Vero las: Lisa Jewell – De mensen boven ons

In de catalogus van A.W. Bruna uitgevers zag ik ‘De mensen boven ons’ staan. Aangezien de korte inhoud mij erg aansprak hoefde ik me niet lang te bedenken. Dit boek zou ik graag willen lezen. De uitgever liet me al snel weten dat ik het boek na verschijning zou ontvangen. Hier willen wij A.W. Bruna uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In een groot huis in het Londense Chelsea ligt een baby wakker in haar wiegje. Gevoed en verzorgd wacht ze vrolijk tot iemand haar oppakt.

In de keuken liggen naast een haastig gekrabbeld briefje, drie lichamen. Ze zijn al enkele dagen dood.

Wie heeft er in de tussentijd voor de baby gezorgd? En waar is diegene gebleven?

De cover

Op de cover staat een trap met een ouderwetse vloerbedekking. De trap gaat in een ronding naar boven. Hier staat de titel overheen. Links naast de titel staat de quote van Sophie Hannah: ‘Deze thriller is verslavend, ontroerend en ik kan hem niet genoeg aanbevelen!’. Dit maakt me nieuwsgierig waardoor ik hem zeker opgepakt zou hebben.

De auteur

Lisa Jewell schreef haar eerste roman n.a.v. een weddenschap. Het werd in 1998 uitgegeven door Penguin en was dat jaar hun bestverkopende debuut. Sinds een paar jaar schrijft Jewell enkel nog psychologische thrillers. Niet alleen het publiek, maar ook de pers is hier enthousiast over. Met ‘De mensen boven ons’ kwam ze in Engeland binnen op #1 in de bestsellerlijst en ontving ze lovende recensies.

Mijn mening

Toen ik de achterflap van dit boek las, was ik erg benieuwd. Ik verwachtte een razend spannende thriller te gaan lezen. Maar… helaas… het boek is eerder een mysterieuze familiegeschiedenis die uitgezocht moet worden.

Ik zal meteen met de deur in huis vallen. Het boek is me tegen gevallen. En ik heb me echt door het verhaal moeten worstelen. Wellicht doordat ik er van uit ging dat het een razend spannende thriller zou zijn, dat ik hierdoor teleurgesteld was en het verhaal me hierdoor niet wist te pakken.

Het verhaal wordt verteld vanuit drie verschillende perspectieven. Je hebt het verhaal van Libby, net 25 geworden. Ze heeft bericht gekregen van een notaris dat ze het huis van haar biologische ouders geërfd heeft. Ze is nieuwsgierig en wilt ook graag meer weten over haar familiegeschiedenis dus schakelt ze hier ook een journalist voor in.
Dan is er de verhaallijn van Lucy. Zij is een alleenstaande dakloze moeder met twee kinderen. Ze leeft in Frankrijk en probeert met viool spelen geld bij elkaar te sprokkelen om te overnachten en om de reis naar Engeland te maken waar ze opgegroeid is.
En dan is er nog de verhaallijn van Henry. Deze verhaallijn speelt zich eind jaren 80, begin jaren 90 af.

Ik had tijdens het lezen wel al snel door hoe de verhoudingen lagen, maar was wel regelmatig de draad kwijt welk verhaallijn ik nu aan het lezen was. Hierdoor moest ik regelmatig weer even terugbladeren en als ik dat heb, zit ik sowieso al minder in het verhaal.

Er komen allerlei familiegeheimen boven water, maar ik vond ze niet allemaal even geloofwaardig. Ik vond sommige dingen wat ver gezocht en hierdoor kwam het op mij ook niet erg realistisch over.

Daarnaast vond ik sommige reacties soms wat vreemd en niet passend bij de persoon. Het was heel anders dan dat ze in het begin van het verhaal reageerden. Oké, ik begrijp dat een persoon kan veranderen, maar dit was heel anders dan verwacht.

Naar het einde toe had ik het gevoel dat er erg veel toevalligheden gebeurden, om het geheel passend te krijgen. Hier had Jewell meer uit kunnen halen naar mijn gevoel. Ik vond het boek meer uitkomen op een mysterieuze roman dan dat ik het een thriller vond. Wellicht ben ik een van de weinigen, maar ik had na de goede recensies over ‘Ik volg je’, het vorige boek van Lisa Jewell, hoge verwachtingen van dit boek. Wellicht dat ik hierdoor teleurgesteld ben.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-mensen-boven-ons

Gegevens van dit boek:
Titel: De mensen boven ons
Auteur: Lisa Jewell
Uitgever: A.W. Bruna
Vertaald door: Ineke de Groot
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 364
Verteller luisterboek: Peggy Vrijens
Duur luisterboek: 8:25:19
ISBN paperback: 9789400512313
ISBN e-book: 9789044998719
ISBN luisterboek: 9789046173589
Prijs paperback: € 17,99
Prijs e-book: € 9,49
Prijs luisterboek: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge