Vero las: Liesbeth van Kempen – Verpest

Liesbeth van Kempen is een van de ‘Moordwijven’. En tot nog toe ben ik over alle ‘Moordwijven’ erg te spreken, dus ik was dan ook erg benieuwd naar het nieuwe boek van Liesbeth van Kempen. Ik had nog niet eerder een boek van haar gelezen, maar nadat ik gelezen had waar het boek over ging, wist ik dat zij echt bij de Moordwijven thuis hoort. Dus toen ik de persmail ontving van uitgeverij De Fontein heb ik ook meteen gereageerd en ik ontving dan ook het boek vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier wil ik uitgeverij De Fontein dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wanneer coach Barbara in Frankrijk een workshop verzorgt heeft ze al snel in de gaten dat de zeven deelnemers een gedeeld verleden hebben. De onderlinge sfeer is vijandig en ondanks Barbara’s verwoede pogingen komen ze niet nader tot elkaar. Wanneer gedurende de week steeds meer deelnemers verdwijnen wordt duidelijk dat het verleden de zeven in rap tempo en niet zonder gevaar inhaalt. In een race tegen de klok moet de waarheid achterhaald worden.

Cover

Op de cover zien we een gezicht van een jonge vrouw. Het gezicht is nat. Bovenaan de cover staat de quote ‘Zeven oud-klasgenoten worden geconfronteerd met hun duistere verleden’. Deze quote prikkelt de nieuwsgierigheid en ik vraag me af wat er in het verleden gebeurt is. Deze quote is het gene waardoor ik het boek op gepakt zou hebben in de boekhandel. De cover zelf vind ik niet zo sprekend en vind ik ook niet echt bij het verhaal passen.

Auteur

Liesbeth van Kempen werd met haar debuut Gevaarlijk spel genomineerd voor de Hebban-debuutprijs. Zij is mede-oprichter van Moordwijven, een collectief van thrillerauteurs.

Het verhaal

Barbara en haar man Rob hebben zich in Frankrijk gevestigd, waar Barbara, als coach, samen met haar paard Bart workshops verzorgd. Op een bepaald moment krijgt ze een mysterieuze opdracht voor een workshop die geheel betaald wordt door een persoon die anoniem wilt blijven.
Omdat Rob en Barbara het geld goed kunnen gebruiken besluiten ze deze vage opdracht aan te nemen. De deelnemers van deze workshop blijken een gezamenlijk verleden te hebben. Dit verleden blijkt niet erg positief geweest te zijn. Tijdens hun verblijf verdwijnen er steeds meer deelnemers. In eerste instantie lijken ze vrijwillig te vertrekken, maar er gebeuren steeds vreemdere dingen en zelfs de deelnemers beginnen dit vreemd te vinden. Barbara krijgt steeds meer spijt dat ze deze vreemde opdracht aangenomen heeft. Kan ze achterhalen wat er vroeger gebeurd is?

Mijn mening

Zoals ik hierboven al aangaf heb ik ‘Gevaarlijk spel’ van Liesbeth van Kempen niet gelezen. Ondanks dat de hoofdpersonen in dit boek, ook een rol speelden in ‘Gevaarlijk spel’, hoef je dit boek niet gelezen te hebben voor je ‘Verpest’ gaat lezen. Ik las eigenlijk pas achter in het boek dat deze hoofdpersonen ook een rol speelden in ‘Gevaarlijk spel’. Dus dat geeft misschien al aan dat ik nergens het gevoel had dat ik informatie mistte, want dan ga ik meestal op internet zoeken of ik ergens een tweede deel van het lezen ben.

Het verhaal begint meteen met een spannende proloog. Hierdoor wil je gewoon verder lezen. Want je wilt weten wat er met deze persoon uit de proloog aan de hand is. Dit blijft eigenlijk tot het einde onduidelijk.

Ik zat al vrij snel in het verhaal. Het is op een vrij luchtige manier geschreven, waardoor je heel makkelijk verder leest, maar toch merkte ik tijdens het lezen dat Liesbeth van Kempen het voor elkaar krijgt om je iedere keer weer een andere kant op te sturen. Ze laat ruimte om eigen invulling te geven aan bepaalde gedragingen waardoor je personen verdacht gaat vinden. Wat dan achteraf toch weer anders blijkt te zijn. Dit vind ik altijd erg goed als dat een schrijver lukt.

Liesbeth van Kempen durft een onderwerp aan te snijden wat denk ik altijd actueel is. Pestgedrag en wat dit jaren later nog voor gevolgen kan hebben. Echter wat dit voor gevolgen kan hebben, blijkt eigenlijk pas bij de ontknoping van het boek.

Was de irritante Frank of de onverwachts opduikende Cecile de onbekende opdrachtgever? Ik dacht iedere keer te weten wie de dader was, maar het blijft tot de laatste pagina onduidelijk wie de dader is.

Zelfs tijdens de ontknoping had ik nog mijn vraagtekens bij wie de dader was. Ik had mijn twijfels of ik nu goed zat of dat Liesbeth van Kempen me nog zou verrassen met een twist, zoals ze al meerdere keren zo subliem gedaan had in het boek. Ik denk vol overtuiging te kunnen zeggen dat ook jij deze dader niet zou zien aankomen.

Liesbeth van Kempen is met recht een Moordwijf en ik ga zeker meer van haar lezen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het onderstaande leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Verpest
Auteur: Liesbeth van Kempen
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s E-book: 227
ISBN paperback: 9789026146749
ISBN 9789026146756 E-book:
Prijs paperback: € 18,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

One thought on “Vero las: Liesbeth van Kempen – Verpest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge