Vero las: Kim Heijdenrijk – Mevrouw Breek

Aangezien wij erg graag non-fictie boeken lezen, zijn we altijd erg nieuwsgierig naar de boeken die bij Just Publishers uitkomen. Toen we zagen dat het boek ‘Mevrouw Breek’ geschreven door Kim Heijdenrijk uit kwam, werd ik meteen enthousiast. Wat moet er in het hoofd van iemand om gaan als diegene zelfs haar eigen man aangeeft. Dus mijn interesse was gewekt. Na een mailtje gestuurd te hebben ontvingen wij het boek meteen na verschijning in de brievenbus. Hier willen we Just Publishers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Mevrouw Breek kruipt onder de huid en laat de lezer in verbijstering achter. Hebben wij hier werkelijk met een koelbloedige seriemoordenares te maken?

De knappe en charmante Rotterdamse waarzegster Johanna Maria Breek (1896-1970) kan met haar gezin met vijf kinderen goed leven van haar kaartleggingen en de oplichterspraktijken van haar man.

Mevrouw Breek ontdekt tijdens de Tweede wereldoorlog echter een nog lucratievere handel: het aangeven van joden. Waar ze velen de toekomst voorspelt, ontneemt ze die aan tientallen anderen. Familie, vrienden en kennissen ontkomen niet aan haar verraad. Ze worden opgepakt en afgevoerd naar concentratiekampen. Zelfs haar eigen man en oudste zoon worden het slachtoffer van haar sinistere activiteiten.

Na de oorlog hertrouwt Johanna Maria met een Nederlandse SS’er. Wanneer ze besluit van hem af te willen wordt plots een aanslag op zijn leven gepleegd. Ze hertrouwt met een Haagse boekhandelaar. Ook hij moet zijn liefde met de dood bekopen.

Na twee jaar diepgravend onderzoek wordt het ongelooflijke, maar waargebeurde levensverhaal van Mevrouw Breek nu voor het eerst verteld.

De cover

Op de cover staat een oude zwart-wit foto. Ik stel me voor dat dit mevrouw Breek is. Aan de onderkant van de cover staat de titel van het boek. Met als ondertitel ‘Het levensverhaal van een levensgevaarlijke vrouw’. Door de ondertitel word ik extra nieuwsgierig en zou ik het boek in de boekhandel ook opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Historisch journalist Kim Heijdenrijk (1979) woont en werkt met haar gezin in Den Haag. Eerder verscheen ‘Op zoek naar George’ waarover NDB Biblion schreef: ‘een magnifiek verhaal voor een debuut. De stijl van het boek doet denken aan Annejet van der Zijl. Heijdenrijk toont zich een veelbelovend schrijfster.’

Mijn mening

Ik was erg nieuwsgierig naar dit boek, aangezien het toch een knap staaltje werk is om research te doen naar een vrouw die al sinds 1970 dood is. Kim Heijdenrijk is het gelukt. En hoe.

In het begin had ik wel het gevoel dat Heijdenrijk het boek ietwat afstandelijk schreef doordat het boek in de derde persoon verteld werd en allerlei dingen op mij overkwamen als zijnde gehoord van… Dus zoals Pietje aan Jantje verteld dat Klaasje enz… Echter op een bepaald moment in het boek draait zich dat en heb je het gevoel alsof Heijdenrijk ook de gesprekken met mevrouw Breek zelf gevoerd heeft, wat qua leeftijd niet kan, maar je wordt echt het verhaal ingetrokken en hebt het gevoel alsof je over de schouder bij mevrouw Breek meekijkt. De gekke dingen die zij allemaal uitgespookt heeft, je hebt het gevoel alsof je er echt bij bent en toeschouwer bent. Dit komt beslist door de goede research die Heijdenrijk gedaan heeft. Ik denk dat ze met dit boek echt een berucht persoon uit de Nederlandse geschiedenis ontdekt heeft. Die als vrouwelijke seriemoordenaar echt een plekje in de geschiedenis moet krijgen.

Wat mij wellicht nog het meest geraakt heeft is de brief van Emiel aan Kim die ze als Addendum toegevoegd heeft aan het boek. Hierdoor wordt nog eens extra duidelijk hoe mensen onder Johanna Maria Breek geleden hebben en wat voor positieve kracht er kan ontstaan door zo’n onderzoek als Heijdenrijk gedaan heeft.

Dit is een boek wat mij betreft ook in de geschiedenis opgenomen mag worden. Want mevrouw Breek kun je echt wel tot de Nederlandse criminele geschiedenis rekenen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Mevrouw Breek
Auteur: Kim Heijdenrijk
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 256
ISBN paperback: 9789089750891
ISBN e-book: 9789089753892
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge