Vero las: Marc de Hond – Licht in de tunnel

Vorige week vrijdag waren wij bij Plantageboekhandel Cobben Books & More in Heerlen om over ons evenement Koukleum meets… te praten en na afloop moesten we natuurlijk nog even bij de boeken rondneuzen. En ik kon het natuurlijk niet laten om het boek ‘Licht in de tunnel’ geschreven door Marc de Hond aan te schaffen.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Toen Marc de Hond eind 2018 hoorde dat hij ziek was, besefte hij dat er een grote kans was dat hij zijn kinderen niet groot zou zien worden. Hij besloot een dagboek te gaan bijhouden. Het werd een periode van veel slecht nieuws en donkere momenten. Maar hij en zijn gezin traden ook de moeilijke momenten met optimisme en humor tegemoet. De lampjes in de tunnel waren het bijzondere huwelijksaanzoek in Carré tijdens de eerste chemo, het afscheidsfeest voor zijn blaas die verwijderd moest worden, de pretparkbezoeken met de kinderen op goede dagen en het huwelijksfeest toen Marc en zijn vrouw Remona al wisten dat hij niet meer beter zou worden, maar dat geheim hielden voor hun gasten.

Licht in de tunnel is een bijzonder boek met een unieke en inspirerende kijk op leven en dood. Naar Marcs wens verschijnt het na zijn dood. Hij overleed op 3 juni 2020.

De cover

De cover is paars en je ziet Marc samen met zijn vrouw Remona in een verlichte tunnel staan. Dit is dus heel toepasselijk bij de titel van het boek en past ook erg goed bij het verhaal. Zoals blijkt is het boek me opgevallen en heb ik het ook meteen aangeschaft in de boekhandel.

De auteur

Marc de Hond was theatermaker, rolstoelsporter en internetondernemer. In 2019 trouwde hij met atlete Remona Fransen. Hij overleed op 3 juni 2020 aan de gevolgen van kanker.

Mijn mening

Ik zag meteen na het overlijden van Marc de Hond dat hij een boek geschreven had wat nu uit zou komen. En dit zijn voor mij altijd boeken die ik interessant vind. Dus bij de boekhandel hoefde ik niet lang te twijfelen welk boek me aan de vingers bleef plakken. 🙂 Dit werd natuurlijk dit boek.

Ik had verwacht dat ik een boek zou lezen, met toch wel een donkere wolk er boven. Het is toch serieus, een boek schrijven waarbij de kans groot is dat je de lancering niet meemaakt. De eerste woorden in het boek zijn dat je een boek op twee manieren kunt schrijven. Of je begint gewoon met schrijven en je ziet wel waar het boek je heen brengt, of je stippelt het hele verhaal uit. Deze tweede manier gebruikte de Hond tot nog toe altijd, maar dit wordt natuurlijk lastig als je de afloop nog niet kent. En dat lijkt me aan de ene kant ook moeilijk. En toch weet de Hond dit met een enorme luchtigheid te schrijven.

Deze luchtigheid merk je eigenlijk gedurende het hele boek. Hij maakt grapjes als het ernstig is. Deze galgenhumor kan ik echt wel heel goed waarderen. Ik ben zelf ook wel van de sarcastische humor. Als het met mij even niet zo lekker gaat, qua gezondheid, dan kan ik er ook het beste mee omgaan door er vaak een grapje over te maken.

Het boek is zo toegankelijk geschreven dat je maar één ding kunt en dat is doorlezen. Het boek is zo indrukwekkend dat ik het echt in een ruk uitgelezen heb.

Het boek vind ik op zich moeilijk te beoordelen. Want hoe indrukwekkend is het als je de laatste periode van iemands leven mag meelezen. De tegenslagen die ze als gezin meemaken, maar ook de geluksmomenten mag je als lezer meemaken. Het geluk dat ze tijdens Corona toch nog met hun kinderen naar de Efteling mogen, doordat Marc vaker voor de Efteling meegedacht heeft om attracties toegankelijk te maken voor mindervaliden.

Ik kan eigenlijk alleen de nabestaanden nog bedanken dat ze deze wens van Marc ingewilligd hebben en dat wij, als lezer, ook iets over hun leven hebben mogen lezen.

Ik wens de nabestaanden natuurlijk heel veel sterkte. Want, één ding is zeker… Marc de Hond was ondanks zijn tegenslagen een bijzonder positief persoon. Hij probeerde altijd het positieve te blijven zien. En na het lezen van dit boek besef je ook heel erg dat je dankbaar mag zijn voor de dingen die je hebt en de dagen dat je qua gezondheid redelijk goed er bij zit. Want, zoals je in ‘Licht in de tunnel’ leest, je moet zelf het licht aan maken want als je er op wacht, kan het zomaar te laat zijn.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Licht in de tunnel
Auteur: Marc de Hond
Uitgever: Lev
Aantal pagina’s paperback: 248
ISBN paperback: 9789400513440
ISBN e-book: 9789044932386
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge