Vero las: Louise Fein – De dochter van de nazi + winactie

Ik zag in de catalogus van Xander uitgevers dat zij een boek uit zouden brengen over de oorlog. Nadat ik de korte inhoud gelezen had, was ik al snel overtuigd, dit was een boek voor mij. Nadat ik Xander een mailtje gestuurd had, ontvingen wij het boek al vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier willen we Xander uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Hetty Heinrich groeit op in het Leipzig van de jaren dertig. Het hele gezin is in de ban van de nazi’s, en voor Hetty lijkt het allemaal heel gewoon. Haar vader is SS-offcier en haar broer gaat bij de Luftwaffe. Hetty zelf wil dolgraag bij de Deutscher Mädel en boven haar bed hangt een poster van haar grote held Adolf Hitler…
Alles verandert wanneer ze Walter ontmoet. De blonde, blauwogige, perfecte Walter. De beste vriend van haar broer. De jongen die haar leven redde toen ze klein was. Een Jood. Door haar diepe gevoelens van vriendschap en liefde voor Walter begint Hetty vraagtekens te zetten bij alles waarmee ze is opgegroeid. Moet ze trouw blijven aan haar familie en zich overgeven aan het regime? Of is ze bereid grote risico’s te nemen en te kiezen voor de liefde van haar leven?

De cover

Op de cover staat een meisje met de hand uitgestoken naar iemand anders. Ze lopen samen door een korenveld.. Ik stel me voor dat dit Hetty is die haar hand uitsteekt naar Walter. De cover maakt me nieuwsgierig naar diegene buiten beeld.

De auteur

Louise Fein besloot zich na een carrière in de financiële sector volledig op het schrijven te storten. Voor haar debuutroman liet ze zich inspireren door haar vaders familiegeschiedenis. ‘De dochter van de nazi’ wordt uitgegeven in vijf landen.

Het verhaal

Hetty Heinrichs woont in Leipzig en heeft een gelukkige jeugd samen met haar broer Karl en hun vrienden. Op een zomerse dag zijn ze in een meer aan het zwemmen als ze bijna verdrinkt en gered wordt door Walter. Ze leven in de jaren dertig, het begin van het nazitijdperk. Het gezin gelooft heilig in de denkbeelden van de Nazi’s. Hetty’s vader is werkzaam bij de krant de Leipziger en daarnaast ook SS-officier. Haar broer Karl gaat bij de Luftwaffe en ook Hetty wil graag bij de Deutsche Mädel om haar steentje bij te dragen aan het naziregime en haar grote held Hitler.

Dan loopt ze Walter opnieuw tegen het lijf. De blonde, blauwogige en perfecte Walter. De jongen die haar vroeger gered heeft en die ooit de beste vriend was van haar broer.

Ze merkt dat ze meer dan vriendschappelijke gevoelens voor Walter heeft en hierdoor begint Hetty vraagtekens te plaatsen bij de denkwijze van de nazi’s. Ze begint zich steeds vaker af te vragen of ze trouw moet blijven aan haar familie en het naziregime of is ze bereid om risico’s te nemen en te kiezen voor de liefde van haar leven?

Mijn mening

Nadat ik de korte inhoud gelezen had, was ik erg benieuwd naar dit verhaal. Het boek leek me erg vernieuwend wat betreft een oorlogsverhaal. De meeste verhalen worden toch geschreven vanuit het perspectief van de joden of bijvoorbeeld een verzetsstrijder. De dochter van de nazi wordt geschreven vanuit het perspectief van een jong Duits meisje die gelooft in het nazi regime, maar door de omgang met een vriend, die toevallig een jood blijkt te zijn, gaat ze nadenken over deze denkwijze. En hierdoor komt ze erachter dat het denkbeeld niet klopt.

Louise Fein heeft dit op een mooie manier beschreven en ik was erg onder de indruk van dit boek. De schrijfwijze van het boek was heel toegankelijk en ondanks dat de nazi’s als de fouten in de oorlog gezien worden, wordt, hoofdpersoon Hetty zo neergezet dat je respect voor haar blijft houden en ook haar denkwijze begrijpt. Zelfs in de beginfase waarin ze volledig in het naziregime gelooft. Dit vind ik erg goed gedaan door Fein, want normaal gesproken zou ik al snel zoiets hebben dat Hetty voor mijn gevoel fout was, maar dat gevoel heb ik nu geen moment gehad.

Het verhaal wordt aan de ene kant verteld vanuit Hetty als de ‘Ik-persoon’. Maar er is ook een alleswetende verteller. Ook lees je stukken die Hetty aan haar dagboek toevertrouwd. Ondanks dat er nergens staat wie verteld, is dit tijdens het lezen heel duidelijk en nergens verwarrend.

Wat ik op zich jammer vond, is dat de auteur pas achter in het boek bij ‘Noot van de auteur’ schrijft dat ze het boek ook geschreven heeft om de parallellen te laten zien tussen het Duitsland van de begin jaren 30 en de economisch crisis van 2008. Economische tegenslagen in 1920 heeft geleid tot de opkomst van het nationalisme en de extreme opvattingen en handelingen. Fein heeft met deze vergelijking willen laten zien wat dit met een land kan doen, maar dat mensen ook bereidt zijn om na te denken over veranderingen, maar dat dit vaak maar weinig mensen doen. Om deze vergelijking echt duidelijk te maken, was het handig geweest als dit vooraan in het boek had gestaan. Dan was je tijdens het lezen al bewust geweest van deze vergelijking. Nu kun je achteraf pas hierover nadenken en is het toch minder intens als wanneer je tijdens het lezen al nadenkt over deze vergelijking met het extremisme in de huidige tijd.

Maar dit is een detail wat buiten het eigenlijke verhaal valt, want het verhaal is subliem. En ik kan het boek aanraden aan iedereen die graag oorlogsverhalen leest. Vooral ook door de originele invalshoek en de bewustwording van Hetty. Waarbij duidelijk wordt dat niet iedere Duitser meteen een nazi-aanhanger was.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: De dochter van de nazi
Auteur: Louise Fein
Uitgever: Xander uitgevers
Vertaald door: Nellie Keukelaar-Van Rijsbergen
Aantal pagina’s paperback: 432
Aantal pagina’s e-book: 399
ISBN paperback: 9789401611916
ISBN e-book: 9789401612203
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Wij mogen een fysiek exemplaar van ‘De dochter van de nazi’ verloten. Hier willen wij Xander uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

Wil je extra kans maken of heb je geen Facebook en wil je toch kans maken?

  • Deel het bericht op Facebook openbaar op je Facebook profiel.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze winactie een duimpje en deel het bericht over deze winactie op je eigen profiel.
  • Laat een reactie achter onder dit bericht welke stappen je gevolgd hebt.

Deze winactie loopt tot en met 31 juli 2020. De maandag hierop volgend zullen we de winnaars bekend maken.

Succes!

9 thoughts on “Vero las: Louise Fein – De dochter van de nazi + winactie

  1. Mijn interesse is gewekt, het lijkt me een prachtig verhaal. Oorlogsboeken lees ik altijd graag. Mocht ik de gelukkige zijn dan geef ik het boek daarna door aan mijn vader die het vast en zeker ook graag wil lezen. Ik volg op Bloglovin (loved/saved) en ben geabonneerd op de mail. ???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge