
Ik zag dat het boek ‘Emma wil leven’ geschreven door Josha Zwaan verschenen was. En waargebeurde verhalen spreken mij altijd erg aan. Ik had nog niet zo lang geleden het boek ‘Over winnen’ geschreven door Hilde Houweling gelezen. Dit boek ging ook over een eetstoornis en dit boek vond ik erg interessant dus mijn interesse voor ‘Emma wil leven’ was extra groot’. Nadat ik uitgeverij Ten Have gemaild had, kreeg ik al vrij snel een recensie-exemplaar in de bus. Hier wil ik uitgeverij Ten Have dan ook hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Emma is twaalf als de diagnose anorexia wordt gesteld. Jarenlang strijdt ze tegen deze eetstoornis, tot ze het absolute dieptepunt bereikt. Uiteindelijk vertrekt ze in april 2016 naar Portugal voor een intensieve behandeling. Want Emma wil maar één ding: leven. Maar het monster van haar ziekte laat niet meer los. Na drie weken overlijdt ze, achttien jaar jong.
Emma wil leven is gebaseerd op de veel bekeken documentaire van Jessica Villerius. Het boek diept het verhaal van Emma uit. Auteur Joshua Zwaan bekeek de vele uren filmmateriaal en sprak met Emma’s ouders, zus, vriendinnen, docenten, artsen en behandelaars. Hun perspectieven worden afgewisseld met dagboekfragmenten en brieven van Emma zelf.
Het boek geeft een indringend beeld van de impact van anorexia, maar vooral ook van de liefde- en hoopvolle manier waarop iedereen geprobeerd heeft Emma te helpen.
Auteur
Josha Zwaan, auteur en schrijfdocent, schreef eerder de romans Parnassia, Zeevonk, Dwaalspoor en Saturnusplein 3. Over de impact van een nierziekte op haar zoon en haar gezin schreef ze Zijspoor.
Mijn mening
Het boek is geschreven vanuit verschillende perspectieven. Dit maakt dat je een geheel beeld krijgt. Ondanks dat dit boek pas verschenen is, nadat Emma helaas de strijd verloren heeft, heeft Emma ook een stem in dit boek. Anorexia is een ziekte die je niet alleen hebt. Dit wordt ontzettend duidelijk in dit boek. Ook haar ouders en zus leven met dit monster dat anorexia heet en vechten samen met Emma. Al heeft Emma door haar ziekte soms het idee dat ze eerder tegen haar vechten. En dit wordt ontzettend mooi weergegeven in het boek.
Het boek bevat ook foto’s van Emma. Je ziet hoe verder je in het boek komt, hoe de ziekte steeds verder vat op haar krijgt. Dit is ook in haar uiterlijk te zien. Ze wordt steeds magerder en vooral als Emma de knop om wilt zetten en de ziekte voor eens en altijd wil verslaan hoop je heel erg dat haar dit gaat lukken. Maar helaas… Josha Zwaan heeft dit op zo’n integere manier, zonder oordeel opgeschreven en blijft overal objectief. En dat vind ik erg goed gedaan. Want ik denk dat iedereen die in dit boek voorkomt alles gedaan heeft wat in hun macht lag. En wellicht was dat niet altijd de oplossing die werkte voor Emma. Maar ik denk wel dat iedereen altijd alles deed in het belang van Emma. En dat straalt dit boek ook uit.
Nadat ik dit boek gelezen had, moest ik ook gewoon de documentaire bekijken. En deze documentaire in combinatie met dit boek, laat misschien nog wel een grotere indruk op mij achter. Vooral ook de kracht van o.a. de ouders van Emma. Dit komt in de documentaire nog meer naar voren als in het boek. De keuze maken om je dochter naar Portugal te laten vertrekken met de wetenschap dat je haar misschien niet meer levend terug krijgt. Want die kans was realistisch. En dan toch zelf een stap terug doen en achter de keuze van je dochter staan. Respect.
Ik moet zeggen dat ik dankzij o.a. dit boek en deze documentaire over Emma meer inzicht gekregen heb in de ziekte anorexia. En dat dit geen ziekte is waarbij de, vaak jonge, meiden vooral met het uiterlijk bezig zijn. Want dit is dus echt niet het geval. Emma wilde haar verhaal vertellen om de impact van anorexia te laten zien en zo andere meisjes te helpen die anorexia hebben, maar ik denk ook meer begrip voor anorexia te kweken en bij mij is dat zeer zeker gelukt. Dankjewel Emma.
Dit boek is een mustread voor iedereen die te maken heeft met iemand met een eetstoornis, maar zeker ook voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp. Dit is zo van dichtbij beschreven dat je het gevoel hebt alsof je het zelf meemaakt.
Leesfragment
Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.
Documentaire ‘Emma wil leven’
Ik kan je ook aanbevelen om de documentaire ‘Emma wil leven’, gemaakt door documentairemaakster Jessica Villerius, te kijken. De documentaire is nog steeds te bekijken via 3Doc: Emma wil leven.
Gegevens van dit boek:
Titel: Emma wil leven
Auteur: Josha Zwaan
Uitgever: Ten Have
Aantal pagina’s paperback: 256
Aantal pagina’s E-book: 153
ISBN paperback: 9789025906559
ISBN E-book: 9789025906566
Prijs paperback: € 20,00
Prijs E-book: € 9,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.
Ik heb een tijdje geleden de documentaire gezien en toen was ik al onder de indruk. Ben erg benieuwd of het boek dezelfde impact heeft.
Heb het boek besteld bij Bol.com. Er is ook en documentaire over uitgezonden op t.v..Indrukwekkend. Er is ook een toneelstuk verschenen over Emma. In het boek leer je ook de persoon kennen achter de eetstoornis. Hoe een eetstoornis werkt in het hoofd van iemand die een eetstoornis heeft liet het toneel stuk zien hoe de gedachte kan zijn van iemand die een eetstoornis heeft. Het gaat hier over Emma. Heb ook een boek van Greta Noordenbos gelezen over eetstoornissen en dat heet gids voor het herstel van een eetstoornis. Er is ook Avoidant Restrictive Food Intaken Disorder in het kort ARFID en ken ook iemand die dat had en kreeg op den duur ondervoedingsverschijnselen door te kort aan bepaalde vitamines. Het is een klein gesloten wereldje en je wordt zo eenzaam op den duur en de sociale contacten worden minder en neemt minder deel aan het sociale en maatschappelijke leven.iedereen gaat uit en duikt de kroegen in, en maken de tijd mee van hun leven. Ze had nog zo veel te geven.
Ik heb de documentaire inderdaad ook gezien. Hierna ben je helemaal onder de indruk. Ongelofelijk dat een ziekte iemand zo kan uitmergelen en dat ze dan nog zo’n vertekend beeld van zichzelf hebben. Door de documentaire en de boeken erover is mijn beeld erover wel bij gesteld. Ik kon me er nooit veel bij voorstellen maar door o.a. dit boek zie je echt wat een gevecht de, vooral jonge meisjes, hebben.
Het toneelstuk heb ik niet gezien, maar ik denk dat dit net zo indrukwekkend zal zijn geweest. Zo vond ik ‘Nora & Co’ en ‘Overwinnen’ ook 2 erg indrukwekkende boeken.