Vero las: Louise Callaghan – De leeuwenvader van Mosul

Van HarperCollins kregen wij de persmail over het boek ‘De leeuwenvader van Mosul’. En ik lees graag boeken die over IS gaan, dus mijn interesse was gewekt. Nadat ik een mailtje terug gestuurd had, kreeg ik het boek vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier wil ik HarperCollins hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van het boek: Tussen 2014 en 2017 werd de Iraakse stad Mosul geregeerd door IS: ‘verraders’ werden vermoord, boeken vernield en vrouwen onderdrukt. De stad veranderde in een hel. Miraculeus genoeg bleef te midden van alle verwoestingen aan de oever van de Tigris een dierenpark overeind.
Mosul Zoo wist het oorlogsgeweld te overleven dankzij de sympathieke Imad. Iedereen noemt hem Abu Laith, ‘de leeuwenvader’, vanwege zijn onvoorwaardelijke liefde en zorg voor de dieren. Als het steeds moeilijker wordt om in de straten van het verscheurde Mosul voedsel te vinden, neemt Abu Laith een besluit: hij kan de dieren onmogelijk aan hun lot overlaten. Samen met enkele heldhaftige buren riskeert hij zijn leven om hen Irak uit te smokkelen…

De cover

Op de cover staat bovenaan een foto van een leeuw. Onder aan de cover staat een foto van een verwoeste stad. Ik denk dat dit Mosul is. Er tussen in staat de titel van het boek met er tussen in de tekst ‘Een strijdbare dierentuindirecteur te midden van een gruwelijke oorlog’. Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel. Door de cover zou ik nieuwsgierig worden waardoor ik de achterflap zou zijn gaan lezen.

De auteur

Louise Callaghan is een van de veelbelovendste journalisten van haar generatie. Ze won de British Press Award voor jonge reporter van het jaar en een British Journalism Award. ‘Forbes’ verkoos haar als een van de dertig grootste jonge mediatalenten van het jaar. Ze is correspondent in het Midden-Oosten voor ‘The Sunday Times’.

Mijn mening

De Leeuwenvader van Mosul vertelt een bijzonder verhaal. Het is het verhaal van een dierenvriend in oorlogstijd en hoever iemand gaat in zijn liefde voor dieren. Het verhaal wordt vanuit verschillende personen verteld en hier had ik soms wel even moeite mee om bij te houden wie wie was. Vooral in het begin van het verhaal. Voorin staat wel een pagina met alle namen en wie wie is, maar op de een of andere manier vind ik dat toch nooit zo prettig om dat erbij te houden. Ik onthoud de namen liever vanuit het verhaal. Zo’n lijst schrikt mij altijd een beetje af. Echter natuurlijk is het wel handig om snel even terug te zoeken wie wie is.

In het begin had ik wat moeite om in het verhaal te komen en moest ik echt moeite doen om door te lezen. Dit kwam naar mijn gevoel door de vele wisselingen van personages en doordat het verhaal nog niet echt op gang was gekomen. Echter toen ik eenmaal aan de personages gewend was en ik in het verhaal zat, kon ik het boek ook niet meer aan de kant leggen.

Het was erg mooi om te zien hoe Abu Laith ondanks de oorlog zich zorgen blijft maken om de dieren en probeert allerlei oplossingen te bedenken zodat hij bij de dieren kan komen en ze kan voeren.

Het mooiste stuk van het boek vond ik persoonlijk de reddingsoperatie van Dokter Amir en zijn team. Ondanks de onverwachte tegenslagen zet dokter Amir en zijn team door en laat hij zich niet uit het veld slaan en ook hier merk je dat de oorlog hun niet tegenhoudt en ze in het belang van de dieren handelen.

Aan de andere kant lees je ook de verschrikkingen die de bezetting door IS met zich meebrengt. En hoe ze hun leven hier op aan moeten passen. En hoe ze ondanks deze bezetting er toch het beste van proberen te maken in hun eigen Mosul.


Ook heeft het boek een fotokatern, wat ik persoonlijk altijd erg mooi vind bij een waargebeurd verhaal. Hierdoor krijg je een nog beter beeld bij het verhaal en hierdoor zie je bijvoorbeeld ook, hoeveel ruimte de dieren maar hebben in hun kooien en hoe Mosul kapot geschoten is door de gevechten.

Dit boek kan ik echt aanraden als je van waargebeurde verhalen houdt. De combinatie van dieren in oorlogsgebied zorgt voor een origineel verhaal wat door Louise Callaghan op een unieke manier opgetekend is. Ze weet humor in haar verhaal te brengen, waardoor ik ondanks het oorlogsverhaal regelmatig heb moeten lachen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: De leeuwenvader van Mosul
Auteur: Louise Callaghan
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s paperback: 336
Aantal pagina’s e-book: 336
ISBN paperback: 9789402704754
ISBN e-book: 9789402759303
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge