Vero las: Madelein Kerseboom – Vol verwachting

Wij zagen in de catalogus dat Madelein Kerseboom een nieuw boek zou krijgen. Aangezien ik eerder ‘De Hot Daddy list‘ met veel plezier gelezen had, wist ik dat ik dit boek ook wel graag zou willen lezen. Dus ik hoefde me niet lang te bedenken toen uitgeverij Marmer ons vroeg of we dit boek wilden recenseren. We willen hun dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De twee zussen Anouk en Hanne Jacobs hebben een hechte band, maar zijn compleet verschillend. Anouk vliegt de hele wereld over als purser bij KLM. Ze geniet van haar vrijheid en leeft een avontuurlijk bestaan. Hanne is al jaren samen met Bas. Ze zijn getrouwd en willen dolgraag een kindje. Maar een zwangerschap blijft uit en Hanne en Bas starten noodgedwongen met ivf.
Dan blijkt Anouk zwanger te zijn van een man met wie ze één nacht heeft doorgebracht na een feest op Mambo Beach, en de zussenband komt flink onder druk te staan. Wat moet Anouk met een zwangerschap? Wil ze het kindje eigenlijk wel houden? En kan Hanne ermee omgaan dat haar onverantwoordelijke zus wél zwanger is?

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw met een ballon in de hand. Het is zo gefotografeerd alsof ze wegvliegt met de ballon. Dit vind ik op zich wel goedgekozen, omdat ik hier eigenlijk Anouk perfect bij vind passen en na het lezen meteen zoiets had dit moet Anouk voorstellen op de cover, die overal voor ‘wegvliegt’.

De auteur

Madelein Kerseboom (1989) wilde al van kinds af aan schrijfster worden. Ze heeft de pabo gedaan en gewerkt op de buitenschoolse opvang. Door de ziekte van Ménière kan ze niet meer fulltime werken, maar heeft daardoor wel haar droom kunnen verwezenlijken: het schrijven van feelgoodromans. In 2018 verscheen haar debuut, De Hot Daddy List, dat zeer positief ontvangen werd. Ook voor haar tweede roman, Verleidelijk lekker, ontving ze lovende recensies. Met Vol verwachting bewijst Madelein dat ze definitief thuishoort in het rijtje van Nederlandse feelgoodauteurs.

Het verhaal

Anouk en Hanne Jacobs zijn zussen en hebben een hechte band, maar zijn compleet verschillend. Anouk gaat voor het avontuur. Ze is purser bij KLM en vliegt de hele wereld over. Ze bezoekt de mooiste oorden en gaat hierbij geen feestje uit de weg. Hanne is eerder huiselijk. Ze is getrouwd met Bas en zijn al jaren samen en willen dolgraag een kindje. Maar het zwanger worden wil niet lukken en ze starten noodgedwongen met IVF.

Dan blijkt Anouk ongewenst zwanger geworden te zijn van een man die ze op een van haar feestjes ontmoet heeft. Hierdoor komt de zusterband sterk onder druk te staan. Want wat moet de feestende Anouk met een kindje en wil ze het kindje wel houden of gaat ze voor een abortus? En kan Hanne met deze tegenslag over weg? En hoe verwerkt ze dat haar onverantwoorde zus wél zwanger is, terwijl het bij haar maar niet wil lukken?

Mijn mening

Ondanks dat ik zelf absoluut niks met kinderen, baby’s en/of zwanger zijn heb, was ik wel nieuwsgierig naar dit boek. Vooral door de tegenstelling tussen Anouk en Hanne.

Je merkt tijdens het lezen, dat Kerseboom zich echt verdiept heeft in de gevoelens van de twee zussen. Hoe reageer je als je ongewenst zwanger wordt en je weet dat het zwanger worden niet lukt bij je zus. Dit heeft ze op een mooie manier omschreven. Maar ook de strijd die Anouk voert in zichzelf. Het boek is volledig vanuit het perspectief van Anouk geschreven, maar ondanks dat, zijn de andere hoofdpersonen ook voldoende diep uitgewerkt en krijg je een goede kijk op deze personen. Hierdoor begrijp je bepaalde keuzes heel goed en komt de band die de zussen Anouk en Hanne hebben ook realistisch over. Zelfs de momenten dat hun band minder goed, of zelfs verbroken is, komt op mij eigenlijk vanzelfsprekend over en ik zet nergens vraagtekens bij. Dit heeft Kerseboom op zo’n goede manier uitgewerkt dat je je echt in de hoofdpersonen kunt verplaatsen. En ondanks dat ik niks met zwangerschappen, baby’s en alles daarom heen heb, was de interactie tussen de personen zo interessant dat ik het boek met veel plezier gelezen heb. Ik kon me zelfs heel goed in Hanne verplaatsen en begreep haar gevoel heel goed.

Ook schuwt Kerseboom bepaalde gevoelige onderwerpen niet, zo komt ongewenst zwanger worden, niet zwanger kunnen worden en rouw verwerking op een luchtige manier aan bod, zonder afbreuk te doen aan het onderwerp en zonder het verhaal een zware lading te geven.

Kerseboom heeft met Vol verwachting bewezen dat ze echt een plek verdiend tussen andere feelgoodschrijvers. Ze weet een feelgoodverhaal te schrijven en durft hier ook serieuze onderwerpen aan te snijden. Ik wil haar volgend verhaal zeker weer lezen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Vol verwachting
Auteur: Madelein Kerseboom
Uitgever: Marmer
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s e-book: 281
ISBN paperback: 9789460684463
ISBN e-book: 9789460687549
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge