Vero las: Kristof Hoste & Els Crommelinck – Een jaar zonder prinses Ella

Ik zag bij Bol.com dat het boek ‘Een jaar zonder prinses Ella’ uitgekomen was. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging, wist ik dat dit weer een boek voor mij was. Dus ik heb niet lang getwijfeld en Witsand uitgevers een mailtje gestuurd met de vraag of ik een recensie-exemplaar mocht ontvangen. Niet lang hierna hadden wij dit boek in de brievenbus. Hier willen we Witsand uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Dit is het moedige verhaal van twee mensen die op een dag verliezen wat hen het allerdierbaarste is: hun dochtertje Ella. In dit boek nemen ze ons mee naar het hart van hun rouwproces. Het is een verhaal vol herkenning voor wie geconfronteerd wordt met pijnlijk verlies.

De cover

De cover is roze, in het midden zie je de gesloten oogjes van een jong kind. Ik denk dat dit Ella is. Op de onderste helft van de cover zie je kleine gele kroontjes. De kroontjes van een prinses. Ik vind de cover erg goed gekozen. En deze was me zeker opgevallen in de boekhandel.

De auteur

Kristof Hoste en Els Crommelinck zijn de ouders van Ella. Hij is schooldirecteur en zij is onderwijzeres op deze zelfde school. Op 18 september 2017 stort hun wereld in als hun dochtertje Ella plotseling sterft. Ze wonen in Merkelbeke. Kristof had nog twee kinderen uit een eerder huwelijk. Ze mogen zich ondertussen opnieuw papa en mama noemen.

Mijn mening

Ik heb vaker boeken gelezen over kinderen die ziek zijn en daardoor overleden zijn. Dus ik was benieuwd wat er met Ella gebeurd was. Toen ik al vrij in het begin las dat Ella plotseling overleden was, was ik wel geschrokken. Hierdoor besef je nog eens extra hoe broos een gezondheid van iemand kan zijn, van een kind in het bijzonder. Het boek wordt vooral verteld door Kristof. Je leest zijn gevecht met zijn emoties, hoe nu verder te gaan, maar ook zijn schuldgevoel ten opzichte van zijn vriendin Els. Want hij heeft nog twee kinderen, waardoor hij nog papa genoemd zal worden, maar doordat Ella gestorven is zal Els geen mama genoemd worden. Ondanks dat wij geen kinderen hebben kan ik me heel goed voorstellen dat dit bovenop dit enorme verlies een gigantisch schuldgevoel op zal leveren.

Dit boek houd je tot aan de laatste pagina gekluisterd en je hoopt gewoon dat er weer positief nieuws voor hun komt, want ze komen zo oprecht over dat je hun het geluk gunt. Dit zal er beslist niet voor zorgen dat het verdriet om Ella minder wordt, maar wellicht kan er dan ook in hun leven de zon een beetje gaan schijnen. En ondanks dat dit boek eigenlijk geen happy end kan hebben met zo’n verlies, merk je toch dat ze weer langzaam positief durven te zijn aan het eind van het boek. En dit zorgt er voor dat je als lezer het boek ook met een positief gevoel uit leest.

Ik denk wel dat dit ook een boek kan zijn voor sommige bedrijfsartsen die hierdoor wellicht beter begrijpen dat het verlies van een kind niet zomaar over is. Want jee wat heb ik me geïrriteerd bij dat stukje in dit boek.

Gegevens van dit boek:
Titel: Een jaar zonder prinses Ella
Auteur: Kristof Hoste & Els Crommelinck
Uitgever: Witsand
Aantal pagina’s hardcover: 160
ISBN hardcover: 9789492934321
Prijs hardcover: € 19,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge