Vero las: Loes den Hollander – Toen ik dood was

Wij ontvingen een persmail van De Crime Compagnie over het boek ‘Toen ik dood was’. De 25e thriller van de hand van Loes den Hollander. Nadat ik de flaptekst gelezen had, was ik wel benieuwd naar dit boek en hebben we op de mail geantwoord dat we interesse hadden in dit boek. We ontvingen het boek dan ook al vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier willen we De Crime Compagnie dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Maryan Brandhorst is verbijsterd als haar man Floris na tien jaar huwelijk wil scheiden. “Liefde komt, liefde gaat. That’s life’, is zijn simpele verklaring. Maar algauw komt Maryan erachter dat hij haar verlaten heeft voor een andere vrouw.
Ook Thaïs Brederode en haar man Tony gaan uit elkaar. Hoewel Tony beweert dat er geen ander in het spel is, ontdekt Thaïs dat zij eveneens bedrogen is.
Dan verdwijnen beide mannen spoorloos en krijgen Maryan en Thaïs nog een klap te verwerken: het dubbelleven van Floris en Tony gaat verder dan ze gedacht hadden…

De cover

De cover is zwart met aan de linkerkant van de cover een half gezicht van een vrouw. Ik stel me voor dat dit een van de vrouwen is, die een hoofdrol spelen. Naast het gezicht staat de tekst ‘Toen ik dood was’. Het blijft heel lang onduidelijk wat deze titel met het boek te maken heeft, maar op een bepaald moment wordt dit duidelijk en vind ik de titel wel bij het boek passen. Ik vind de cover niet helemaal passen, want het gezicht kan ik niet helemaal bij het verhaal plaatsen. Een andere cover, met bijvoorbeeld een groot huis op de cover had ik passender gevonden. Ik zou dit boek wel opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Loes den Hollander is een echte thrillerkoningin. Ze is al jaren een bestsellerauteur en ‘Toen ik dood was’ is haar vijfentwintigste thriller. Van haar boeken zijn ruim 1 miljoen exemplaren verkocht.

Het verhaal

Na een huwelijk van tien jaar wil Floris op eens scheiden van Maryan Brandhorst. Zijn verklaring is simpel. ‘Liefde komt, liefde gaat, that’s life’. Maar Maryan komt er al snel achter dat het toch wat anders in elkaar zit en dat er een andere vrouw in het spel is.
Ook Thaïs Brederode en haar man Tony gaan scheiden. Ook Tony beweert dat er geen andere in het spel is, maar Thaïs komt erachter dat ze bedrogen is.

Dan blijken beide mannen spoorloos verdwenen en krijgen beide vrouwen een extra klap te verduren. Floris en Tony leidden een dubbelleven. En dit ging veel verder dan de vrouwen gedacht hadden…

Mijn mening

Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met de boeken van Loes den Hollander. Of ik vind de boeken heel goed of ik vind ze niet zo goed. Dus het is altijd spannend als ik de boeken van Loes ga lezen. Aangezien dit het vijfentwintigste boek van haar hand is, verwachtte ik een thriller die me zou wegblazen. Wellicht dat deze hoge verwachtingen van mij niet juist waren, want ik denk achteraf dat een auteur altijd een zo goed mogelijk boek probeert te schrijven.

Het boek heeft drie verhaallijnen. Het wordt verteld vanuit Maryam, Thaïs en Fanny. De vrouwen Maryam en Thaïs krijgen alle twee te horen dat hun mannen willen scheiden en blijken binnen korte tijd dan ook nog verdwenen. Deze verhaallijnen worden in de derde persoon verteld. Dan is er nog de verhaallijn van Fanny. Deze wordt in de ik-vorm verteld. Fanny vond ik een erg verwarrend persoon en dit moest ze natuurlijk ook voorstellen. Echter door de manier waarop het geschreven was, was ik bij Fanny regelmatig de draad kwijt en wist ik niet goed hoe het verhaal nu in elkaar zat. Dit had naar mijn idee beter uitgewerkt kunnen worden.

De verhaallijnen van deze drie vrouwen komen op een bepaald moment samen, echter deze samenkomst is wel heel toevallig en komt daardoor wel erg ongeloofwaardig op mij over. Bij een thrillerauteur die haar vijfentwintigste thriller op haar naam zet, had ik toch wat meer fantasie verwacht. Echter dat dit nodig was om het verhaal te vervolgen is logisch en daarom heb ik dat gevoel hierover op een bepaald moment aan de kant gezet.

Echter ik miste ook de spanning in het verhaal een beetje en merkte dat ik me best wel aan de hoofdpersonages ging storen. De vaart bleef wel goed in het verhaal zitten, doordat Loes er voor gekozen heeft om korte hoofdstukken te gebruiken. Hierdoor was ik wel geneigd om steeds door te blijven lezen en had ik het boek ondanks alles toch snel uit. Maar het thrillerelement waar op ik hoopte bleef een beetje achterwege en de ontknoping was erg voorspelbaar en zag je eigenlijk al van verre aankomen en was dus geen verrassing te noemen.

Jammer met ‘Toen ik dood was’ heeft Loes den Hollander mij niet kunnen verrassen. Haar schrijfstijl is wel aangenaam en vlot te noemen waardoor het verhaal prettig leest, maar de spanning bleef helaas achterwege en dat is toch hetgeen wat je verwacht bij een thriller. Een gemiste kans bij dit vijfentwintigste boek van deze auteur.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Toen ik dood was
Auteur: Loes den Hollander
Uitgever: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s paperback: 300
Aantal pagina’s e-book: 300
ISBN paperback: 9789461094025
ISBN e-book: 9789461094162
Prijs paperback: € 19,95
Prijs e-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge