Vero las: Klaas Wilting – De roerige jaren van een politiewoordvoerder

Aangezien Klaas Wilting op 26 januari naar ons evenement ‘Koukleum meets auteurs‘ komt, wilden we natuurlijk ook graag zijn boek lezen. Nadat Bryan dit boek al gelezen had, wilde ik dit boek natuurlijk ook graag lezen en dus dit boek ook opgepakt om te gaan lezen. Ik wil Just Publishers dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap: In 1980 wordt Klaas Wilting, sinds 1964 bij het Amsterdamse politiekorps, overgeplaatst naar het Bureau Voorlichting.

De mediagenieke Wilting wordt hét gezicht van de Amsterdamse politie. Eén van zijn eerste grote zaken is de Heineken-ontvoering. In no time is woordvoerder Wilting wereldberoemd in Nederland.

De hoofdstad maakt een zeer roerige periode door waardoor Wilting vrijwel wekelijks op tv is. O.a. als woordvoerder voor de liquidatie van Klaas Bruinsma, de ontsnapping van Stanley Hillis, de liquidatie van Sam Klepper en talloze schietpartijen en afrekeningen. Het woordvoerderschap blijkt niet zonder gevaar. Er volgen bedreigingen uit het criminele milieu.

Klaas Wilting treedt ook op als woordvoerder bij o.a. de grote krakersrellen, de ontmanteling van de terroristische RARA-organisatie, de dood van agent Peter Lugten en kraker Hans Kok en het neerstorten van het El Al vliegtuig op de Bijlmer. Daarnaast zijn er een bizarre handel in mensenhoofden en de successen (en dieptepunten) van Ajax.

In dit boek vertelt Klaas Wilting, zonder een blad voor de mond te nemen, zijn bijzondere verhaal.

De cover

Op de cover staat een foto van Klaas Wilting in zijn jonge jaren, hij staat nonchalant geleund. Hiermee straalt hij zelfverzekerdheid uit. Ik neem aan dat deze foto gemaakt is in de periode dat hij politiewoordvoerder was. De cover maakt me nieuwsgierig naar het verhaal van deze politiewoordvoerder.

De auteur

Klaas Wilting werkte vanaf 1964 bij de Amsterdamse gemeentepolitie, overgegaan in politie Amsterdam-Amstelland. In 2000 nam hij ontslag. Sindsdien geeft hij mediatrainingen en lezingen en is dagvoorzitter.

Mijn mening

Bryan was erg enthousiast over dit boek, dus ik was erg nieuwsgierig en omdat ik zelf ook graag non-fictie lees moest ik dit boek gewoon ook lezen. Het boek begint eigenlijk op het moment dat Wilting zijn eerste dag bij de politie begint. Hierna maakt hij al snel een carrièreswitch naar voorlichting en dit gaat hem vlotjes af.

Het is ook de tijd dat er in Amsterdam een roerige tijd ontstaat. De criminaliteit viert welig en ook de politie ligt regelmatig onder een vergrootglas waardoor Wilting het erg druk krijgt als voorlichter. Denk zelf maar eens terug aan enkele jaren terug. Denk aan de Heineken ontvoering, de krakersrellen, waarbij een dode te betreuren viel en waar de politie op aangekeken werd. Maar ook bijvoorbeeld de Bijlmerramp gebeurde in de tijd dat Wilting woordvoerder was bij de politie. Onder het lezen bekroop me wel regelmatig het gevoel dat Wilting meer tijd bij de politie doorbracht dan bij zijn vrouw en kinderen. En dat deze ook minder belangrijk waren dan de politie. En wellicht (mag ik hopen) heb ik dat verkeerd geïnterpreteerd, want anders zou ik het vooral voor zijn vrouw en kinderen zonde vinden dat ze hun man/vader zo weinig hebben meegemaakt. Want in het boek lees je regelmatig dat hij net thuis was en dan weer kon omdraaien omdat er in Amsterdam weer wat gebeurd was.

Ook lees je over de Klaas Wilting die in tv-spelletjes meedeed en bijvoorbeeld bij een boekpresentatie aanwezig was. Hier kan ik me Klaas Wilting vooral van herinneren. En wat ik ook leuk vond om te lezen is dat het gerucht de wereld in ging dat hij niet meer mocht meedoen aan tv-spelletjes, en dat het toch wat anders in elkaar zat als dat destijds verteld werd en de gewone burger wijs gemaakt werd.

Ik vond het ook erg goed dat Wilting geen blad voor de mond neemt als hij het niet eens is met beslissingen die ooit gemaakt zijn en daar ook gewoon voor uitkomt. Het is geen ja-knikker die overal mee akkoord gaat. Al had ik wel een beetje het gevoel alsof het voorlichtingsteam alleen uit Klaas Wilting bestond, terwijl ik op een ander moment net las dat er wel een heel team bij voorlichting hoort. Maar dat is natuurlijk doordat hij hoofd Voorlichting was. Ik weet één ding zeker. Hij zal een afwisselend beroep gehad hebben, maar ik zou niet met hem willen ruilen.

Gegevens van dit boek:
Titel: De roerige jaren van een politiewoordvoerder
Auteur: Klaas Wilting
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 256
ISBN paperback: 9789089759733
Prijs paperback: € 21,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge