Vero las: Klaartje van Setten – Het geheim van Victoria

We kregen een persmail van uitgeverij Boekerij met de vraag of wij interesse hadden in het boek ‘Het geheim van Victoria’. Na de korte inhoud gelezen te hebben, sprak mij dit aan en heb ik terug gemaild dat dit boek ons zeker interessant leek. Het boek viel dan ook rond de verschijningsdatum op de deurmat. Hier willen we uitgeverij Boekerij hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Josefien runt in de Zwitserse bergen een chalet voor de superrijken. Het prachtige huis is haar nagelaten door gravin Victoria, de tante van haar ex Jean. Samen met haar twee kinderen probeert Josefien een bestaan op te bouwen. Financieel valt dat niet mee, ook omdat ze een extra lening heeft afgesloten voor Jean, die ze moeilijk iets kan weigeren en van wie ze nog steeds houdt. Vol goede moed begint ze aan haar tweede winterseizoen, maar al vanaf de start gaat het mis: een maand voordat de eerste gasten arriveren crasht haar laptop en is ze al haar boekingsgegevens kwijt. Vanaf dan lijkt de ene ramp zich op de andere te stapelen. Om het chalet voor de ondergang te behoeden, neemt ze steeds meer risico’s en zet ze zelfs haar relatie met dierenarts Kurt op het spel.

Dan ontmoet ze Jules, een rijke zakenman en rokkenjager die in Zwitserland op zoek is naar bepaalde jeugdherinneringen. De charmes van deze man zijn onweerstaanbaar. Als ze hem beter leert kennen, komt ze erachter dat hij gravin Victoria heeft gekend. Die blijkt een groot geheim te hebben gehad dat alles kan veranderen. Kan Josefien dit geheim van Victoria bewaren? En wil ze dat eigenlijk wel?

De cover

Op de cover staan drie champagneglazen met een verzegelde envelop. Ik denk dat dit het testament is. De cover maakt mij nieuwsgierig en geeft me, door de champagne een feestelijk gevoel. Toch vind ik de cover niet echt bij het verhaal passen.

De auteur

Klaartje van Setten studeerde Frans in Utrecht en is bedrijfsjournalist. Ze verhuisde in 2006 met haar gezin naar Zwitserland om er een vijfsterrenchalet te runnen. Sinds 2010 woont ze weer in Nederland. Haar romans zijn deel gebaseerd op haar eigen ervaringen.

Het verhaal

Josefien probeert het luxe chalet in de Zwitserse bergen nog steeds aan de superrijken te verhuren. Het chalet is haar nagelaten door gravin Victoria, de tante van haar ex Jean. Victoria vertrouwde dit niet aan Jean toe, dus kreeg Josefien het chalet onder haar hoede. Josefien probeert er samen met haar twee kinderen een gelukkig bestaan op te bouwen. Dit lijkt aardig te lukken, al valt dit financieel niet altijd mee. Vooral ook omdat ze een extra lening afgesloten heeft. Deze lening is voor Jean, omdat ze hem moeilijk iets kan weigeren en nog altijd van hem houdt. Maar Jean trok liever de wijde wereld in en liet Josefien met de kinderen achter in Zwitserland. Josefien begint vol goede moed aan het tweede winterseizoen, maar nog voor het seizoen van start gaat, gaat er al van alles mis. Haar laptop crasht en hierdoor is ze alle boekingen kwijt. Dan loopt alles in het honderd. Ze moet er alles aan doen om het chalet te redden en neemt hier meer risico’s dan ze ooit gedaan heeft.

Dan ziet ze op een dag Jules een juwelier in het dorp in lopen en ze besluit deze knappe man op te zoeken. Jules is op zoek naar bepaalde jeugdherinneringen en hoopt die in de sneeuw te vinden. Josefien vindt hem meer dan aardig en als ze met hem in gesprek komt, blijkt dat hij gravin Victoria gekend moet hebben. Hierdoor blijkt dat Victoria een groot geheim had. Wat is dit geheim en wilt Josefien dit geheim wel bewaren?

Mijn mening

‘Het geheim van Victoria’ is het tweede boek met Josefien in de hoofdrol, echter voor mij was dit de eerste kennismaking met de schrijfstijl van Van Setten en dat zorgt altijd voor een extra nieuwsgierigheid. Want hoe zou de schrijfstijl zijn, bevalt deze mij wel enz. Dat is bij bekende auteurs toch altijd wat minder, doordat de schrijfstijl al bekend is.

Ik merkte in het begin dat ik even in het verhaal moest komen. Het begint een beetje chaotisch. Het is het tweede winterseizoen dat Josefien in Zwitserland het luxe chalet verhuurd, het aantal boekingen valt nog tegen en daarbij heeft ze ook nog een dubbele boeking, waardoor er al snel problemen ontstaan. Het verhaal speelt zich eind 2007/ begin 2008 af, dus het hebben van een mobiele telefoon, was toen nog niet zo ingeburgerd als dat tegenwoordig is. Dus boekingen werden nog op een computer gedaan. Hierdoor dreigt er natuurlijk van alles mis te gaan en Josefien moet alles in het werk stellen om de ‘rich and famous’ tevreden te stellen.

Doordat de rijke lui die het chalet huren verwachten dat ze voor geld alles kunnen kopen, moet Josefien zich soms in onmogelijke bochten wringen en hierbij vroeg ik me regelmatig af of mensen echt zo’n eisen zouden hebben. Echter, omdat op de achterflap staat dat het verhaal deels gebaseerd is op haar eigen ervaringen denk ik dat het soms werkelijk zo gek er aan toe gaat. Vaak is de werkelijkheid nog gekker dan alle verzonnen verhalen. Er is naast de verhaallijn van Josefien ook nog een verhaallijn van Jules en lange tijd blijft onduidelijk wie deze persoon is en wat diegene met het verhaal van doen heeft. Echter dit wordt helemaal aan het einde duidelijk. Ondanks dat lang onduidelijk blijft wie Jules nu is en wat hij met het verhaal te maken heeft, is zijn personage wel interessant genoeg dat de wisseling van verhaallijnen erg leuk bleef.

Ik was op enkele momenten wel even de draad kwijt en moest ik even goed terug lezen, of met verwarring doorlezen, om weer even goed in het verhaal te komen en erachter te komen hoe de rode draad nu door het verhaal liep.

Het einde van het verhaal was toch nog onverwachts ook al kwamen de verhaallijnen hier goed samen. Hier had wat mij betreft best wat vroeger naar toe gewerkt mogen worden. Waardoor je het echte feelgood-gevoel iets langer in het verhaal vastgehouden had. Nu is dat gevoel van alles komt goed echt pas op het allerlaatste moment. Van te voren is het verhaal vooral hilarisch door alle gekke wensen waar Josefien aan moet voldoen en welke gekke plannen ze heeft om het financieel allemaal te redden.

Het einde vond ik het leukste om te lezen, al heb ik ook regelmatig moeten grinniken om de gekke fratsen die Josefien uit moest halen om haar klanten tevreden te houden.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Het-geheim-van-Victoria

Gegevens van dit boek:
Titel: Het geheim van Victoria
Auteur: Klaartje van Setten
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 300
ISBN paperback: 9789022586464
ISBN e-book: 9789402312638
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge