Vero las: Kim Faber & Janni Pedersen – Winterland

Wij ontvingen van HarperCollins een persmail over het boek ‘Winterland’ geschreven door Kim Faber en Janni Pedersen. In de catalogus van HarperCollins hadden wij al gelezen waar het boek over ging dus wij waren al razend nieuwsgierig naar dit boek, dus na de persmail hoefden we niet lang na te denken en hebben we meteen terug gemaild dat we hier graag aandacht aan wilden besteden. Wij ontvingen het boek dan ook vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier willen wij HarperCollins dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Door een professionele misstap wordt inspecteur Martin Juncker uit Kopenhagen naar een klein en saai provinciestadje overgeplaatst. Zijn enige uitdaging: de spanningen rond het plaatselijke asielzoekerscentrum. Als er een bom ontploft in hartje Kopenhagen en Junckers voormalige partner Signe Kristiansen op de zaak wordt gezet, voelt hij zich volledig buitengesloten. Het onderzoek verloopt moeizaam, tot Kristiansen plots een gouden tip krijgt.
Ondertussen belandt er tot Junckers grote verbazing een moordzaak op zijn bureau. Het lijkt een uit de hand gelopen overval, maar als blijkt dat het slachtoffer banden had met neonazi’s, wordt al snel duidelijk dat er een link is met Signes zaak. En de winter in Kopenhagen is pas net begonnen…

De cover

De cover laat een sneeuwlandschap zien met twee dobermanns los rennend. Een dobermann staat op de voorgrond. Ik vind de cover interessant en zou hem opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te lezen. Al vind ik hem niet geheel bij het verhaal passen. Er komen inderdaad wel 2 honden ter sprake maar die zitten in een kennel in de tuin en lopen dus niet los…

De auteurs

Het journalistenkoppel Kim Faber en Janni Pedersen debuteert met een sterke, geëngageerde thriller over terreur, geweld, verdriet en eenzaamheid – en over het accepteren van je eigen levenslot.

Kim Faber (1955) is architect en journalist voor de Deense krant ‘Politiken’. Hij heeft eerder non-fictieboeken geschreven, onder meer over de oorlog in Kosovo en over leven met hiv/aids.

Janni Pedersen (1968) is presentator en misdaadjournalist op de Deense televisie. Ze werd in 2018 bekroond met de prijs voor nieuwslezer van het jaar.

Het verhaal

Door een misstap met de advocaat van een verdachte wordt inspecteur Martin Juncker een sanctie opgelegd waardoor hij een functie omlaag gezet wordt en hij zal overgeplaatst worden. Om dit voor te zijn, kiest hij er voor om zich te laten overplaatsen naar het Seelandse provinciestadje Sandsted. Dit is de plek waar hij opgegroeid is en waar zijn vader alleen woont en aan het dementeren is. Omdat hij een oplossing moet zoeken voor zijn vader is dit tijdelijk de beste oplossing. Het is een nieuw op te zetten politiebureau, omdat er nogal wat problemen zijn met een asielzoekerscentrum wat er ook gevestigd is.
Dan vindt er in Kopenhagen een aanslag plaats en zijn voormalige partner Signe Kristiansen wordt op de zaak gezet. Juncker voelt zich hierdoor helemaal stom om wat hij gedaan heeft. Maar dan krijgt hij zelf te maken met een dubbele moord. Het lijkt in eerste instantie een uit de hand gelopen overval, maar dan blijkt dat het slachtoffer nauwe banden had met neonazi’s. En dan blijkt hij opeens toch midden in de zaak van Signe mee te doen. Maar vinden ze de daders van de terreurdaad?

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit boek. Toen ik het boek in de catalogus had zien staan bij HarperCollins was ik al enthousiast, dus ik was blij toen ik aan dit boek kon beginnen.

De proloog belooft veel goeds, en eindigt op het moment dat een schedel ingeslagen wordt. Ik kan er niks aan doen, maar een boek mag best bloederig zijn, dus het einde van de proloog zorgt ervoor dat ik snel doorlees.
En dan… dan ben ik even een tijdje teleurgesteld. Op de een of andere manier weet het boek me dan niet te pakken. In het begin moet ik echt moeite doen om mijn hoofd bij het verhaal te houden. Ik was redelijk snel afgeleid en snel geneigd andere dingen te gaan doen. Dat ben ik niet gewend en had ik na deze proloog absoluut niet verwacht. Het verhaal kabbelt een beetje voort na de aanslag en ze weten niet goed waar ze de daders moeten zoeken. Dit is natuurlijk een normale gang van zaken bij een politieonderzoek dat ze niet meteen op het spoor van de dader zitten.

Echter op een bepaald moment weet het verhaal me te pakken en vanaf dat moment kan ik het boek ook niet meer aan de kant leggen. Dus dit is een boek wat voor mijn gevoel in het begin even op gang moet komen, maar als het eenmaal op gang is dan dendert het ook zo door dat je niet meer kunt stoppen totdat je de laatste letter gelezen hebt.

Het boek is opgedeeld in dagen. En deze dagen zijn weer opgedeeld in hoofdstukken. De hoofdstukken zijn best lang, echter dit stoort niet op het moment dat het verhaal op gang is en dan vlieg je ook door deze wat langere hoofdstukken heen.

De personages zijn goed uitgewerkt en vooral van de hoofdpersonages Juncker en Signe krijg je een goed beeld. Je leest hier ook over hun privésituatie en dat vind ik altijd interessant als dit bij een boek erbij verteld wordt, want hierdoor worden de personages echter en beginnen ze echt te leven voor me.

Ondanks dat het verhaal even op gang moest komen, hoop ik dat we meer mogen gaan lezen van Faber en Pedersen en wat mij betreft mag dit met de hoofdpersonages Juncker en Signe zijn. Ik kijk er in ieder geval erg naar uit.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Winterland
Auteur: Kim Faber & Janni Pedersen
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s paperback: 416
Aantal pagina’s e-book: 410
Duur luisterboek: 14:36:58
ISBN paperback: 9789402704891
ISBN e-book: 9789402759433
ISBN luisterboek: 9789402759617
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 13,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

2 thoughts on “Vero las: Kim Faber & Janni Pedersen – Winterland

  1. Nadat Vero dit boek heeft gelezen en hier heeft gepost, was ik ook heel nieuwsgierig naar dit boek.
    Het verhaal moet even op gang komen, maar als je eenmaal erin zit vind ik het moeilijk weg te leggen.
    Ik hoop ook dat dit het begin is van een mooie samenwerking en een spannende reeks boeken.

    1. Wat leuk om te lezen Bianca, dat je dezelfde ervaring als mij hebt na het lezen van dit boek. Ik blijf ook steeds kijken of er een nieuw boek verschijnt van hun.laten we samen hopen dat er snel een nieuw boek uitkomt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge