
Ik zag dat bij uitgeverij Podium het boek ‘Nora & co’ zou verschijnen. En aangezien ik een zwak heb voor non-fictie boeken, hoefde ik niet lang te denken, dit was weer een boek wat ik wilde lezen. Na een mailtje naar de uitgever, ontving ik al snel bericht terug dat ik dit boek zou ontvangen als het boek verschenen was. Dit ontving ik dan ook vrij snel na verschijning. Hier wil ik uitgeverij Podium dan ook hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van het boek: In 2016 overlijdt Nora, de oudste dochter van Koos Neuvel. Op de dag na haar achttiende verjaardag. Jaren heeft zij aan een eetstoornis geleden. Haar familie blijft verslagen achter. Dit drama blijkt niet op zichzelf te staan: in een jaar tijd zijn een aantal meisjes met wie zij in de eetstoorniskliniek verbleef eveneens overleden.
Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Als Neuvel met behandelaars spreekt, merkt hij dat zij evengoed in het duister tasten. Aan de hand van de levensverhalen en ziektegeschiedenissen van zeven meisjes reconstrueert Neuvel hoe deze tragedie zich heeft kunnen voltrekken. Hoe kan het dat in de behandeling de ziekte alleen maar verergerd is? Hebben ze elkaar misschien “besmet’?
Koos Neuvel vertelt in Nora & Co niet alleen zijn hartverscheurende persoonlijke verhaal, hij legt ook pijnlijk bloot wat er in een eetstoorniskliniek mis kan gaan.
De cover
Op de cover staat een bord met een enkel erwtje erop en iemand heeft mes en vork in de handen. Dit geeft een typerend beeld zoals een eetstoornis vaak uitgebeeld wordt. En ik denk dat deze cover er voor zorgt dat veel mensen het boek oppakken in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen. Mij zou deze cover in ieder geval prikkelen om het boek op te pakken.
De auteur
Koos Neuvel (1958) is journalist en schrijver. Eerder verscheen van hem ‘Alzheimer. Biografie van een ziekte.’ Samen met Caroline de Pater schreef hij ”t Is hier een gekkenhuis.’
Mijn mening
Het boek begint met het hoofdstuk ‘Wat is er gebeurd?’ Hier vertelt Koos in het kort wat er gebeurd is met Nora om vervolgens terug te gaan naar het begin. Om, zoals hij zelf al zegt, terug naar het allereerste begin, om te kunnen begrijpen wat er gebeurd is.
Vervolgens neemt Koos ons aan de hand van drie grote onderdelen mee naar ‘Beginpunten’, ‘In behandeling’, en ‘Op leven en dood’. Ik merkte dat ik de eerste twee onderdelen persoonlijk best afstandelijk geschreven vond. Hierbij was Koos naar mijn gevoel veelal bezig om te zoeken naar waar het mis gegaan is. Waardoor het komt dat Nora en de andere meisjes zo snel achteruit gingen vanaf het moment dat ze in een kliniek opgenomen waren. Hierdoor valt duidelijk op dat er nog iets schort aan de therapie voor anorexiapatiënten. Ik vind het goed dat dit aan de kaak gesteld wordt. Helaas dat hier eerst een aantal meisjes voor moeten sterven.
Het onderdeel ‘Op leven en dood’ merkte ik dat Koos hier, naar mijn gevoel met veel meer emotie geschreven heeft en dit is aan de ene kant ook logisch, want hier is op een bepaald moment de hoop voorbij en weet Neuvel dat hij afscheid moet nemen van zijn dochter.
Doordat Neuvel niet alleen het verhaal van zijn dochter verteld maar ook iedere keer het verhaal van de andere meisjes belicht, krijg je een goed beeld van anorexia. Hierdoor merk je dat Neuvel echt onderzoek gedaan heeft en weet waar hij over schrijft. De emoties die het boek veroorzaken zijn bij de lezer zeer zeker aanwezig, zeker bij het laatste onderdeel. En dan besef je nog eens extra dat dit voor de nabestaanden van deze jonge meisjes nog eens extra binnen moet komen, want dit boek raakt ons, maar wij staan er, gelukkig niet midden in…
Ik denk dat het wel heel goed is dat Neuvel dit boek uitgebracht heeft, want naar aanleiding hiervan komt een groep experts met een aantal adviezen over verbetering van de anorexiazorg. En deze experts worden ondersteunt door de minister van Volksgezondheid.
Leesfragment
Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.
Gegevens van dit boek:
Titel: Nora & co
Auteur: Koos Neuvel
Uitgever: Podium
Aantal pagina’s paperback: 298
ISBN paperback: 9789057599866
ISBN e-book: 9789057599873
Prijs paperback: € 21,00
Prijs e-book: € 9,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.
Gehoord en gezien worden wat de persoon aangaat en dat naasten er in worden betrokken en dat ze op een lijn staan. Het infectiegevaar op die afdeling van een eetstoorniskliniek wordt ook beschreven in het boek in de greep van een eetstoornis. Er zijn er die knappen ook wel weer snel op heb ik gehoord. Er zou meer toezicht moeten zijn van personeel maar de vraag is er genoeg personeel op die afdeling die dat als ze bij elkaar zitten in de gaten kunnen houden en eventueel kunnen corrigeren en tussen beiden komen. Ze hebben het ook over co morbiditeit bij een eetstoornis wat het nog ingewikkelder maakt . Nu willen ze meer de brede blik inzetten in plaats van de beperkte visie van aankomen en gewicht coaching tegelijkertijd met somatische interventie; Ook wordt er terugvalpreventie aangeboden. Hele jonge mensen in de groei van hun leven, Joe is het mogelijk dat het nog minder is geworden en vooral het hoofdstuk van race naar de bodem en championsleague en jaloezie in de groep van dat ze jaloers zijn op iemand die nog minder gewicht heeft en het kweekt zo een giftige sfeer onderling dat je denkt dat ze beter uit zijn in een logeer huis met een gemengde groep. Ze halen elkaar eerder naar beneden en dat is niet opbouwend en positief. Je moet er goed op bedacht zijn als men bij elkaar zit. Het is niet opbouwend om, er op die manier te zitten dan eerder triest. Je wordt er niet blij van. Ze zeiden zie de mens en de persoon daar achter en niet alleen de ziekte. Er is altijd een gezond deel die dat niet wil met die stoornis, en die wil wel alleen sommige andere delen maken dat moeilijk. Je moet je eerst goed in je vel voelen en dan gaat het lichaam wel mee. De autonomie op een gezonde manier inzetten. Het kan heel eenzaam en geiisoleerd zijn. Hoop dat zij de controle over het leven terug krijgen. Iemand die duurzaam is genezen krijgen ze zo ver niet meer alhoewel sommigen nog wel enigszins gevoelig blijven maar ook daar kan aan gewerkt worden. Je bent goed zoals je bent. . .