Vero las: Judith Visser – Zondagsleven + Winactie

Nadat ik eerder ‘Zondagskind’ geschreven door Judith Visser gelezen had, wist ik dat ik dit nieuwe boek van haar hand ook weer zou willen lezen. Vooral omdat dit een vervolg op ‘Zondagskind’ is. Nadat wij de persmail van dit boek ontvingen hoefden we dus ook niet lang na te denken om te antwoorden. Niet lang na verschijning ontvingen wij het boek in de brievenbus. Hier willen wij HarperCollins Holland hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Rinkelende telefoons, felle lampen, rumoerige collega’s én haar hond mag niet mee. Voor Jasmijn Vink, die autisme heeft, is het dagelijkse kantoorleven een ware beproeving. In ‘Zondagsleven’ zoekt Jasmijn uit hoe ze, ondanks alle chaos, een veilige en overzichtelijke wereld voor zichzelf kan creëren. Hoe ze haar hoofd boven water kan houden, niet alleen op kantoor, maar ook op het turbulente pad van de liefde. Liefde voor haarzelf, voor haar hond Romy, voor de mensen om haar heen – en in het bijzonder voor die ene man die zo zijn best doet haar te begrijpen…

De cover

Op de cover staat een stuk van een vlinder. En de achtergrond is zacht geel. De cover past goed bij haar vorige boek ‘Zondagskind’. Hier was de cover ook heel zacht geel en alleen toen stonden er vogels in kooitjes op. Ondertussen heeft Jasmijn zich uit haar kooitje bevrijd en is ze onderweg om een vlinder te worden en vrij te vliegen. Dit vind ik erg goed gekozen en ik vind de cover dan ook perfect bij het boek passen.

De auteur

Judith Visser (1978) kwam er op volwassen leeftijd achter dat ze autisme heeft. Dat verklaarde waarom ze haar lunchpauzes slapend doorbracht, ze gesprekken van tevoren moest oefenen en ze zelfs haar geliefde niet langer dan een paar uur kan zien. Ze beschrijft de belevingswereld van iemand met autisme op invoelbare en aangrijpende wijze. Van haar roman ‘Zondagskind’ werden meer dan 30.000 exemplaren verkocht.

Het verhaal

Jasmijn Vink probeert zich staande te houden in het drukke leven van kantoor. De rinkelende telefoons, felle lampen en het lawaai van collega’s zorgen er voor dat ze tijdens haar lunch al uitgeput is. Haar hond Romy mag dan ook nog niet eens mee naar kantoor. Jasmijn heeft autisme en hierdoor kan ze niet overweg met de drukte op kantoor. In dit boek zoekt Jasmijn Vink uit hoe ze, ondanks al deze hindernissen een overzichtelijke wereld voor zichzelf kan creëren en hoe ze haar hoofd boven water houdt. Ze moet een weg vinden om hier mee om te gaan, niet alleen op kantoor maar ook op het pad van de liefde moet ze een weg hierin vinden. Liefde voor haarzelf, haar hond Romy, maar vooral voor die ene man… Die continue zijn best voor haar blijft doen om haar en haar wereld te begrijpen…

Animatie Zondagsleven

Mijn mening

Nadat ik eerder Zondagskind met veel plezier gelezen had, was ik natuurlijk meteen enthousiast toen ik zag dat er een vervolg zou komen op Zondagskind, namelijk Zondagsleven. In Zondagsleven heeft Judith Visser naast haar eigen ervaringen met autisme ook een deel fictie verweven in het verhaal. Terwijl Zondagskind autobiografisch was, is dat bij Zondagskind minder het geval. Toch heeft Judith Visser ook hier weer dingen uit haar eigen leven toegevoegd.

In het begin had ik een beetje moeite om in het verhaal te komen. Je merkte dat de hoofdpersoon Jasmijn niet lekker in haar vel zat en niet gelukkig was in de situatie waarin ze zat. Dit heeft Judith zo goed over weten te brengen dat ik tijdens het lezen ook dit gevoel had en hierdoor een beetje een onbestemd gevoel had tijdens het lezen van het begin van het boek.

Echter dit ging iets verderop in het verhaal ook weer over. Wellicht ook doordat ik beter in het verhaal zat. Gaandeweg het verhaal merk je dat Jasmijn anders om leert gaan met haar autisme. Het zal altijd iets zijn waar zij zelf en haar omgeving rekening mee moet houden, maar je kunt er wel een weg in vinden, dat je toch nog op jouw manier een prettig leven kunt hebben. En ik denk dat dit met iedere aandoening is. Zodra je zelf er mee leert omgaan, wordt het ook voor de directe omgeving makkelijker om er mee om te gaan, en dat laat dit boek ook duidelijk zien. Zodra Jasmijn elke dag als op zondag kan leven, en hierdoor ook minder prikkels binnen krijgt, kan ze andere dingen ook weer aan. En ondanks deze prikkels gaat ze toch iedere keer opnieuw uitdagingen aan.

Je merkt tijdens het lezen wel, dat Judith Visser gewend is om boeken te schrijven. Ze zorgt er voor dat er ook spanning in het boek aanwezig is. Ik had momenten erbij dat ik op het puntje van mijn stoel zat. Het moment dat Jasmijn bijvoorbeeld de Schluchtensteig aan het lopen is, kon ik echt alleen maar in één ruk doorlezen. En zo zijn er meer momenten in het boek. Hierdoor weet Visser je echt aan het boek gekluisterd te houden.

Ondanks dat ik in het begin wat moeite had om in het verhaal te komen, las ik het boek daarna in één ruk uit. En dit boek geeft je na Zondagskind een nog duidelijker inkijkje in de wereld en het hoofd van iemand met Autisme.

Gegevens van dit boek:
Titel: Zondagsleven
Auteur: Judith Visser
Uitgever: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s paperback: 464
Aantal pagina’s e-book: 509
Verteller luisterboek: Karin Douma
Duur luisterboek: 15:32:00
ISBN paperback: 9789402706413
ISBN e-book: 9789402760309
ISBN luisterboek: 9789402760538
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 13,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bazarow.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Zondagsleven’, geschreven door Judith Visser, verloten. Hier willen wij HarperCollins Holland natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

 • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Zondagsleven’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

 • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
 • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
 • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
 • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 27 januari 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

8 thoughts on “Vero las: Judith Visser – Zondagsleven + Winactie

 1. Geweldig dit boek staat op mijn lijstje. Ook interessant ivm mijn werk.
  Ik doe heel graag mee
  Maartje
  Maartje.1234 op insta en ik heb me ingeschreven op je emaillijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge