Vero las: Karen Northshield – Weggeblazen door de bom + Winactie

We zagen dat er een boek zou verschijnen van een van de overlevenden van de aanslagen in Brussel en deze non-fictie boeken hebben eigenlijk altijd onze interesse, zo was het ook met dit boek. Dus we hoefden niet lang te twijfelen en na een leuke mailwisseling met de uitgever, ontvingen wij het boek in de brievenbus. Hier willen wij Kennes uitgeverij hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek te lezen is: Op de ochtend van 22 maart 2016 blazen twee zelfmoordjihadisten zichzelf kort voor acht uur op in de vertrekhal van de luchthaven van Brussel.
Een uur later brengt een derde terrorist een bom tot ontploffing in het metrostation Maalbeek. Bij de twee aanslagen komen 32 mensen om het leven en raken honderden mensen gewond. Een van de gewonden is Karen Northshield, een Belgisch-Amerikaanse vrouw van dertig die op weg is naar de Verenigde Staten.

Ze wordt letterlijk weggeblazen door de bom die amper een paar meter bij haar vandaan ontploft. In extremis wordt ze overgebracht naar een ziekenhuis, waar ze de ene operatie na de andere ondergaat. Hoewel geen enkele arts haar in staat acht om die klap te overleven, slaagt de ex-topsportster erin om met een ongeziene levensdrang de vele beproevingen één voor één te overwinnen.

Een paar jaar na de tragische gebeurtenissen die de hele wereld op zijn kop zetten, blikt Karen in dit boek terug op het bovenmenselijke gevecht dat ze ruim drie jaar lang heeft geleverd om de lichamelijke en geestelijke pijn te boven te komen en zichzelf stukje bij beetje weer op te bouwen. Aan de hand van het beeld van een versnipperend lichaam dat zichzelf weer bijeen probeert te rapen, brengt ze haar verhaal in de vorm van een verknipt alfabet, van A voor Aanslag tot Z voor Zaventem. Een ingetogen en – hoe kan het ook anders – fragmentarische manier om een ondraaglijke realiteit te verwoorden. een getuigenis van veerkracht zoals je die maar zelden tegenkomt.

De cover

Op de cover staat Karen met een zorgelijke blik. Koptelefoon om de nek. Boven de foto is een gedeelte wit. Hierin staat in rode letters de titel van het boek. Deze staat voor mijn gevoel wel erg op de rand van het boek en zou ik zelf mooier gevonden hebben als de titel iets verder van de rand gehouden was. De titel en de quote zouden er wel voor gezorgd hebben dat ik het boek opgepakt zou hebben in de boekhandel.

De auteur

Karen Northshield was topsportster en heeft haar eigen club Aspria waar ze groepslessen gaf. Ze was op 22 maart 2016 aanwezig op vliegveld Zaventem en was een van de zwaargewonde slachtoffers van de terroristische aanslagen. Ze heeft een boek geschreven over revalidatie- en verwerkingsproces.

Mijn mening

Ik ben een echte non-fictie liefhebber en dan vooral boeken die je weten te raken. Nadat ik de korte inhoud gelezen had, had ik een vermoeden dat dit wel eens zo’n boek zou kunnen zijn. En ik kan je nu al zeggen, dat was het zeker.

‘Weggeblazen door de bom’ geeft je een inkijkje in het leven van Karen Northshield in de meest heftigste periode van haar leven. De hoofdstukken worden in alfabetische volgorde verteld. Hierdoor krijg je een verhaal wat niet chronologisch verloopt, echter dat vond ik geen probleem. Doordat ieder hoofdstuk een ander onderwerp betreft, leest het hierdoor erg prettig. Je leest tussen de regels door dat Karen niet alleen een lichamelijke strijd heeft moet leveren maar ook een psychische. Want een vrouw waarbij haar hele leven om sporten draait moet opeens in een ziekenhuisbed blijven liggen, omdat ze niks anders meer kan. Haar artsen zeiden zelfs dat ze de verwondingen van deze aanslag eigenlijk niet had kunnen overleven. Maar haar wil om te leven is te sterk en hierdoor vecht ze dus ook zo heftig om te overleven.

Het is een boek waar Karen je niet alleen meeneemt in haar herstel, maar ook in haar gedachten. Hoe ze na de aanslag weer op zoek moet naar haar nieuwe identiteit. Wat ze allemaal opnieuw moet leren om weer een redelijk normaal leven te kunnen hebben. Maar vooral vind ik het een boek wat duidelijk laat zien dat jihadisten wel aanslagen kunnen plegen, maar dat ze de mensen toch niet klein krijgen. Er blijven altijd mensen als Karen bestaan, die door blijven vechten, ook al zijn ze medisch gezien eigenlijk opgegeven.

Het is een boek waar je versteld staat over de kracht van iemand. Ik heb ontzettend veel respect gekregen voor Karen en haar gevecht naar herstel. Dit boek zou verplichte kost moeten worden voor jeugd die dreigen af te glijden in het jihadisme, zodat ze zien dat iemand die slachtoffer wordt van een aanslag keihard terug vecht.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

weggeblazen-door-de-bom

Gegevens van dit boek:
Titel: Weggeblazen door de bom
Auteur: Karen Northshield
Uitgever: Kennes uitgeverij
Aantal pagina’s paperback: 153
ISBN paperback: 9789464006414
Prijs paperback: € 18,90

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Weggeblazen door de bom’ verloten. Hier willen wij Kennes uitgeverij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 14 juni 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

2 thoughts on “Vero las: Karen Northshield – Weggeblazen door de bom + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge