Vero las: Loes Leeman – Jarretels voor een seriemoordenaar

Na mailcontact met Just Publishers kwam het boek ‘Jarretels voor een seriemoordenaar’ geschreven door Loes den Hollander ter sprake. Nadat ik aangaf dat dit mij een interessant boek leek, beloofde Just Publishers mij het boek op te sturen als het boek verschenen was. Deze belofte werd natuurlijk ook ingelost en wij vonden het boek na een tijdje op onze deurmat. Hier willen wij Just Publishers wederom voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In dit boek vertelt Loes Leeman, verliefd op de beruchtste moordenaar van de jaren zestig, over haar bizarre relatie. Niet eerder kwam iemand zo dicht bij het misdadige brein van seriemoordenaar Hans van Z.

Als 15-jarige tiener valt Loes Leeman voor de charmes van de Utrechtse ladykiller Hans van Zon. Zich niet bewust van de gruwelijke moorden die hij pleegt bedelt ze om zijn aandacht en een ritje achter op zijn scooter.

In 1967 wordt Van Zon gearresteerd. Tijdens een geruchtmakend proces bekent hij en verklaart: ’te moorden voor de kick’. Een veroordeling tot levenslange gevangenisstraf volgt.

In 1986 krijgt Van Zon gratie. Loes, inmiddels journalist, zoekt haar oude liefde weer op. Ze gruwelt van zijn daden, maar is gefascineerd door zijn meedogenloosheid. Van Zon weet zijn ‘maatje in de mist’ zoals hij Loes noemt, emotioneel te chanteren.

Zijn vrouw Riet wordt Loes’ hartsvriendin. Er ontstaat een benauwende driehoeksverhouding. In 1998 drinkt Hans van Zon zich dood. Zijn laatste eis is dat Loes jarretels draagt op zijn begrafenis. Ze zal dansen op zijn graf.

De cover

Op de cover staat een oude foto van Hans van Zon. Hij komt hier goed verzorgd op over. Door de foto staat heel licht gedrukt geschreven tekst. Ik neem aan, dat, dit de geschreven brieven zijn, die hij vaker aan Loes schreef. Door de stempel ‘True crime’ zou dit boek me zeer zeker opgevallen zijn in de boekhandel en zou ik hem opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Journalist Loes Leeman schreef voor HP/De Tijd en Panorama en was o.a. bedenker van het tv-programma Vermist waarvan ze twintig jaar eindredacteur was.

Mijn mening

Ik vind True Crime boeken meestal wel interessant. Vooral, zoals bij dit boek, hoe krijgen mensen zo’n gekke kronkel in hun hoofd dat ze beginnen te moorden. Ik denk dat Loes Leeman eigenlijk ook op zoek was naar deze rare kronkel, aangezien ze volkomen verrast was, als 15 jarig meisje, toen ze hoorde dat de charmante Hans van Zon, op wie zij zo verliefd was, een moordenaar bleek te zijn.

Loes is redelijk laat nog aan de studie journalistiek begonnen en wilde eigenlijk haar afstudeerstuk schrijven over Hans van Zon, maar er ging enige tijd over heen voor ze in contact kwam met van Zon. Hierdoor had ze al een ander afstudeerproject gemaakt. Maar omdat ze zo geïnteresseerd, of wellicht geobsedeerd is door Van Zon blijft ze toch contact houden met hem.

Naar mijn gevoel laat Leeman haar leven afhangen van hoe Hans van Zon en Riet haar nodig hebben. Als ze bellen dan, heb ik tijdens het lezen van dit boek, het gevoel dat ze springt. En ook qua gevoelens en op seksueel gebied gaat Leeman vaker over haar eigen grenzen. Hierdoor kwam het tijdens het lezen van dit boek, op mij over dat Leeman geobsedeerd was door Van Zon en alles voor hem over had. Ondanks dat ze aan de ene kant gruwelt van zijn daden, blijft ze toch geïnteresseerd in Van Zon.

Of het boek zijn doel bereikt heeft? Echt laten zien hoe de persoon Hans van Zon is… Gedeeltelijk. Het is duidelijk dat Hans van Zon een seksbeluste alcoholist geworden is sinds zijn vrijlating. Maar ik denk dat het boek eerder laat zien hoe een journalist volledig in de ban kan zijn van een persoon. En heel veel toelaat, wat in een andere verhouding beslist niet gebeurd zou zijn. Ik kan me tenminste niet voorstellen dat een journalist de persoon die hij wil interviewen uit bed haalt, omdat hij in bed geplast heeft. Of moet proberen de persoon te ontnuchteren als de hotelkamer ondergekotst en gepiest is. Ik denk dat Loes Leeman veel verder gegaan is in haar relatie met Hans van Zon en Riet. En dit meer een soort liefdesrelatie was en ik vraag me dan ook af hoe objectief je het boek kunt beschouwen. Hans van Zon had er tijdens gesprekken met Leeman een handje aan om niet het achterste van zijn tong te laten zien en vragen te omzeilen.

Ik vond het boek interessant om te lezen, maar dan vooral om te lezen hoe een journalist zo in de ban kan raken van een persoon en niet zozeer, om de persoon achter de seriemoordenaar te leren kennen. Want Hans van Zon leer je in het boek naar mijn gevoel alleen kennen als een seksistische alcoholist die behoorlijk manipulatief is.

Het is wel een interessant boek om te zien hoe mensen onder invloed van anderen kunnen komen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Jarretels voor een seriemoordenaar
Auteur: Loes Leeman
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 288
ISBN paperback: 9789089753397
Prijs paperback: € 20,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge