Vero las: Lucy Foley – De jachtpartij

In de folder van uitgeverij Boekerij zagen we de aankondiging van ‘De jachtpartij’. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, wisten we het zeker. Dit was een boek wat precies in ons straatje paste. Na een mailtje naar de uitgever te hebben gestuurd, ontvingen we een vooruitleesexemplaar. Hier willen we uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Oudejaarsavond. Een villa in de Schotse wildernis. Negen oude vrienden checken in, maar één van hen zal de nacht niet overleven.

Negen vrienden vieren oudejaarsavond in een idyllische villa in de Schotse Hooglanden. Het lijkt de perfecte plek om hun gehaaste Londense leven achter zich te laten en van elkaars gezelschap te genieten. Het ontbreekt de vrienden aan niets: ze hebben een prachtig uitzicht, een knappend haardvuur, een provisiekast vol eten en liters champagne. Maar wat ze ook hebben is geheimen voor elkaar, langgekoesterde jaloezie en bergen opgekropte woede. Terwijl de sneeuw buiten valt, wordt de spanning in de villa ondraaglijk.

Als de lucht op nieuwjaarsdag opklaart is een van de gasten dood. En één van de anderen is de moordenaar.

Maar wie?

De cover

De cover is voornamelijk fel geel. Met in het midden een hertengewei in silhouet. In de letters van de titel zie je de vlammen van een vuur. Tussen het gewei staat een quote van A.J. Finn.
Dit is natuurlijk de cover van het vooruitleesexemplaar. Het kan natuurlijk zijn dat hier nog wat aanpassingen komen voor het definitieve exemplaar. De cover spreekt mij persoonlijk niet zo aan, maar door de opvallend gele cover viel hij wel op in de folder. En daar gaat het natuurlijk om.

De auteur

Lucy Foley (1986) woont in Londen en is redacteur bij een uitgeverij. Het boek van gevonden voorwerpen is haar debuut. De jachtpartij is haar tweede boek.

Het verhaal

Het is oudejaarsavond. Traditiegetrouw vieren negen vrienden dit met elkaar. Dit jaar is gekozen voor een afgelegen villa in de Schotse Hooglanden. Het lijkt de ideale plek om tot rust te komen en gezellig oud en nieuw te vieren. Het ontbreekt ze aan niks. Ze hebben een geweldig uitzicht, een gezellig haardvuur, een goed gevulde provisiekast en een goede voorraad champagne. Maar ze hebben ook grote geheimen voor elkaar. Er heerst jaloezie, opgekropte emoties, woede en onenigheid. Als de sneeuw begint te vallen en ze ingesneeuwd raken wordt ook de spanning onderling bijna ondraaglijk.

Als ze op nieuwsjaarsdag wakker worden is de lucht opgeklaard, maar blijkt een van de gasten dood. Wie van de anderen heeft dit op zijn geweten?

Mijn mening

Het verhaal wordt geschreven vanuit verschillende personages. En je maakt soms een hele kleine sprong in de tijd namelijk van ‘Nu’ (2 januari 2019) en 2 of 3 dagen eerder. Hierdoor krijg je uiteindelijk een compleet beeld. Ik vind het boek niet een gangbare thriller maar meer een mysterie/detective. Wie heeft het gedaan? Wie is er te vertrouwen? Het is erg leuk om mee te puzzelen en op een bepaald moment begin je iedereen te verdenken. Dat is een goed teken, want dan is het Foley dus gelukt om mij op het verkeerde been te zetten. Ook schrijft Foley erg beeldend, waardoor ik me tijdens het lezen echt in de Schotse Hooglanden waande. En nog wat dieper onder mijn deken kroop om het warm te kruipen. Want een sneeuwomgeving is als Koukleum natuurlijk niet ideaal, maar Foley zorgt er door de mooie omschrijving wel voor dat je eigenlijk rond wilt dwalen in dat gebied. Al wil je dan geen lijken tegen komen. 🙂

Het blijkt dat de vriendengroep in de loop der jaren zodanig uit elkaar gegroeid is dat ze elkaar niet echt meer kennen en ze elkaar ook gaan verdenken. Wel vond ik de rol van Doug iets te dik er bovenop liggen, maar dat is vergeven, want er moet natuurlijk wel iemand de duidelijke slechterik spelen.

Dit boek met echt winterse taferelen zorgt voor een aantal uurtjes goed gepuzzel voordat je er achter bent hoe het nu in elkaar zit. Een heerlijk boek wat je bezig houdt en wat je pas weglegt nadat je weet hoe de verhoudingen liggen.

Gegevens van dit boek:
Titel: De jachtpartij
Auteur: Lucy Foley
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 368
ISBN paperback: 9789022588376
ISBN e-book: 9789402314090
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge