Vero las: Louise Candlish – Ons huis

Nadat we op internet de korte inhoud van ‘Ons huis’ lazen, werden we nieuwsgierig naar dit verhaal. Het leek ons een niet zo’n alledaags verhaal, dus we stuurden de uitgever een mailtje of we hier wellicht aandacht aan mochten besteden op onze website. Niet lang erna viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij Volt hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Als Fiona Lawson op een dag thuiskomt ziet ze dat er een verhuiswagen voor haar woning staat, en dat onbekende mensen spullen naar binnen aan het brengen zijn. Er moet sprake zijn van een vreemd misverstand. Maar als ze het verhuizende stel hierop wil wijzen, komt ze erachter dat al háár spullen uit het huis verdwenen zijn. De nieuwe bewoners weten niet beter dan dat ze het huis voor flink wat geld hebben gekocht, en dat Fiona en haar ex-man Bram de verkoopakte ondertekend hebben.

Als Bram vervolgens spoorloos verdwenen blijkt kan Fiona niet anders dan op zoek gaan naar de oorsprong van deze nachtmerrie. Stukje bij beetje ontrafelt ze een wirwar aan leugens en verraad, totdat de schokkende waarheid boven tafel komt

De cover

Op de cover zie je een gele voordeur met een raam ernaast. Ik denk dat dit het huis is waar het boek over gaat. De letters van de titel zijn, voor mij in de kleuren van vuur. Dus mijn eerste gedachte bij het zien van deze cover was dat ‘Ons huis’ iets met brand te maken kreeg, maar dat blijkt niet zo te zijn. Ik zou het boek wel opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Louise Candlish begon haar schrijfcarrière met het schrijven van romantische boeken en familieromans, maar ze werd pas bekend bij het grote publiek toen ze overstapte naar psychologische thrillers. ‘Ons huis’ is een ‘Sunday Times’-bestseller.

Het verhaal

Fiona Lawson, Fi voor vrienden, komt op een dag thuis na een aantal dagen weggeweest te zijn en dan ziet ze een verhuiswagen in de straat staan. Ziet ze het nu goed? Zijn ze spullen haar huis binnen aan het dragen? Er moet sprake zijn van een misverstand. Maar als ze de verhuizende bewoner hierop aanspreek, ziet ze dat al haar spullen verdwenen zijn. Deze nieuwe bewoners hebben het huis voor een flink bedrag gekocht van Fiona en haar ex-man Bram. En zijn er zeker van dat Fiona zelf de verkoopakte ondertekent heeft.

Als Fiona vervolgens haar ex Bram probeert te bereiken om te vragen wat er aan de hand is, blijkt hij spoorloos verdwenen. Er blijft haar niks anders over dan uit te zoeken wat er aan de hand is. Ze komt beetje bij beetje achter de schokkende waarheid.

Mijn mening

Het verhaal begint op het moment dat Fiona een busje bij haar voor de deur ziet staan en het idee heeft dat ze meubels bij haar naar binnen aan het dragen zijn, wat ook zo blijkt te zijn… Dit speelt zich af in januari 2017. Hierna maken we een sprong in de tijd en zijn we in maart 2017. Dat is het moment dat er een podcast op de website ‘The victim’ uitkomt waarin Fiona haar verhaal verteld. Daarnaast lees je in een worddocument het verhaal van Bram. Dus in principe lees je het verhaal soms drie keer, namelijk het gewone verhaal wat zich in januari afspeelt, de podcast, met aan het eind altijd enkele tweets van luisteraars. En dan het document van Bram. En dit stoorde mij in het begin best wel. Want dan had ik echt het gevoel, nu weet ik het wel. Maar toen het verhaal vorderde, paste dit beter bij het verhaal en was het niet meer storend.

Na deze start, waar wel erg veel gebeurde, komt het verhaal in rustiger vaarwater terecht en merk je dat Candlish gewend is om familieverhalen te schrijven. Ze weet de huiselijke situaties en de gevoelens van de hoofdpersonen goed te omschrijven. Hierdoor voel je gewoon dat het mis moet gaan doordat Fiona en Bram kiezen voor birdnesting. Birdnesting is een aparte vorm van co-ouderschap, namelijk dat de kinderen altijd in hetzelfde huis blijven en dat de ouders wisselen van woning. Je voelt gewoon al dat dit gewoon mis moet gaan. En dit gaat natuurlijk ook mis, maar hoe onwaarschijnlijk het verhaal in het begin ook klinkt, Candlish brengt het zo dat het ook echt klopt als een bus.

Je kunt je bijna voorstellen dat dit ook daadwerkelijk gebeurd en dat je ooit in de kennissenkring krijgt te horen dat ze zo opgelicht zijn door een (ex-)partner. Het verhaal zit goed in elkaar en als je denkt dat je alles gehad hebt, dan weet Candlish je in de allerlaatste alinea nog even omver te blazen met een ontknoping waar je nog wel even over na blijft denken en het hele verhaal weer verandert.

Ondanks dat ik in het begin wat sceptisch was, en hier thuis niet erg enthousiast was over het boek, veranderde dat op een bepaald moment en draaide ik als een blad aan een boom om en werd ik echt lyrisch over dit boek. Geweldig als een auteur dit voor elkaar krijgt.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Ons huis
Auteur: Louise Candlish
Uitgever: Volt
Vertaald door: Rene van Veen
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 367
ISBN paperback: 9789021422169
ISBN e-book: 9789021422176
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge