Vero las: Joyce de Ruiter – Niet horen Niet zien Niet zwijgen

Nadat we bij GrowingStories het boek ‘Souvenirs: Beter na Bataclan‘ gerecenseerd hadden waren we erg benieuwd naar de boeken die deze uitgeverij nog meer uitbrengt en één van de boeken was het boek ‘Niet horen Niet zien Niet zwijgen’ geschreven door Joyce de Ruiter. Nadat we de korte inhoud gelezen hadden, wisten we dat dit weer een echt boek voor ons zou zijn en na een mailtje naar de uitgever viel het boek niet viel later in de brievenbus. Hier willen we GrowingStories hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Als Joyce zeventien is, zegt een arts tegen haar dat ze niet van waarde zal zijn voor de maatschappij. Hij suggereert dat ze maar een taal moet gaan leren. ‘Dan kun je misschien een keer een boek vertalen.’ Meer zit er voor haar niet in, is zijn boodschap.

Joyce weet op dat moment net dat ze lijdt aan het zeer zeldzame Ushersyndroom, dat ervoor zorgt dat ze steeds slechter gaat horen en zien en rond haar veertigste doof en blind zal zijn. De diagnose maakt dat ze haast heeft: ze wil alles zien, alles doen, alles leren, alles meemaken voordat haar wereld definitief donker en stil wordt. Ze is in voortdurend gevecht met haar ziekte, wanhopig op zoek naar een manier om er blij mee te zijn – tot ze inziet dat dat een strijd is die ze nooit kan winnen. Dan begint ze ervan overtuigd te raken dat ze de wereld iets te vertellen heeft. Dat ze straks niet meer kan horen of zien, hoeft niet te betekenen dat ze ook zal zwijgen.

De cover

Op de cover zie je een close-up van een deel van een gezicht. Dit is ingezoomd op het oog. Boven het oog staat de titel. Ik vind de titel erg pakkend. En deze zorgde er ook voor dat ik wilde weten waar het boek over ging. Een zeer geslaagde cover dus.

De auteur

Joyce de Ruiter is getrouwd, moeder van twee kinderen, ondernemer en veel gevraagd spreker. Ze kan de invallende duisternis en de stilte niet tegenhouden, maar haar verhaal wel gebruiken om anderen te inspireren en beter te leren omgaan met veranderingen. En nee, ze heeft nooit een boek vertaald. Ze heeft wel een boek geschreven. En wàt voor een.

Mijn mening

Ik had persoonlijk nog nooit van het Ushersyndroom gehoord en was hier erg benieuwd naar. Toen ik de titel van het boek zag, werd ik al nieuwsgierig waar de titel op zou slaan, maar nadat ik de korte inhoud gelezen had, was ik helemaal nieuwsgierig, want hoe is het om niet alleen doof of blind te worden maar doof én blind. Dit is altijd een van de dingen geweest, waarbij ik gezegd heb dat lijkt me het meest verschrikkelijke wat er is, als je zowel doof als blind wordt. Naar mijn gevoel leef je dan echt in jezelf, maar ik heb dankzij dit boek van Joyce de Ruiter een heel ander beeld gekregen hierover. Ja, ze heeft levenshaast en een bucketlist die ze nog graag wilt doen zolang ze nog kan zien en horen. Joyce blijft ondanks deze heftige diagnose toch ontzettend positief en volop in het leven staan. En hier sta ik als buitenstaander echt versteld van. Ik heb mij onder het lezen regelmatig afgevraagd of ik zo positief zou blijven als mij dit zou overkomen.

Joyce laat je echt deelgenoot zijn van de momenten dat ze belangrijke beslissingen moet nemen. Dat ze toch een taststok gaat gebruiken en het moment dat ze beseft dat ze niet gelukkig hoeft te zijn met het Ushersyndroom. Dat is denk ik voor veel mensen ook wel een eyeopener. Je kunt gelukkig zijn, ondanks een ziekte, maar die ziekte zorgt er niet voor dat je gelukkig bent. En dat heeft Joyce naar mijn gevoel heel mooi onder woorden weten te brengen. Je mag rustig verdrietige momenten hebben, maar ondanks dat toch heel gelukkig in het leven zijn. En dat heeft Joyce duidelijk laten zien in dit boek. En mijn bewering dat het mij het verschrikkelijkste lijkt om doof en blind te zijn… Joyce heeft in haar boek duidelijk laten zien dat je ook een visie hebt en kunt leren als je doof en blind wordt. Dus ik denk dat er dan ook oplossingen zijn. Joyce is nu een veel gevraagde spreker en dat is iets, wat ze ook nog kan als ze doof en blind is, al zal de interactie met het publiek dan natuurlijk anders worden, maar ik vermoed dat Joyce tegen die tijd daar ook oplossingen voor gevonden heeft, waardoor ze dit nog steeds kan blijven doen en zo ook het plezier in het leven behoudt.

Dit inspirerende boek laat duidelijk zien dat er, hoe ernstig de situatie is, er meestal toch wel een oplossing is en dat er anders ook wel mee om te gaan is. En ik denk dat dit voor veel mensen een wijze les zou zijn. Ben blij met wat je hebt en wees daar gelukkig mee.

Gegevens van dit boek:
Titel: Niet horen niet zien niet zwijgen
Auteur: Joyce de Ruiter
Uitgever: GrowingStories
Aantal pagina’s paperback: 224
ISBN paperback: 9789493089136
Prijs paperback: € 19,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge