Vero las: Karen Swan – De Ierse erfenis

Nadat ik eerder ‘De Spaanse belofte‘ van Karen Swan met veel plezier gelezen had, hoefde ik niet lang te twijfelen toen wij zagen dat er een nieuw boek van Karen Swan zou verschijnen. We hebben de uitgever een mailtje gestuurd en we kregen al snel een bevestigend antwoord terug. Het boek werd dan ook niet lang na verschijning door de postbezorger bij ons afgegeven. Hier willen we Xander Uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De zussen Ottie, Pip en Willow komen na de dood van hun vader samen in het familiekasteel. Daar horen ze tot ieders verrassing en ontsteltenis dat Willow, de jongste dochter, het kasteel erft. Waarom zij? Willow vertrok drie jaar eerder naar Dublin en is vervreemd geraakt van haar ouders en zussen. Als ze vervolgens aankondigt het kasteel te verkopen, lijkt dit dan ook een poging tot wraak. Haar beslissing drijft Ottie en Pip – die hun eigen plannen in duigen zien vallen – tot het uiterste: Pip riskeert alles om haar eigen toekomst veilig te stellen en Ottie neemt een beslissing die levens zou kunnen ruïneren. De zussen moeten hun verleden onder ogen zien als ze elkaar niet voorgoed willen verliezen…

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw met op de achtergrond de zee en de bergen van Ierland. De jonge vrouw lijkt over het water uit te kijken. Ik vraag me af wat ze in de verte ziet. Ik zou het boek zeker opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Karen Swan begon als modejournalist maar gaf haar baan op om een langgekoesterde schrijfambitie waar te maken. Inmiddels zijn haar boeken bestsellers in onder andere Engeland, Duitsland, Italië en Noorwegen. In Nederland verschenen eerder ‘Een Noorse winternacht’ en ‘De Spaanse belofte’.

Het verhaal

De vader van Ottie, Pip en Willow is pas overleden en ze komen samen in het familiekasteel waar hun ouders nog steeds woonden. Willow, de jongste dochter, is drie jaar geleden vertrokken naar Dublin en hierdoor vervreemd van haar ouders en zussen. Als dan ook nog blijkt dat Willow het kasteel erft snappen Pip en Ottie er niks meer van. Als Willow dan ook nog aangeeft dat ze het kasteel wil verkopen, lijkt dit op wraak. Ottie en Pip zien hun eigen plannen in duigen vallen en dit drijft hun tot het uiterste om hun eigen toekomst veilig te stellen. De zussen zullen hun verleden onder ogen moeten zien om elkaar niet vergoed te verliezen…

Mijn mening

De zussen komen voor het eerst sinds lange tijd weer samen nadat hun vader sterft. Al vrij snel wordt het testament voorgelezen, waarbij niet Ottie het kasteel erft, maar Willow, de jongste dochter. Hier maak je ook kennis met de belangrijkste personages. Echter, lees je ook meteen dat er familiegeheimen zijn, het blijft nog onduidelijk welke. Door deze geheimen denken de zussen regelmatig terug aan het verleden, en dit zorgt er voor dat het verhaal erg traag leest en ik mezelf regelmatig afvraag wat ik nu precies aan het lezen ben. Ik heb hierdoor echt moeite om in het verhaal te komen.

Swan heeft een beeldende schrijfstijl, waardoor je je tijdens het lezen de ruige kust met zijn rotsen en kliffen, tijdens de onstuimige winterperiode net voor kerstmis, heel goed kunt voorstellen. Ik kreeg het, als echte Koukleum, al koud toen ik over de duurloop in de regen en storm las. Dat werd nog wat dieper onder de deken kruipen tijdens het lezen.

Door dat de zussen meer met zichzelf bezig zijn dan met hun onderlinge band, leer je de zussen ook niet echt kennen. Het blijft allemaal wat oppervlakkig, hierdoor vond ik het boek wat afstandelijk en kreeg ik bij geen van de personages een goed gevoel. Ik vond ze eigenlijk allemaal redelijk onprettige personages. Als het boek bijna uit is, leer je de zussen eindelijk wat beter kennen, maar dit is voor mijn gevoel te laat.

De mannelijke personages in het boek blijven helemaal oppervlakkig en je merkt dat zij eigenlijk geen belangrijke rol spelen in het boek. Het verhaal draait echt om de zussen. Het verhaal eindigt dan ook voor alle zussen positief en hierdoor komt het voor mij iets te perfect en hierdoor wat ongeloofwaardig over en het boek kon echt niet tippen aan ‘De Spaanse belofte’ wat ik eerder van ‘Karen Swan las.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

De-ierse-erfenis

Gegevens van dit boek:
Titel: De Ierse erfenis
Auteur: Karen Swan
Uitgever: Xander uitgevers
Vertaald door: Ireen Niessen
Aantal pagina’s paperback: 480
Aantal pagina’s e-book: 385
ISBN paperback: 9789401613477
ISBN e-book: 9789401640008
Prijs paperback: € 18,50
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge