Vero las: Karen Cleveland – Dicht bij jou

Wij zagen in de aanbiedingsfolder van A.W. Bruna dat Karen Cleveland een nieuw boek uit zou brengen. Omdat haar vorige boek mij goed bevallen was, hoefde ik niet lang te twijfelen en wist ik dat ik dit boek erg graag zou willen lezen. Kort na verschijning ontvingen we het boek dan ook in de bus. Hier willen we A.W. Bruna uitgevers dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wat als degene van wie je het meeste houdt degene blijkt die je het meest moet vrezen? De razendspannende nieuwe thriller van voormalig CIA-analist Karen Cleveland.

Een rare sensatie maakt zich van me meester: een gevoel dat ik de persoon die voor me staat niet ken, ook al betekent hij meer voor me dan wie ook.

Je gaat de slaapkamer van je zoon binnen. Het is een rotzooi, zoals altijd. Je ruimt wat vieze borden op, pakt wat kleren van de grond en doet de kast open om ze terug te hangen.

En dan zie je het. Iets dat je zo schokt dat het bijna niet echt bij je binnenkomt. Je realiseert je iets verschrikkelijks.

Je eigen zoon is gevaarlijk.

De cover

Op de cover zien we een wat vaag gezicht van een jonge man, met achter zich een vrouw. Ik stel me voor dat dit Steph met haar zoon Zachary is. De cover is in geeltinten. De cover houdt mijn aandacht vast. Ik zou het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Karen Cleveland heeft acht jaar als analist voor de CIA gewerkt, waarvan de laatste zes jaar bij terrorismebestrijding. Ze heeft haar master (International Peace Studies) gehaald aan Trinity College in Dublin en aan Harvard University (Public Policy). Ze woont in Noord-Virginia met haar man en twee zonen.

Het verhaal

FBI-agente Stephanie Maddox loopt de kamer van haar zoon binnen. Zoals gewoonlijk is het een rotzooi en ze begint wat op te ruimen. Ze vist de vieze borden tussen de rommel uit en pakt wat kleren van de grond. Als ze deze weer in de kast wilt leggen, doet ze een gruwelijke ontdekking. Haar zoon is gevaarlijk.

Dan komt ook een collega op de proppen met een verdenking tegen haar zoon. Hij zou geradicaliseerd zijn. En dan is het plaatje compleet. Moet ze denken als moeder of als FBI-agent? Haar zoon doet zoiets niet….

Mijn mening

Ik heb eerder al erg genoten van ‘Wat je niet weet‘ van deze zelfde auteur. Dus ik was zeker benieuwd of ze dit met haar nieuwe boek kon overtreffen. Ook dit boek speelt de spionage tussen Rusland en Amerika weer een grote rol, maar wel op zo’n manier dat het spannend blijft en het geen politiek verhaal wordt. De hoofdpersonage Stephanie Maddox wordt geloofwaardig neergezet. Doordat ze naast FBI-agent ook moeder is, zie je dat ze ontzettend twijfelt wat ze moet doen. Moet ze als FBI-agent denken of als moeder. Je merkt tijdens het lezen dat ze hierin ontzettend twijfelt. Ze wilt haar zoon blijven geloven, maar de bewijzen wijzen steeds meer in de richting van haar zoon. Zijn deze bewijzen geplant?

Je leest duidelijk het gevecht wat Maddox doormaakt. De vertwijfeling is goed te voelen tijdens het lezen. Je begint je als lezer af te vragen of zij nu paranoïde is of dat er werkelijk een complot is tegen haar zoon. Ik ben lange tijd aan het twijfelen geweest hoe het nu in elkaar zat en werd toch nog verrast door de ontknoping en bleef dan ook verbijsterd achter toen ik het boek dichtklapte. Dit vind ik erg goed als een auteur dit voor elkaar krijgt.

Als je op zoek bent naar een boek wat met vaart geschreven is en waar enkele plottwist in zitten die je niet verwacht en waar het verhaal dan net weer een andere richting op gaat en dan toch weer totaal anders eindigt dan verwacht… Dan zit je met ‘Dicht bij jou’ goed.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Dicht-bij-jou

Gegevens van dit boek:
Titel: Dicht bij jou
Auteur: Karen Cleveland
Uitgever: A.W. Bruna
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 384
ISBN paperback: 9789400511590
ISBN e-book: 9789044978339
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge