Vero las: Marcel van de Ven – Onder de radar

We zagen dat Marcel van de Ven naast zijn boek ‘De kooi’ ook nog een jeugdthriller geschreven heeft. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, waren we enthousiast. Dit zou best wel eens een jeugdthriller kunnen zijn die ook ons goed zou kunnen bevallen. Nadat we de uitgever een mail gestuurd hadden, kregen we het boek al voor verschijning in de brievenbus. Hier willen we uitgeverij Kluitman hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De jacht is geopend…
Alex, Hannah en Elin zitten bij elkaar in de klas, maar ze hebben weinig met elkaar te maken. Ze hebben ieder hun eigen leven. En hun eigen problemen.
Alex vindt het maar niks dat zijn neef Sam zo stoer doet de laatste tijd. Hij heeft het steeds over wapens, drillrap en ‘jagen’. Alex vertrouwt het niet, maar ja, Sam is wel zijn neef.
Elin wordt gechanteerd door haar ex-vriendje. Sinds het uit is, dreigt hij om een bepaalde foto van haar te verspreiden. Dus doet ze maar wat hij van haar vraagt.
Nieuwkomer Hannah heeft het thuis en op school niet makkelijk. Als haar klasgenoten een gemene prank met haar uithalen, weet ze niet meer wat ze moet doen. Ze raakt in paniek en slaat op de vlucht.
Alex, Hannah en Elin leren elkaar pas écht kennen als alles uit de hand loopt…

De cover

Op de cover is een jong meisje te zien met een zaklamp in de hand. Ze loopt in het donker op een landweg. De titel staat achter het meisje. Onder aan de cover staat ‘De jacht is geopend…’ De woorden ‘De jacht is geopend’ zorgt ervoor dat ik nieuwsgierig wordt. Bij de cover moet ik ook meteen denken aan de boeken van Eva Burgers. En haar boeken lees ik altijd met veel plezier. Dus ik zou dit boek zeker opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Marcel van de Ven is bekend van diverse televisieprogramma’s, zoals ‘Hunted’, ‘Ontvoerd’ en ‘Op de vlucht’. Hij werkte jarenlang bij de politie, waar hij wereldwijd geheime, zeer risicovolle undercoveroperaties uitvoerde en leiding gaf aan onder andere de afdeling Zedenzaken en Forenschische Opsporing. Marcel werkte daarnaast aan vele spraakmakende recherceonderzoeken op het gebied van de zware georganiseerde misdaad. Dit boek is gebaseerd op zijn ervaring met actuele jeugdzaken.

Het verhaal

Hannah is pas vanuit Rotterdam verhuisd en ze heeft het thuis en op school niet makkelijk. Voor een opdracht Engels moet Elin met Hannah samenwerken en ondanks dat ze dit eerst niet ziet zitten, valt het reuze mee.
Elin wordt door haar ex-vriendje gechanteerd en omdat ze wilt voorkomen dat hij een foto van haar verspreidt doet ze maar wat hij van haar vraagt.
Alex is altijd beste vrienden geweest met zijn neef Sam, maar de laatste tijd heeft Sam het altijd over wapens, drillrap en ‘jagen’. En daar wil Alex niks van weten. Maar hij wil Sam niet verraden, want Sam is wel zijn neef.
Er wordt een vervelende prank uitgehaald met Hannah en ze weet niet meer wat ze moet doen, dus slaat ze op de vlucht.
Op dat moment leren Hannah, Alex en Elin elkaar pas echt kennen…

Mijn mening

Ik was erg nieuwsgierig naar dit boek, dus toen ik mijn vorige boek uit had, was ik eigenlijk wel erg nieuwsgierig naar dit boek, en ik kon mijn nieuwsgierigheid niet langer bedwingen en heb het boek ook gewoon erbij gepakt en ben gaan lezen. Het boek begint met een voorwoord van officier van justitie Annelies van Loon. Zij vertelt dat de feiten die jongeren plegen steeds heftiger worden. Dat lezen en horen we natuurlijk ook dagelijks in het nieuws.

Hierna begint het eigenlijke verhaal. Het verhaal is opgedeeld in dagen. En je zit al vrij snel midden in het verhaal. Je leert de hoofdpersonages Hannah, Elin, Alex en Sam goed kennen. De spanning is vrij vroeg in het verhaal al aanwezig en blijft ook gedurende het hele verhaal aanwezig. Dit zorgt er ook voor dat ik het boek echt in één ruk uitgelezen heb.

Achter in het boek vind je nog enkele tips die je kunt raadplegen, als je zelf met een van de zaken uit het boek te maken krijgt. Hierdoor worden bepaalde instanties wellicht toch wat toegankelijker voor de jeugd. Zodat ze weten dat deze instanties er voor hun zijn. Dit zie je niet zo snel in een jeugdthriller terug en ik denk dat dit een welkome toevoeging is.

Zoals velen weten die ons blog al een tijd volgen is Eva Burgers een van mijn favoriete jeugdthriller-auteur. En tijdens het lezen had ik regelmatig het gevoel dat ik een boek van Eva in de handen had. En dan te bedenken dat dit het eerste jeugdboek is wat Marcel van de Ven schrijft. Ik hoop dan ook dat hij doorgaat met schrijven. En ik vermoed, zoals we in het ‘In gesprek met… Marcel van de Ven‘ hebben kunnen lezen, dat er nog wel een vervolg komt. Gelukkig. Ik kijk er in ieder geval naar uit.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Onder-de-radar

Gegevens van dit boek:
Titel: Onder de radar
Auteur: Marcel van de Ven
Uitgever: Kluitman
Aantal pagina’s hardcover: 176
ISBN hardcover: 9789020622485
Prijs hardcover: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge