verhuren. Hier wordt een geschikte huurder voor gezocht en gevonden in Dolf. Dolf is een flamboyante zeventiger en vanaf dat moment is het gedaan met de rust.
De geschiedenis lijkt zich in het mooie pand aan de Herengracht te herhalen inclusief alle pijnlijke details.
Dan begint Julia allerlei dingen te vergeten en wordt er uiteindelijk dementie geconstateerd. Dit maakt de verhoudingen in het huis er niet makkelijker op. Dorine voert een innerlijke strijd tussen vriendschap en eigenbelang. En ook Dolf vecht tegen schuldgevoelens. Dames op de Herengracht is een roman die een duidelijke boodschap heeft en gaat over vriendschap, loyaliteit en schuldgevoel.

Mijn mening

Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt het verhaal verteld vanuit Dorine. Je merkt dat Dorine neergezet wordt als een statige vrouw die zich altijd aan de waarden en normen lijkt te houden. Maar gedurende het verhaal merk je dat er iets gebeurd is, wat ze nog steeds als geheim bij zich draagt. Hier voelt ze zich met vlagen nog steeds schuldig over. De vertelwijze van Dorine is objectief. Het tweede deel van het verhaal wordt verteld vanuit Dolf. Dolf kleurt het verhaal meer naar zijn eigen gevoel en ik vond dit deel prettiger lezen dan de verhaallijn van Dorine. Wellicht doordat Dolf wat luchtiger in het leven staat.

Het boek heeft duidelijk een boodschap naar mijn gevoel, namelijk wees bewust wat dementie voor inpak op de persoon en zijn of haar omgeving heeft. En dit heeft Hillebrandt erg respectvol omschreven. Ze schrijft waarheidsgetrouw over de ziekte en weet precies het verloop van de ziekte te omschrijven. Dit vind ik erg goed gedaan. Ook de manier waarop ze omschrijft hoe de omgeving er mee omgaat vind ik erg mooi gedaan. Wat me wel opviel, Hillebrandt omschrijft naar mijn gevoel Dorine een beetje als egoïstisch. Dorine vindt eigen belang toch ook erg belangrijk. Maar op een bepaald moment in het boek wordt er eigenlijk geschreven dat Dorine continue met Julia bezig is, dit vind ik aan de ene kant niet bij Dorine passen, maar ik snap wel waarom Hillebrandt voor deze opzet gekozen heeft. Aangezien dit wel in het vervolg van het verhaal past, waarin duidelijk wordt, dat eigenlijk iedereen verandert is door de dementie van Julia.

De auteur heeft de verschillende emoties goed uitgewerkt en hierdoor kon ik me goed in het verhaal verplaatsen, echter toch merkte ik dat ik mijn aandacht niet zo goed vast kon houden bij het boek, op de een of andere manier kon ik het boek makkelijk aan de kant leggen en was ik snel afgeleid onder het lezen. Of dit aan mij lag of aan het verhaal durf ik niet te zeggen. Want het verhaal las erg prettig en door de manier van schrijven kon ik me ook verplaatsen in de verschillende personages. Al had ik het zelf misschien ook fijn gevonden als de gevoelens en gedachten van Julia wat meer belicht zouden zijn geworden. Ik snap dat dit moeilijk in te schatten is zolang je het zelf niet hebt, gelukkig, maar doordat Hillebrandt de overige personages zo treffend weet te raken, is dat wellicht nog een uitdaging.

Leesfragment

Ben je het na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker ook het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Dames op de herengracht
Auteur: Margareth Hillebrandt
Uitgever: LetterRijn
Aantal pagina’s paperback: 240
Aantal pagina’s e-book: 240
ISBN paperback: 9789491875908
ISBN e-book: 9789491875915
Prijs paperback: € 18,00
Prijs e-book: € 5,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge