Vero las: Joris van Casteren – Moeders lichaam

Een aantal jaar geleden kwam in het nieuws dat in Oirsbeek een man het lijk van zijn moeder in huis verborgen had. Dit was hier in de buurt groot nieuws. Dus toen ik zag dat hier een boek overkwam was ik natuurlijk benieuwd naar dit boek en heb ik de uitgeverij een mailtje gestuurd. Ik kreeg al snel een mailtje terug dat ik een recensie-exemplaar zou ontvangen. Hier wil ik Uitgeverij De bezige bij hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Piet van der Molen is een kinderloze vrijgezel die nooit heeft gewerkt en altijd thuis is blijven wonen, in het Zuid-Limburgse dorp Oirsbeek.
Broers of zussen heeft hij niet. Na de dood van zijn vader verlangt moeder
dat Piet diens plaats inneemt.

Als moeder in de snikhete zomer van 2013 overlijdt, besluit Piet haar in
huis te houden. Hij blijft gesprekken met haar voeren, zijn verdriet is
groot. Tweeënhalf jaar later staan er twee agenten bij hem op de stoep.
Een paar uur later kijkt de straat toe hoe mensen in witte pakken een gammele kist naar buiten takelen.

Gegrepen door dit voorval reist Joris van Casteren naar Oirsbeek af. Tussen
Piet en hem ontstaat een wonderlijke vriendschap.

Moeders lichaam, geschreven in Van Casterens door verwondering
en droge humor gekenmerkte stijl, is een onthutsend verhaal over liefde,
dood, trouw en bedrog. Tevens is het de kroniek van een kwijnend
dorpsleven in een krimpregio, waar gemeenschapszin en sociale controle
niet langer vanzelfsprekend zijn.

Cover

Op de cover zien we een ouderwetse vrouwenschoen. Deze staat bij een bank of bed. Het interieur doet ouderwets aan. Ik vind de cover erg goed gekozen. Deze cover maakt mij erg nieuwsgierig en ik zou deze zeker opgepakt hebben om te kijken waar het boek over gaat.

Auteur

Joris van Casteren (1976) stond als journalist al bekend om zijn meesterlijke reportages, waarvoor hij het ‘Gouden Pennetje’ ontving, toen hij in 2008 doorbrak met ‘Lelystad’, dat genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs. Daarna publiceerde hij onder meer de eveneens juichend ontvangen boeken ‘Het been in de IJssel’ (2013, genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs) en ‘Mensen op Mars’ (2016).

Mijn mening

Natuurlijk heb ik in het nieuws gelezen over de man in Oirsbeek die zijn moeder in huis verstopt had, nadat ze gestorven was. Wat ik me toen eigenlijk meteen afvroeg was hoe kom je hierbij? En wat zijn de redenen dat je tot zo’n daad komt. Dus ik was erg benieuwd of ik op dit soort vragen antwoord zou krijgen in dit boek. En ja dat wordt eigenlijk al vrij snel duidelijk waardoor dit kwam. Je leest nog veel meer als het waarom Piet tot deze daad komt. Je leest over de moeder-zoon relatie van Piet met zijn moeder. Maar ook over het hele leven van Piet lees je in dit boek, waardoor duidelijker wordt waardoor Piet tot zijn daad gekomen is.

Wat ik wel vervelend vond tijdens het lezen was dat het ene moment het verhaal vanuit Piet verteld werd en het andere moment vanuit de schrijver Joris van Casteren. Hierdoor werd het verhaal soms een beetje verwarrend.

Ook werd er erg veel verteld vanuit de kennissen en familie. Dit had wat mij betreft iets minder gemogen en meer over de relatie tussen Piet en zijn moeder, na het overlijden van de vader van Piet. Zodat het nog duidelijker werd waarom Piet zijn daad gedaan heeft. Want dit wordt wel regelmatig aangestipt dat Piet niet tegen zijn moeder durfde in te gaan, maar waardoor dit komt wordt maar heel summier benoemd. Dit had wat mij betreft iets verder uitgewerkt mogen worden.

Dit boek geeft wel een duidelijk inkijkje hoe de omgeving van Piet, hem ziet en hoe hij zelf over bepaalde zaken denkt. Dit boek vond ik erg interessant om te lezen en zo meer te weten te komen over de gedachtegang om moeder in huis te verbergen na haar dood.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker ook het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Moeders lichaam
Auteur: Joris van Casteren
Uitgever: De bezige bij
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s E-book: 288
ISBN paperback: 9789403138602
ISBN E-book: 9789403145105
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Hou je ook van waargebeurde verhalen, of boeken die gebaseerd zijn op waargebeurde feiten? Neem dan zeker ook een kijkje in onze nieuwe groep: Koukleum.nl – De non-fictie groep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge